update Coronavirus 23 juli

Nieuwsbericht: 23.07.2020 om 7 uur

💡 Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 9.218.693 genezen / 15.246.458 bevestigde gevallen / 622.916 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : / 64258 bevestigde gevallen / 9.805 sterfgevallen / +192 daggemidddelde laatste week
-Limburg : 6.820 ( 88 laatste week gestegen bevestigde gevallen = 7,8 per duizend inw) / 958 sterfgevallen
-HH : 256 bevestigde gevallen ( = 8,35) per duizend gevallen ( + 13 de voorbije week )

💡 Strengere regels en draaiboeken voor lokale uitbraken: dit bespreekt Nationale Veiligheidsraad vandaag

De Nationale Veiligheidsraad vergadert opnieuw over de verdere aanpak van het coronavirus. Versoepelingen van de huidige maatregelen staan niet op de agenda. Er zal integendeel net sprake zijn van verstrengingen. Het zal ook gaan over de draaiboeken waarmee burgemeesters aan de slag kunnen om een lokale opstoot van het virus in te dijken.

Toppolitici en experten blazen verzamelen in het Egmontpaleis. Een week geleden besliste diezelfde Nationale Veiligheidsraad mogelijke versoepelingen nog even on hold te zetten en de evolutie van het aantal besmettingen af te wachten. Maar na de vergadering van het Overlegcomité gisteren, maakte minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) al duidelijk dat die er ook nu niet zullen komen. “Fase 5 kan nu niet ingaan. We moeten realistisch zijn”, stelde De Block.

💡 Tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum hield woordvoerder Boudewijn Catry opnieuw een pleidooi tot waakzaamheid. ‘We kunnen de besmettingssneeuwbal nog tegenhouden vooraleer die een nieuwe lawine veroorzaakt :

De voorbije weken liepen gemiddeld 192 mensen per dag een besmetting op. 

‘Iedereen moet maatregelen opvolgen’ : het is nog niet te laat. We vragen om uw handen vandaag nog vaker te wassen dan gisteren. Let er ook extra op om 1,5 meter afstand te houden’, klonk het. 

💡 Wanneer wordt een drempel in een gemeente overschreden?

Om de evolutie van het coronavirus lokaal te monitoren hanteert Sciensano drie waarschuwingsdrempels:

• in de laatste zeven dagen is het aantal nieuwe bevestigde besmettingen in een stad of gemeente gelijk aan, of hoger dan, 20 per 100.000 inwoners;

• de trend moet ten minste vijf dagen op rij aanhouden;

• er is sprake van een stijgend aantal nieuwe gevallen gedurende vier van de zeven voorbije dagen.

Een alarmfase wordt door Zorg en Gezonheid pas afgekondigd als twee van de drie waarschuwingsdrempels zijn overschreden. 

💡 LIMBURG START EIGEN CONTACTOPSPORING : “Belangrijke rol voor lokale vertrouwenspersonen”

Waarnemend gouverneur Michel Carlier wil in Limburg starten met een systeem van lokale contactopsporing. “Lokale vertrouwenspersonen, zoals huisartsen maar ook thuisverplegers of mensen uit sportclubs of de moskeegemeenschap zullen hierbij een belangrijke rol spelen.”

Michel Carlier, zat gisteren samen met het Agentschap Zorg en Gezondheid om een systeem van lokale contactopsporing op provinciaal niveau op poten te zetten. De bedoeling is dat de contactspeurders van het Agentschap Zorg en Gezondheid in Limburg op lokaal niveau ondersteund zullen worden door lokale vertrouwenspersonen.

“We gaan geen parallel systeem van contactopsporing opzetten, zoals in Antwerpen”, zegt Carlier. “Bedoeling is dat mensen die op lokaal niveau het vertrouwen genieten, de deuren mee gaan openen voor de contactspeurders van de overheid. Het Agentschap Zorg en gezondheid blijft dus de gegevens verzamelen, maar op lokaal niveau leggen wij de contacten. Op die manier kan niet alleen het capaciteitstekort dat er momenteel is bij de contactopsporing verholpen worden, maar kan ook het vertrouwen van besmette mensen gewonnen worden. Mensen zijn nu eenmaal wat wantrouwig als ze een wildvreemde aan de lijn of aan de deur krijgen aan wie ze moeten vertellen waar en met wie ze de afgelopen tijd contact hebben gehad. Tegenover een lokale vertrouwenspersoon zullen ze dat veel sneller doen.”

Namiddag is er een overleg met de burgemeesters waar het draaiboek ook wordt toegelicht. Burgemeesters kunnen lokale verstrengingen kunnen wel enkel doorvoeren als het Agentschap Zorg en Gezondheid de lokale uitbraak heeft onderzocht én als er eerst is overlegd met het Nationaal Crisiscentrum en de gouverneur

Volgens gouverneur Michel Carlier zijn lokale verstrengingen mogelijk in Limburg, al blijft hij een zeer koele minnaar van lokale lockdowns. “Eerlijk gezegd zie ik het in Limburg niet snel tot een lokale lockdown komen”, aldus Carlier.

💡 In Houthalen-Helchteren zijn de voorbije zeven dagen gemiddeld 13 nieuwe besmetting(en) vastgesteld.

Daarmee komt het aantal nieuwe besmettingen op 42 per 100.000 inwoners. Bij Sciensano ligt de waarschuwings-drempel voor nieuwe gevallen op 20. Dit resultaat is niet positief maar is een zeer lichte verbetering tegenover de voorbije week en de evolutie wordt door ons op de voet gevolgd.
Het is pas als er 2 waarschuwingsdrempels van de drie in het rood gaan dat er gealarmeerd wordt. Zorg en Gezondheid stelt nog steeds dat dit niet zorgwekkend is maar we blijven alert.

Namiddag komen we ook samen met de burgemeesters van Beringen (13 gevallen ) en HZ (26 gevallen) om een gezamenlijke aanpak en een verstrenging van onze maatregelen vast te leggen. 
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.