update Coronavirus 24 juli

Nieuwsbericht: 24.07.2020 om 7 uur

💡 Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 9.440.086 genezen / 15.510.450 bevestigde gevallen / 632.823 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : / 64627 bevestigde gevallen / 9.808 sterfgevallen / +175 daggemidddelde laatste week
-Limburg : 6.839 bevestigde gevallen = 7,8 per duizend inw) / 958 sterfgevallen /
-HH : 256 bevestigde gevallen ( = 8,35) per duizend gevallen

Burgemeesters Houthalen-Helchteren , Heusden-Zolder , Beringen werken samen aan een verstrengde aanpak 

💡 Om de golf van besmettingen in de drie mijngemeenten een halt toe te roepen, hebben de burgemeesters gisteren, na overleg met waarnemend gouverneur Michel Carlier, beslist om strengere maatregelen te nemen, bovenop de bijkomende maatregelen die de Veiligheidsraad gisterenmiddag al aankondigde.

Zo gaan de drie mijngemeenten vanaf zaterdag samenscholingen boven 10 personen verbieden en dat tussen 22 uur ’s avonds en 6 uur ’s morgens. “Met dit verbod willen we de verspreiding van het coronavirus indijken en de overlast een halt toe roepen”,

De drie gemeentebesturen willen de verspreiding van COVID zo maximaal mogelijk indijken en zullen ook verstrengd toezien op het organiseren van evenementen. Er worden geen afwijkingen toegestaan op de maximum wettelijke bezoekersaantallen en elk nieuwe aanvraag voor een evenement zal kritisch worden doorgelicht

In het kader van het offerfeest op 31.7 werd ook tussen de drie burgemeesters de afspraak gemaakt om de gemeenschappen actief te sensibiliseren om de coronaregels zeer strict na te leven

💡 Bericht van de Eerste Minister, Sophie Wilmès 

De Nationale Veiligheidsraad, uitgebreid met de ministers-presidenten, is samen gekomen op 23 juli, om een stand van zaken op te maken over de gezondheidssituatie in ons land en om de nodige maatregelen te nemen.

Met het oog op de epidemiologische indicatoren is besloten om fase 5 van het afbouwplan niet te activeren.

Het maximale aantal personen voor recepties en evenementen met publiek blijft zoals het nu is.
 
De Nationale Veiligheidsraad heeft een reeks maatregelen genomen die vanaf zaterdag 25 juli in het hele land van toepassing zullen zijn :

Bovenop de nu al geldende verplichtingen zal het dragen van een mondmasker ook verplicht zijn :

Op markten, rommelmarkten en kermissen,

In winkelstraten en op alle drukke plaatsen zoals bepaald door de plaatselijke autoriteiten ; Voor Hh gaat het hier om het handelscentrum te houthalen ( Dorpsstraat , Vredelaan , deel van de Guldensporenlaan, deel van de Rode Kruislaan , deel van de Pastorijstraat 

In alle openbare gebouwen voor de delen die toegankelijk zijn voor het publiek;

In horecazaken, behalve als mensen aan tafel zitten dan moet het niet ;

Het dragen van een masker blijft sterk aanbevolen in alle andere gevallen, vooral in situaties waar de veiligheidsafstand niet kan worden gegarandeerd.

De sluitingstijd van de nachtwinkels wordt vervroegd naar 22u.

De klanten van de horeca zal worden gevraagd een emailadres of een telefoonnummer achter te laten, zodat ze in geval van een infectie tijdig verwittigd kunnen worden. Deze informatie zal na 14 dagen worden vernietigd en kan niet worden gebruikt voor andere doeleinden dan de bestrijding van het Coronavirus.

In het algemeen is beslist dat de controles zullen worden versterkt.

💡 Aangezien de epidemiologische situatie sterk verschilt van gemeente tot gemeente, hebben de lokale autoriteiten ( burgemeesters ) een prominente rol te spelen.

Zij treden op binnen het kader van het ministerieel besluit. Ze kunnen daarnaast aanvullende voorzorgsmaatregelen overwegen. Dat in overleg met de gewesten en de gouverneurs, om ervoor te zorgen dat de maatregelen coherent zijn in het hele land.

Anderzijds hebben de lokale autoriteiten alle ruimte om meteen in grijpen als er uitbraken zijn op hun grondgebied. De gewesten geven gezondheidsinformatie door en bezorgen de burgemeesters een stappenplan met graduele maatregelen die op gemeentelijk niveau kunnen worden genomen, gaande van de sluiting van één enkele zaak, tot de afkondiging van een lokale lockdown. Burgemeesters nemen uiteraard de verbale en visuele communicatie van de maatregelen die in hun gemeente worden genomen, op zich. Zij moeten worden gesteund in hun aanpak, in een geest van samenwerking met alle overheidsniveaus.

Tenslotte is het essentieel om te onthouden dat er zes gouden regels van kracht zijn, met name:

- Respecteer de hygiënemaatregelen ;
- Doe activiteiten het liefst buiten ;
- Wees extra voorzichtig met kwetsbare mensen ;
- Blijf op een veilige afstand (1m50) ;
- Beperk je contacten tot 15 personen per week ;
- En beperk ook bijeenkomsten tot 15 personen.

Wat de bubbel van 15 betreft – daar werd tijdens de persconferentie in herinnering gebracht dat de regel absoluut moet worden nageleefd om te vermijden dat het virus zich snel kan verspreiden. Iedereen moet steeds een lijst kunnen opmaken van alle mensen met wie hij of zij tijdens de voorbije week nauwe contacten heeft gehad.

💡 Terugkeer uit het buitenland 

Bij terugkeer uit een oranje of rode zone – ongeacht het transportmiddel – wordt van de reiziger verwacht dat hij of zij binnen de 48 uur het PLF-formulier digitaal invullen.

Dit systeem wordt momenteel op punt gezet en zou binnen enkele dagen operationeel moeten zijn (link: https://dofi.ibz.be/sites/dvzoe/FR/Documents/BELGIUM_PassengerLocatorForm.PDF)

💡 Kleurencodes nog eens op een rij :

Rood : staat voor landen of gebieden met het hoogste risico. Reizigers die toch uit die gebieden terugkeren, zullen verplicht worden een coronatest te ondergaan en in quarantaine te gaan.

Oranje : In landen of gebieden met een hoog gezondheidsrisico betekent dat een test en quarantaine niet verplicht zijn, maar sterk worden aangeraden. (België raadt reizen af naar zulke oranje gebieden)

Groen : hier zijn geen speciale maatregelen van toepassing dan uiteraard de algemene voorzorgsregels

💡 In Houthalen-Helchteren zijn de laatste zeven dagen 8 nieuwe besmettingen vastgesteld.

Houthalen-Helchteren heeft 30.655 inwoners dus is de risicocoëfficiënt 26 / 100.000 > 20. De alarmdrempel is in dalende lijn ( van 55 -> 42 -> 26 ). De toestand is zorgwekkend als er twee van de drie stempels zijn overschreden. Dit is nu niet het geval. Toch blijven we zeer alert

💡 Spreuk van de dag:

 “ Omarm elke verandering , het leven is geen stilstaand water maar een stromende rivier ” 

💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#EuropeansAgainstCovid19 :
 
“Bescherm jezelf, bescherm anderen. Om het risico op coronavirus transmissie te verminderen, vermijd overvolle plaatsen en massale bijeenkomsten” 
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.