update Coronavirus 27 juni

Nieuwsbericht: 27.06.2020 om 8.17 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 5.303.849 genezen / 9.823.292 bevestigde gevallen / 494.276 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : / 61.106 bevestigde gevallen / 9.731 sterfgevallen
-Limburg : 6.556 bevestigde gevallen = 7,6 per duizend inw) / 431 sterfgevallen in het ziekenhuis 527 in woonzorgcentra = tot. 958
-HH : 221 bevestigde gevallen ( = 7,21 )
per duizend gevallen

💡VUB-wiskundige Ingrid Daubechies ontvangt prestigieuze Princess of Asturias Award voor Technisch & Wetenschappelijk Onderzoek 2020.

👉 VUB-alumna en beroemde wiskundige Ingrid Daubechies , afkomstig van Hh , ontving samen met collega-wetenschappers Yves Meyer, Terence Tao en Emmanuel Candès de prestigieuze Princess of Asturias Award voor Technisch & Wetenschappelijk Onderzoek 2020 voor hun baanbrekende bijdragen aan wiskundige theorieën en technieken voor dataverwerking die de ruggengraat vormen van het moderne digitale tijdperk.

👉 De award wordt elk jaar in de Spaanse autonome regio Asturië uitgereikt door de Princess of Asturias Foundation. De winnaars ontvangen een geldbedrag van 50.000 euro, een diploma, een insigne en een door de beroemde Spaanse schilder en beeldhouwer Joan Miró speciaal ontworpen sculptuur.

👉 Het onderzoek van deze vier wereldautoriteiten in de wiskunde is in wezen gebaseerd op twee verschillende maar complementaire instrumenten: wavelets en gecomprimeerde sensing of matrix voltooiing.

👉 De wavelets, die Daubechies heeft ontdekt, stellen ons in staat om grafische bestanden te comprimeren, met weinig verlies aan resolutie.

👉 Daubechies: "Ik ben zeer vereerd dat ik geselecteerd ben voor deze prijs, zowel door het prestige van de Award zelf, zoals blijkt uit de bekendheid van de vroegere laureaten, als door de identiteit van mijn mede-laureaten, elk van hen reuzen in mijn eigen persoonlijke galerij van helden."

👉 Het oog van Daubechies : Ingrid Daubechies (°1954) is afkomstig uit Houthalen-Helchteren en algemeen erkend als een van de grootste wiskundigen van onze tijd. Ze werd echter befaamd door de naar haar genoemde wavelets. Andere wavelets door haar uitgevonden vinden hun toepassing in het JPEG-2000-formaat, dat de standaard is voor de digitale film in Europa en de VS.

👉 Het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren wil deze opmerkelijke vrouw en haar werk eren. Daarom heet het uitkijkpunt op het dak van de blauwe toren van het NAC 'Het Oog van Daubechies'. Op het dak krijgt zij als een soort eerbetoon een kunstzinnige plek met een verre en wereldse blik over onze gemeente, de regio en Limburg..

👉 Daubechies werkt momenteel aan de Duke University in Durham, North Carolina in de VS en is verbonden aan de VUB. Op 17 juli 2012 ontving ze op één dag twee onderscheidingen: in ons land kreeg ze de titel van barones toegekend en in de VS ontving ze de Nemmersprijs 2012.

💡Open brief : Marc Van Ranst en 450 artsen trekken in een open brief aan de alarmbel omwille van het gebrek aan draagvlak voor de coronamaatregelen. Ze benadrukken dat een goede naleving van de richtlijnen cruciaal blijft om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

👉 De artsen spreken over een “gemiste kans” dat mondmaskers niet geïntroduceerd worden nu de maatregelen versoepelen. De belangrijkste motivatie zou een gebrek aan draagvlak bij de bevolking zijn. “De cijfers” vertonen immers al een tijdje een “dalende trend”. “We lijken hierbij echter te vergeten dat deze dalende trend er gekomen is tijdens een periode van lockdown en met weken nadien het nog steeds nauwgezet naleven van de regels”, klinkt het in de brief.

👉 Het concept van een mondmasker is nochtans simpel, luidt het. “Ik bescherm jou, jij beschermt mij. Door het dragen van een mondmasker beschermen we elkaar. Bovendien betreft het een goedkope maatregel zonder schadelijke neveneffecten zoals een lockdown die wel heeft.”

👉 De kritiek van tegenstanders dat een mondmasker dragen schadelijk is voor de gezondheid, is volgens de artsen “een flagrante onwaarheid”. “Natuurlijk zijn mondmaskers wél zinvol - anders zouden wij ze in de ziekenhuizen niet zo massaal nodig hebben.”

👉 “Collectieve aandacht dreigt te verslappen” : hun bezorgdheid reikt ook verder dan het mondmaskerverhaal. “We stellen namelijk vast dat door de dalende trend in de cijfers de indruk leeft dat het coronavirus ‘voorbij is’. De laatste weken volgen verdere versoepelingen elkaar pijlsnel op, terwijl maatregelen steeds minder goed nageleefd worden. De collectieve aandacht dreigt te verslappen - en laat dit nu net een cruciaal moment zijn”, klinkt het. “Het reproductiegetal van het virus (hoeveel mensen elk besmet persoon op zijn beurt besmet) nadert de 1. Wanneer dit boven de 1 stijgt, neemt de pandemie opnieuw in kracht toe.”

