update Coronavirus 26 juni

Nieuwsbericht: 26.06.2020 om 8.15 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update ??

-Wereldwijd : 5.249.151 genezen / 9.685.122 bevestigde gevallen / 488.916 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 16.771 genezen / 61.007 bevestigde gevallen / 9.726 sterfgevallen
-Limburg : 6.549 bevestigde gevallen = 7,6 per duizend inw) / 431 sterfgevallen in het ziekenhuis + 527 in woonzorgcentra = tot. 958
-HH : 220 bevestigde gevallen ( = 7,18)
per duizend gevallen

💡Gemeente investeert in camera’s 👌

👉 In onze gemeente komen er circa 17 camera’s op openbare plaatsen. Twee aan De Plas in Kelchterhoef, tien verdeeld over de industrieterreinen en drie tijdelijke camera’s op plaatsen die gevoelig zijn voor sluikstort. De gemeenteraad keurde het plan gisterenavond unaniem goed 👏

👉 Het uitrollen van het masterplan voor het installeren van camera’s op openbare plaatsen gebeurt deels in samenwerking met de cvba S-Lim. Daarvoor gaf de gemeenteraad twee jaar geleden al groen licht. S-Lim brengt Limburgse gemeenten samen om onze provincie uit te bouwen tot een smart region. En daarin spelen camera’s een belangrijke rol.

👉 We zetten in op 3 speerpunten 🧐

👉 (1) Er worden drie tijdelijke camera’s voorzien op locaties die gevoelig zijn voor sluikstorten. Omdat er via S-Lim voorlopig nog geen bruikbaar verplaatsbaar camera-aanbod ter beschikking is, hebben we zelf een concept uitgewerkt. Dat geeft ons de mogelijkheid om de camera’s te testen en te beoordelen in het licht van ruimere toepassingen.

. In de strijd tegen slingervuil en sluikstorten , een toenemend fenomeen in vele gemeenten , zijn camera’s een derde fase zijn in de strijd tegen overlast en zwerfvuil. De eerste fase was het sensibiliseren, de GAS-boetes vormden de tweede fase. Met de camera’s kunnen we veel gerichter en accurater werken. Dit is het sluitstuk op dit vlak binnen ons beleid

. Ze zullen vooral gebruikt worden rond glasbakken waar het meeste slingervuil zich situeert.

. We hebben voorlopig al een aantal van die locaties vastgesteld. Het gaat onder meer om de Kerklaan in Meulenberg, het Gildenplein, het J. Cuppensplein , zaal lentedreef in Houthalen-Oost en de vrachtwagenparking aan de Meerstraat.

👉 (2) Strijd tegen Corona : ism met S-Lim

. 2 camera’s komen er ook aan De Plas in Kelchterhoef. Die worden deels gebruikt tegen vandalisme en sluikstorten, maar ook in het kader van de strijd tegen corona.

. De camera’s worden ingezet om in de strandzone het aantal bezoekers te tellen en hun looplijnen te volgen. Het ­toestel zal geen gezichten herkennen, maar geeft ons directe informatie over de toestand ter plaatse zodat we snel kunnen bijsturen als dat nodig is. In die zin is deze opstelling een primeur in Limburg.

👉 (3) Beveiliging van onze industriezones : op vijf plaatsen in de industriegebieden Centrum-Zuid en Europa-Park in Houthalen-Helchteren worden later op het jaar telkens twee camera’s geplaatst. Het gaat in dit geval om ANPR-camera’s die aan de toegangswegen van beide industrieparken komen. Die moeten de veiligheid in de gebieden verbeteren, maar ze zijn ook erg handig in een onderzoek naar mogelijke criminele activiteiten. De nummerplaat van elk voertuig dat daar naar binnen of naar buiten rijdt, staat zo geregistreerd.

👉 Verwacht wordt dat dit eerste pakket aan camera’s nog voor het einde van het jaar uitgerold wordt. 👍

💡Gezondheidsautoriteit Zorg en Gezondheid : geen ongerustheid over de situatie in Hh

👉 Sinds Sciensano met een nieuw meetinstrument de evolutie van besmettingen wekelijks vergelijkt staat Hh met 11 besmettingen hoog in deze lijst

👉 We nemen regelmatig contact met de Covid-arts van Zorg en Gezondheid om de evolutie te volgen en of er alarmerende signalen zijn zodat er een actieplan kan worden gemaakt. Volgens Zorg en Gezondheid is dit niet verontrustend.

👉 Een aantal factoren die los staan van elkaar beïnvloeden dit beeld :

- Contact tracing heeft tot een paar vaststellingen geleid

- De staart van de curve in het opvangcentrum weerspiegelde zich bij de start van de meting. Er zijn nog vier gevallen maar de situatie is goed onder controle en is zeer stabiel nu

- Een paar geïsoleerde feiten ( 1 in een woonzorgcentrum , 2 in een school ...) die onder controle zijn

💡 Zorgpersoneel krijgt horecapremie van 300 euro als bedankje (maar personeel van woon-zorgcentra valt uit de boot)

👉 De commissie Financiën heeft donderdag ingestemd met een voorstel van parlementslid Kitir om de federale personeelsleden van de zorgsector een bijkomende zorgpremie van 300 euro te geven. Maar opvallend: werknemers van de Vlaamse overheid (met name het personeel in woon-zorgcentra) vallen uit de boot, want een soortgelijk voorstel in het Vlaams Parlement werd woensdagavond weggestemd.

💡Eenvoudige maar geniale vondst om met laptop in de zon te werken?

👉 Een Britse man gaat dezer dagen viraal met zijn “geniale” oplossing voor wie met de laptop in de tuin wil werken.

👉 Met de zomerse temperaturen en de vele Vlamingen die door het coronavirus nog steeds van thuis uit werken, is de verleiding groot om je bureau dezer dagen in de tuin in te richten. Dat levert echter twee problemen op: oververhitting van je computer en een scherm dat in het zonlicht moeilijk te lezen is.

👉 Een Britse man heeft zijn oplossing voor die problemen gedeeld op het internet. Geniaal in al zijn eenvoud, oordelen de vele duizenden die de tip viraal deden gaan: een kartonnen doos. “Het laatste in ‘Thuiswerktechnologie”, schreef Tom Wood. “Als je wil genieten van het zonnetje tijdens het werk, gebruik dan… De Kartonnen Doos.”

👉 Zelfs voor de kritiek van één surfer dat de laptop zou oververhitten in een afgesloten doos, heeft Wood een oplossing: snij gewoon een gat achteraan de doos, zodat de warme lucht kan circuleren.

💡Spreuk van de dag :

🍀 “ Met geluk is het net als je gezondheid: als je er niets van merkt, betekent dit dat het er is.” 🍀

💡 Info-corona :

federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#EuropeansAgainstCovid19 :

“Bescherm jezelf, bescherm anderen. Om het risico op coronavirus transmissie te verminderen, vermijd overvolle plaatsen en massale bijeenkomsten”

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.