update Coronavirus 26 mei

Nieuwsbericht: 26.05.2020 om 9.30 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update

-Wereldwijd : 2.353.464 genezen / 5.568.450 bevestigde gevallen / 356.900
sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 15.297 genezen / 57.342 bevestigde gevallen / 9.312 sterfgevallen
-Limburg : + 1328 genezen / 6.144 bevestigde gevallen = 6,9 per duizend inw) / 410 sterfgevallen in het ziekenhuis + 516 in woonzorgcentra = tot. 926
-HH : 167 bevestigde gevallen ( = 5,45
per duizend inw. ) - genezen ( wordt niet berekend )

💡Coronaproof Blokbar opent morgen in het NAC

👉 Van woensdag 27 mei tot en met 30 juni wordt de raadzaal in het NAC omgetoverd tot een blokbar. In tijden van corona wil onze gemeente toch een studieruimte aanbieden aan de blokkende jeugd

👉 Reserveer tijdig je blokplaats! https://www.houthalen-helchteren.be/coronaproof-blokbar-in-

👉 We voorzien naast de ruimte ook gratis wifi. Studenten kunnen in de blokbar in alle rust samen studeren. Ze is elke werkdag geopend van 9 tot 18 uur.

👉 Jongeren zijn verplicht om zich op voorhand in te schrijven voor een hele dag. De studieplekken zijn voorbehouden voor studenten die in Houthalen-Helchteren wonen.

👉Studenten studeren op een veilige afstand van elkaar. Bovendien worden de tafels, stoelen en toiletten extra gepoetst en ontsmet. Er wordt handgel aan de ingang aangeboden.Vergeet je eigen eten en drinken niet mee te brengen voor de hele dag.

💡 België stevent door de coronacrisis dit jaar af op een begrotingstekort van 10,9 procent van het bruto binnenlands product of zowat 46 miljard euro. Dat berekenden analisten van BNP Paribas Fortis.

👉 De bank verwijst naar de ingrepen van de overheid na corona die weliswaar zuurstof hebben gegeven aan de economie maar ook de overheidsfinanciën “pijlsnel” doen verslechteren.

👉 De primaire uitgaven zouden uitkomen op 59,1 miljard euro, of zo’n 9 miljard euro meer dan vorig jaar. De overheidsontvangsten zouden dalen door de verwachte economische krimp, met zo’n 27 miljard euro.

👉 Ook de schuldgraad van ons land zou verslechteren tot 123 procent van het bbp, verwacht BNP Paribas Fortis. Maar door de lage rentevoet, en het herfinancieren van de schuld, zouden de jaarlijkse rentelasten stabiel blijven op zo’n 9 miljard euro. Voor 2021 verwacht de bank nog steeds een begrotingstekort van 6,9 procent van het bbp.

👉 “De overheid speelt haar rol als schokdemper, maar uiteindelijk zal de rekening moeten worden betaald”, klinkt het. Maar toch vindt dat BNP Paribas Fortis dat het Belgische begrotingsbeleid op dit moment te verdedigen valt. “Het feit dat ook vrijwel alle andere Europese landen zich in dezelfde situatie bevinden, maakt dat het monetaire beleid van de ECB én de begrotingsdiscipline van de Europese waakhond zich blijvend hieraan zullen moeten aanpassen

💡 Contact tracing :
Nog geen anderhalve telefoon per dag ?

👉 De cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid bevestigen nu ook wat al een week gefluisterd wordt: contact tracing is een maat voor niets. Om snel meer telefoons te kunnen doen, stellen de mutualiteiten hun gegevens nu ter beschikking van de overheid. ( hbvl )

👉 Iedere dag zijn er 450 contactonderzoekers aan de slag en samen doen die amper 600 telefoontjes. Omgerekend zijn dat 1,3 telefoontjes per dag. Dat betekent: sommigen twee, anderen geen.

👉 Het bevestigt het beeld dat een aantal callcentermedewerkers vorige week al ophingen in deze krant: dat ze meer met hun vingers zitten te draaien....

👉 Toch denkt de overheid er niet aan om het aantal af te bouwen. “We willen die basisploeg van 450 onderzoekers echt wel aan het werk houden, ook al is die nu iets te groot”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Anders moeten we contractuelen ontslaan en riskeren we straks te veel tijd te verliezen door opnieuw nieuwe mensen te moeten opleiden.”

💡Koop in je buurt 

👉 In deze moeilijke tijden moeten we onze lokale economie extra ondersteunen. Steun daarom onze lokale handelaars en ondernemers door in jouw buurt te kopen. Sinds 18 mei zijn de meeste han- delszaken terug open onder strikte voorwaarden. Koop daarom lokaal! Ook vanuit je kot!

💡 Afhaalbib 

👉 Je kan gratis boeken, cd’s en dvd’s bestellen en later afhalen in onze bibliotheek in het NAC. En dat volledig contactloos.Vul het webformulier in op onze website en we doen de rest.

👉 Omwille van de social distancing kan je slechts een beperkt aantal pakketten per dag ophalen. Het bibteam doet zijn uiterste best om alle aanvragen zo snel mogelijk te behandelen!

💡 Spreuk van de dag :

🍀 “Hoe meer we studeren hoe meer we onze onwetendheid ontdekken “🍀

💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.