update Coronavirus 23 april

Nieuwsbericht: 23.04.2020 om 8 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update ??

-Wereldwijd : 713.802 genezen / 2.606.632 bevestigde gevallen / 182.113 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 9.433 genezen / 41.889 bevestigde gevallen / 6.262 sterfgevallen
-Limburg : 932 genezen / 4.835 bevestigde gevallen = 5,6 per duizend inw) / 315 sterfgevallen
-HH : 120 bevestigde gevallen ( = 3,91 per duizend inw. )

💡 Dierenhotels en dierenasielen mogen weer open 😻🐶🐱:

👉 Dierenasielen mogen de deuren weer openen. Ze worden wel gevraagd om enkel de personen die willen adopteren of een dier achterlaten op afspraak te ontvangen en mits respecteren van social distancing. Ook vrijwilligers mogen bijspringen.
👉 Dierenhotels mogen ook weer helemaal openen.

👉 Voor dierencrematoria geldt dat zij enkel op afspraak open zijn, en met inachtneming van de maatregelen.

👉 Dierenkapsalons blijven wel dicht.??

💡Huurvermindering voor sociale huurders van het Kempisch Tehuis 🏠

👉 Een sociale huurder van Kempisch Tehuis kan steeds een huurprijsaanpassing vragen als zijn inkomen verlaagd is door economische of technische werkloosheid.

👉 Voor wie?

. De conona-herziening geldt enkel! voor sociale huurders van Kempisch Tehuis die door de coronamaatregelen tijdelijk werkloos geworden zijn en dus NIET voor anderen met verminderde inkomsten. Als het inkomen bijvoorbeeld gedaald is door ziekte of invaliditeit, dienen de huurders een gewone herziening aan te vragen.

👉 Op basis van welk inkomen?

. Voor een herziening moet het inkomen met minstens 20% gedaald zijn ten opzichte van het referentie-inkomen of huidige inkomen dat voor de huurprijsberekening werd gehanteerd.

. Corona-herziening: Kempisch Tehuis heeft een bewijs van inkomsten nodig van de laatst gekende maand voor iedere meerderjarige inwoner die niet meer schoolgaand is. Minstens één van die inkomensbewijzen toont aan dat er in de afgelopen maand sprake was van tijdelijke werkloosheid. Indien het gezinsinkomen is gedaald met 20% wordt de huurprijs aangepast voor 3 maanden. Na die drie maanden moeten huurders nieuwe bewijzen van inkomsten binnenbrengen. Wordt dat bewijs niet geleverd, dan wordt de huurprijs terug aangepast volgens het referentie-inkomen.

. Gewone herziening: Het Kempisch Tehuis heeft een bewijs van inkomsten nodig van de laatste drie maanden voor iedere meerderjarige inwoner die niet meer schoolgaand is. Indien het gezinsinkomen is gedaald met 20% wordt de huurprijs aangepast voor 6 maanden. Na die drie maanden moeten huurders nieuwe bewijzen van inkomsten binnenbrengen. Wordt dat bewijs niet geleverd, dan wordt de huurprijs terug aangepast volgens het referentie-inkomen.

👉 Vanaf wanneer?

. Voor de gewone herzieningen (op basis van het inkomen van de laatste drie maanden) gaat de huurverlaging in vanaf de eerste maand volgend op de aanvraag. Hebben wij alle documenten op 10 mei ontvangen, gaat de vermindering in vanaf 1 juni.

. Gezien het verkrijgen van de nodige bewijsstukken van tijdelijke werkloosheid bij de RVA of werkgever nogal lang op zich kunnen laten wachten, wordt bij een corona-herziening afgeweken van deze regel.

. Als huurders zich voor de 15de van iedere maand bij ons melden en nadien enkel nog de documenten moeten aanleveren van zodra ze die ontvangen, gaat de herziening in met terugwerkende kracht vanaf diezelfde maand. Als iemand op 6 mei contact opneemt en de documenten op 20 mei kan aanleveren, geldt de huurvermindering vanaf 1 mei. Zo worden huurders in een uitzonderlijke financiële situatie snel en soepel geholpen.

👉 info : neem contact op met het Kempisch Tehuis : 011/810700

💡Je mag weer naar je lief in Nederland ??

👉 Wat zijn essentiële verplaatsingen waardoor je de grens over mag ? 🧐:

. Werk
. Zorgvraag
. Co-ouderschap
. Relatie

👉 Gebruik wel je gezond verstand 👌

. Het is uiteraard niet de bedoeling dat Limburgers nu massaal de grens oversteken omdat we plots allemaal een lief in Maastricht hebben. 😊

. “In België gaan we ook niet massaal op bezoek bij familie en vrienden nu het coronavirus nog heel actief is. Kleinkinderen gaan ook nog altijd niet langs bij hun grootouders. Dat is om miserie vragen. Net zozeer als een veertiger die zijn vader van 65 in Nederland gaat opzoeken, of andersom. Wij doen hier een beroep op ieders verantwoordelijkheidsbesef”, besluit Wnd Gouverneur Michel Carlier. 🤛

💡De Belg leeft gezonder sinds de start van de epidemie 🍀

👉 De Belg kookt sinds de coronacrisis meer thuis, eet meer vers fruit en groenten en heeft meer belangstelling gekregen voor tuinieren. 👏

👉 De quarantaine, en de daaruit voortvloeiende vrije tijd, heeft de aandacht van de Belgische consument verlegd naar een gezonder leven. Volgens de GfK Coronavirus Consumer Pulse Study besteedt bijna de helft van de Belgische bevolking minder tijd aan werk, waardoor er tijd vrijkomt voor andere dingen. 👍

👉 Uit het onderzoek blijkt dat mensen niet alleen meer bezig zijn met Netflix of videogames, maar ook een gezondere levensstijl volgen. “Ze koken meer, eten gezonder en komen dichter bij de natuur te staan”, klinkt het.🥕

👉 Zelf koken : een eerste onverwacht positief effect van de coronacrisis is dat tijdens de eerste twee weken van de quarantaine bijna elke Belg (96%) zelf gekookte maaltijden heeft gemaakt (33% meer dan normaal) en 20% minder voorgekookte maaltijden heeft gegeten.🍳

👉 De Belgen zijn niet alleen thuiskoks geworden, ze besteden ook extra aandacht aan gezonde voeding. Ongeveer een op de vier Belgen zegt meer vers fruit en groenten te eten dan voorheen. Een op de vijf Belgen is ook van plan om de komende weken meer vers fruit en groenten te gaan kopen”, luidt het. 🌶🥦🥒

👉 Tot slot zoeken de Belgen tijdens de coronacrisis psychologische troost in de tuin en in doe-het-zelven.🌿🔨

💡Spreuk van de dag :

🍀 “ Wie een marathon wil uitlopen, moet steeds geconcentreerd blijven tot de laatste meter “ 🍀

💡 Info-corona :

federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#blijf-in-uw-kot-en-op-afstand
#hhzorggoedvoorelkaar

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.