update Coronavirus 24 april

Nieuwsbericht: 24.04.2020 om 8 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update ??

-Wereldwijd : 742.202 genezen / 2.701.885 bevestigde gevallen / 189.308 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 9.800 genezen / 42.797 bevestigde gevallen / 6.490 sterfgevallen
-Limburg : 984 genezen / 4.934 bevestigde gevallen = 5,7 per duizend inw) / 334 sterfgevallen
-HH : 121 bevestigde gevallen ( = 3,95 per duizend inw. )

💡Gemeente steunt de laptops-actie voor kansarme kinderen en maakt 15.000€ vrij 👏

👉 Na een oproep enkele weken geleden werden door onze armoedeverenigingen in Hh en Eurosys een 150 laptops ingezameld voor kansarme kinderen 👍

👉 Via een triage-systeem en in samenspraak met ons welzijnsteam en de experten van onze gemeentelijke partner stebo ( organisatie voor maatschappelijk werk ) zullen de laptops op de juiste manier worden verdeeld via de scholen zodat ze bij de juiste kwetsbare gezinnen terecht komen 👌

👉 De gemeente financiert de actie door 15000€ vrij te maken om alle ingezamelde laptops in Hh te reviseren , klaar te maken en te voorzien van de juiste programma software. Samen sterk tegen corona 💪

💡 Serene start van de Ramadan 🙏🏻

👉 De vastenmaand (Ramadan ) is net begonnen en duurt van 23.4 tot 23.5

👉 Het is een maand van bezinning en gebed voor alle moslims waarin extra aandacht geschonken wordt aan verdraagzaamheid, vrijgevigheid, liefdadigheid en samenhorigheid en wederzijds respect .

👉 Deze periode zal door corona een andere betekenis krijgt. Er vinden geen erediensten plaats in de moskee maw het gebed en de traditionele iftar , de maaltijd na zonsondergang , zal een ganse maand in besloten kring van de familie doorgaan met alle gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen.

👉 De richtlijnen m.b.t de Ramadan werden reeds uitvoering besproken met oa. de diverse gemeenschappen in Meulenberg en deze gemeenschappen zullen geen viering in groep organiseren of toelaten.

👉 De moslimgemeenschappen zelf zullen via ‘online lezingen’ en boodschappen de religieuze viering organiseren en ook sensibiliseren m.b.t. de naleving van de coronamaatregelen.

👉 Om solidariteit te tonen door het wegvallen van de traditionele vorm van familie bijeenkomsten wordt ook een alternatief ‘solidariteitsinitiatief’ voorbereid vanuit het wijknetwerk ( vb. Donatie van geld aan initiatieven voor kansarmen )

👉 Om samenscholing van jong en oud te voorkomen werd via het wijknetwerk een sensibiliseringscampagne met affiches en flyers ‘vier in je kot’ ontwikkeld rond de naleving van de corona-regels en verspreid in de wijken

👉 De nota verspreid door de Gouverneur met het specifieke verzoek om jongeren te sensibiliseren m.b.t. de coronamaatregelen werd reeds met de jeugdwerkers besproken en omgezet in acties op het terrein. Dit zal bijzondere aandacht blijven krijgen tijdens de Ramadan. Waar nodig zal een combinatie van preventieve en repressieve actie door het jeugdwerk en de politie aangewend worden indien nodig.

👉 De fruit- en groentewinkels die omwille van een concentratie van klanten als risicoplaats voor besmetting tijdens de Ramadan gezien worden, kregen eveneens een informatieve brief van de gemeente en werden voorzien van deze brochure en tips voor social distancing

👉 Wij wensen alle moslim-gelovigen in onze gemeente een gezegende Ramadan toe 🙏🏻

💡 Premier Wilmes in de Kamer : “Wij zullen een stappenplan voorstellen dat de inperkingsmaatregelen zeer geleidelijk terugschroeft en als het moet deze altijd kan terugdraaien”

👉 In een nieuw voorlopig rapport waarschuwen de exit-experts dat grote waakzaamheid geboden is. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen is het erg waarschijnlijk dat nieuwe opflakkeringen zullen plaatsvinden waardoor we niet snel de teugels kunnen lossen. 🧐

👉 De epidemiologische modellen suggereren dat de volgende fase op 4 mei mogelijk is. Maar in vergelijking met de eerste versie na het lek zijn de mogelijke versoepelingen wel afgezwakt. Vele mensen zullen daarom vanavond teleurgesteld zijn. Zo is er geen sprake meer van familie bijeenkomsten met tien personen. ??

👉 Bij de timing staat voor een tweede fase niet mis te verstaan: “18 mei of later.” Volgens de experts zit de duivel in de details: als de scholen en winkels opengaan, dan hangt het er sterk van af hoe dat gebeurt. Cruciaal blijft dat we het aantal contacten reduceren. 👌

👉 Er is bovendien geen marge voor een opflakkering na de eerste versoepeling. Als daaruit nieuwe ziekenhuisopnames volgen, is het ingaan van een volgende versoepeling niet wenselijk. Precies omdat opflakkeringen “erg waarschijnlijk” zijn, moet de regering snel en radicaal ingrijpen bij nieuwe uitbraken. Die ingrepen kunnen regionaal of zelfs plaatselijk zijn 🧐

👉 Een belangrijk onderdeel van het plan is een grote ­communicatiecampagne vóór de eerste versoepeling. Die moet volgens de experts niet alleen “het vertrouwen herstellen” maar de boodschap moet voortdurend worden herhaald zodat ook in de zomer nog strikte discipline nodig zal zijn, en dat de bevolking voorbereid moet zijn op eventuele heropflakkeringen in de herfst en winter. 🤷🏻???

💡Spreuk van de dag :

🍀 “ Leegte is het vasten van de geest “ 🍀

💡 Info-corona :

federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#blijf-in-uw-kot-en-op-afstand
#hhzorggoedvoorelkaar

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.