👉 Het beleid roept vragen op, aldus de ondertekenaars. “We begrijpen dat de beslissingsvorming een evenwichtsoefening is in het afwegen van de volksgezondheid, de economie, onze menselijke, sociale behoeften, ons psychologisch welzijn en nog tal van andere variabelen. Maar door de veelheid aan regels, uitzonderingen, versoepelingen, debat over welke belangen primeerden en vooral door het vele, vaak tegenstrijdige advies, werd geen draagvlak maar vooral verwarring en frustratie gecreëerd.”

👉 “‘Draagvlak’ creëert men volgens ons door duidelijk uit te leggen waar een bepaalde strategie voor staat, waarom bepaalde maatregelen gelden en wat men hiermee hoopt te bekomen. Te weinig wordt benadrukt dat het nú naleven van de maatregelen ons sneller naar een zo normaal mogelijk leven kan leiden met aanzienlijk minder risico op een tweede golf”, besluiten de artsen.

👉 De brief werd ondertekend door onder meer intensivist Geert Meyfroidt en viroloog Marc Van Ranst, en tal van huisartsen, geriaters, psychiaters, spoedartsen, chirurgen...

💡Scholieren willen meer autonomie in het onderwijs na corona

👉 Onder leerlingen van het middelbaar onderwijs is er veel draagvlak voor structurele verandering in het onderwijs. Zij willen het beste uit de coronacrisis met de invoering van afstandsonderwijs behouden en meer autonomie inbouwen voor leerlingen en hen mee hun dagindeling laten bepalen. Dat blijkt uit de derde peiling van de Vlaamse Scholierenkoepel tussen 17 en 25 juni die 555 leerlingen bereikte, voor twee derde uit het ASO.

👉 Een ruime meerderheid (76 procent) geeft aan dat hun school ervoor gezorgd heeft dat ze weinig of geen achterstand in de leerstof hebben opgelopen.

👉 Toch geeft 62 procent van de respondenten aan niet goed te weten of ze dit schooljaar een achterstand hebben opgelopen. Een ijkingstoets bij het begin van het schooljaar vindt 62 procent geen goed idee.

👉 Drieënzeventig procent van de scholieren denkt volgend schooljaar geen problemen te hebben om te starten met nieuwe leerstof, al is maar 27 procent het daar echt helemaal mee eens, en 27 procent is eerder akkoord met de stelling dat ze volgend schooljaar een achterstand zullen hebben en extra hulp nodig zullen hebben.

👉 Drieënnegentig procent is niet van plan tijdens de zomer bijles te volgen, bijvoorbeeld in een zomerschool.

👉 Na corona wil 72 procent van de scholieren regelmatig tijdens de schooluren van thuis uit voor school werken.

👉 Bijna acht op de tien (79 procent) scholieren willen zelfstandig hun werk inplannen

👉 82 procent van de scholieren wil mee kunnen beslissen over de dagindeling en 69 procent wil meer digitaal werken in de klas.

👉 "Ga niet terug naar het vaste lessenrooster waarin elke minuut van je dag wordt bepaald door anderen. We vragen om leerlingen inspraak te geven in hoe hun lessenrooster, hun schooldag en zelfs hun hele schoolmodel eruitziet. Flexibiliteit laat ook toe dat leerlingen sneller of trager kunnen gaan waar nodig", aldus de Vlaamse Scholierenkoepel.

👉 De VSK vraagt ook minder nadruk te leggen op toetsen voor het rapport en meer te werken in functie van feedback.

💡Leuk weetje : “Oostenrijkse school laat diploma's uitreiken door robot”

👉 Een middelbare school in Oostenrijk heeft een diploma-uitreiking gehouden zonder zorgen over het coronavirus: de afgestudeerden van de school in de zuidelijke stad Kaindorf kregen hun diploma overhandigd door een robotarm. De studenten van de school, die gespecialiseerd is in techniek en informatietechnologie, programmeerden de robotarm om fysieke afstand te garanderen bij de ceremonie. "We wilden onze studenten het emotionele hoogtepunt van het schooljaar niet onthouden", zei directeur Günter Schweigler. "Omdat het te gevaarlijk zou zijn om de diploma's af te geven van persoon tot persoon, en omdat we een IT-school zijn, was het gebruik van een robot een heel gewone stap voor ons."

💡Spreuk van de dag :

🍀 “Wanneer luisteren om te reageren overgaat in luisteren om te begrijpen ontstaat er echt contact” 🍀

💡 Info-corona :

federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#EuropeansAgainstCovid19 :

“Bescherm jezelf, bescherm anderen. Om het risico op coronavirus transmissie te verminderen, vermijd overvolle plaatsen en massale bijeenkomsten”

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.