update Coronavirus 27 maart

Nieuwsbericht: 27.03.2020 om 9 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update :

-Wereldwijd : 415798 bevestigde gevallen / 18552 terfgevallen
-Europa : 215482 bevestigde gevallen / 11928 sterfgevallen
-België : 6235 bevestigde gevallen / 220 sterfgevallen
-Limburg : 864 bevestigde gevallen (1/1000) / 35 sterfgevallen

💡7 VRAGEN die iedereen zich stelt:

1. Mijn partner woont niet onder hetzelfde dak. Mag ik hem/haar bezoeken?

JA, de nieuwe maatregelen stellen dat je het contact moet beperken tot je gezin en eventueel één extra persoon. Dat betekent dat je je partner mag bezoeken. U mag daar zelfs de wagen voor nemen. Doe dit natuurlijk niet wanneer een van beiden ziek is of symptomen vertoont.

2. Mag ik nog naar mijn kot? En wat met contact met kotgenoten? 

- Wie eenmalig naar zijn kot zou moeten terugkeren om essentieel studiemateriaal op te halen, mag dit uiteraard doen, maar vermijdt best contact met andere kotgenoten.

- Verder moeten studenten één woonplaats kiezen om te verblijven: ofwel is dat hun gezinswoning, ofwel is dat hun kot. Het gebruikelijke wekelijkse pendelen tussen gezinswoonst en kot is met andere woorden niet toegestaan.

3. Ik ben alleenstaand en moet de auto nemen om een vriend(in) te bereiken om samen te gaan wandelen. Mag dat? 

NEEN, dit wordt door het crisiscentrum aanzien als een niet-essentiële verplaatsing en is dus verboden. Zolang uw vriend(in) niet in nood is of hulpbehoevend, is deze verplaatsing per definitie niet noodzakelijk. U kunt wel gaan wandelen met één persoon - telkens dezelfde - die in uw buurt woont.

4. Er is al zoveel over gezegd, maar hoe ver mag ik nu eigenlijk fietsen en wandelen? 

- JA , het crisiscentrum raadt aan om dit in de nabijheid van uw woonst te doen.

- Het algemene principe is dat iedereen binnen zijn eigen gezinsbubbel blijft en enkel noodzakelijke verplaatsingen doet, in de eerste plaats naar de voedingswinkel.

- Wandelen mag samen met het gezin of met hoogstens 1 vriend of vriendin, bij voorkeur altijd dezelfde persoon en op 1,5 meter afstand van elkaar.

- Wandelen mag bovendien alleen in de eigen buurt.

5. Mag ik nog boodschappen doen voor mijn hulpbehoevende (groot)ouder met de auto? 

- JA, boodschappen doen voor hulpbehoevende mensen is een essentiële verplaatsing en is bijgevolg toegestaan. Je mag die boodschappen met de auto doen en met de auto gaan brengen. Je moet dit wel alleen doen en zeker ook voldoende afstand bewaren tot de hulpbehoevende persoon. Ook hier verwijst het crisiscentrum naar social distance (= 1,5 meter).

6. Ik (ver)bouw. Mag ik nog naar mijn huis of bouwwerf rijden? 

- JA, dat mag. Bouwactiviteiten buitenshuis kunnen blijven plaatsvinden. Je moet wel de regels van social distancing (1,5 meter afstand houden) respecteren. Dit geldt overigens ook voor verbouwingen en werken binnenshuis en voor werken in niet-bewoonde gebouwen en woningen.

7. Mogen diereneigenaars hun dieren in de wei of op stal blijven bezoeken? 

- JA, zolang je de sociale afstand respecteert. Je handelen moet wel exclusief in het belang van het dier zijn ( vb. voederen en verzorgen ) en mag NIET recreatief zijn. (vb paardrijden)

💡Limburg.net : NIEUWS :

 • Om de huis-aan-huis afvalophaling te kunnen blijven garanderen wordt het aantal aangeboden zakken tot 4 beperkt per gezin en per afvalsoort 
 • Spontane initiatieven om zakken per straat te verzamelen gaan in tegen het principe van social distancing en uniformiteit en zijn niet toegelaten, dus niet doen aub.
 • TIP : Zet tijdig (voor 6.00 uur) je zakken buiten.

Door het extra afval en de speciale corona-regeling rond max. 2 personen in de wagen worden de rondes dikwijls niet via een klassieke ronde gereden. Het gevolg is dat de wagen soms is gepasseerd voor men het afval heeft buitengezet. Een verwittgd m/v is .... 🧐

💡 Fake Nws.

We lezen op sociale media heel wat nieuws over het coronavirus, maar wat klopt er allemaal van? Hoe onderscheiden we fake news van het échte nieuws? ? Check :
#fakenews #samentegenfakenews #factchecking

💡 Hh Zorgt voor elkaar.

 • Personeel van de gemeente werd deze week ingeschakeld in de organisatie van de voedselbedeling van Sint-Vincentius.
 • Kwetsbare gezinnen zonder internet kunnen beroep doen op het OCMW om een Telenet code aan te vragen zodat kansarme leerlingen kosteloos toegang tot het internet krijgen
 • Verschillende bedrijven boden beschermingsmaterialen aan na de oproep in het begin van de week. Vandaag werden de eerste 10 gelaatsschermen bezorgd aan het Sint-Franciscus Ziekenhuis. Dank hiervoor.

💡Nieuwe maatregelen opvangcentrum vanavond van kracht oa :

 • Sluitingsuur : 18u (+ sanctie voor laatkomers )
 • Prive-bewaking doet de controle aan de ingang van 18 uur tot 8 uur.
 • Extra inzet controle social distancing binnen als buiten (markeren van lijnen aan bushalte).

💡Spreuk van de dag : “ Wij zijn maar zo sterk als onze zwakste schakel” 

💡 info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#hhzorggoedvoorelkaar 

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

 • hun handen te desinfecteren
 • verplicht een mondmasker te dragen 
 • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
 • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.