update Coronavirus 25 mei

Nieuwsbericht: 25.05.2020 om 8 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update

-Wereldwijd : 2.273.232 genezen / 5.436.954 bevestigde gevallen / 344.550
sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 15.272 genezen / 57.092 bevestigde gevallen / 9.280 sterfgevallen
-Limburg : + 1328 genezen / 6.144 bevestigde gevallen = 6,9 per duizend inw) / 407 sterfgevallen in het ziekenhuis + 516 in woonzorgcentra = tot. 923
-HH : 167 bevestigde gevallen ( = 5,45
per duizend inw. ) - genezen (wordt niet berekend)

💡Horeca vraagt om snel duidelijkheid te krijgen:

👉 Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem heeft begrip voor de vraag van Horeca Vlaanderen om sneller dan 3 juni duidelijkheid te krijgen over een eventuele heropening op 8 juni. “Er is inderdaad weinig tijd tussen om de nodige voorbereiden te treffen”. "Er moeten aankopen gedaan worden, installaties gekuist worden en dan nog de nodige veiligheidsmaatregelen worden gekomen. Wij kijken uit naar een beslissing.

💡 De afgelopen weken moesten 35.000 Vlamingen met een beperking kiezen of ze voltijds in hun zorginstelling verbleven, dan wel volledig thuisbleven. Vanaf vandaag worden de maatregelen geleidelijk weer versoepeld.

👉 Uit cijfers van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) blijkt dat er de afgelopen periode 14.000 Vlamingen zeven dagen op zeven in een zorginstelling verbleven, zonder de mogelijkheid om af en toe naar huis te gaan of om bezoek te ontvangen.

👉 Omgekeerd waren er 21.000 personen met een beperking die volledig thuis bleven, terwijl ze voor de coronacrisis één of meerdere dagen of nachten in een zorginstelling verbleven.

👉 Vanaf vandaag worden de maatregelen versoepeld, al gaat het nog niet om een volledige terugkeer naar de normale gang van zaken.

💡Eerste levering maskers federale overheid later dan verwacht

👉 Een eerste levering maskers wordt vandaag in Brussel verwacht. Avrox is één van de twee bedrijven die door Defensie werd weerhouden voor de levering van mondmaskers. In het geval van Avrox zijn dat er 15 miljoen, waarvan er 1,5 miljoen zondag zouden aankomen. De verdeling is nog niet voor meteen.

👉 De mondmaskers worden opgeslagen in Peutie. Bedoeling is dat alle maskers tegelijkertijd worden verdeeld, "We praten met de apotheken over de verdeling. Als alles goed gaat, kunnen we mikken op een gelijktijdige verdeling vanaf 9 juni."

💡 Relanceplan arbeidsmarkt: 13 maatregelen om sociaal bloedbad te vermijden

👉 Voka lanceert een relanceplan voor de arbeidsmarkt met maatregelen om jobs en bedrijven te redden. Dat is noodzakelijk om een sociaal en economisch bloedbad te vermijden. De cijfers spreken voor zich: nooit eerder – buiten in oorlogstijd – was er zo’n grote terugval in economische activiteit en ook onze arbeidsmarkt staat in brand.

👉 180.000 medewerkers dreigen hun baan te verliezen, maar liefst dertig keer meer dan bij de sluiting van Ford Genk. Hoog tijd dus om in te grijpen met maatregelen die onze arbeidsmarkt klaarstomen voor de toekomst en die onze bedrijven helpen hun solvabiliteit te handhaven.

👉 Historisch veel mensen zitten in tijdelijke werkloosheid, ruim 1 miljoen. Als we niets doen, zullen velen van hen niet naar hun job kunnen terugkeren omdat hun bedrijven intussen failliet gaan of moeten herstructureren om te overleven.

👉 Voka heeft een relanceplan voor de arbeidsmarkt klaar om dit worstcasescenario af te wenden en onze arbeidsmarkt af te stemmen op de noden die zich opdringen in coronatijden.

👉 De coronacrisis heeft onze economie en arbeidsmarkt immers op een ingrijpende manier hertekend. Enerzijds zijn er ondernemingen die nog lange tijd op lage toeren zullen draaien, in herstructurering gaan of failliet kunnen gaan. Anderzijds zijn er ondernemingen die wel kunnen groeien en waar er handen tekort zijn, die nu al in overdrive draaien, die een nieuw businessmodel ontwikkelen. Er is dus een mix van maatregelen nodig die ondernemingen structureel ondersteunt, om te overleven én te groeien.

💡 Spreuk van de dag :

🍀 “ De kleine dingen die je voor iemand doet kunnen een groot effect hebben op de ander.” 🍀

💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.