update Coronavirus 22 juni

Nieuwsbericht: 22.06.2020 om 8 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 4.786.608 genezen / 9.015.595 bevestigde gevallen / 468.713 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 16.771 genezen / 60.550 bevestigde gevallen / 9.697 sterfgevallen
-Limburg : 6.546 bevestigde gevallen = 7,6 per duizend inw) / 468716 sterfgevallen in het ziekenhuis + 528 in woonzorgcentra = tot. 957
-HH : 212 bevestigde gevallen ( = 6,92) per duizend gevallen

💡WHO: Wereldrecord besmettingen opnieuw gebroken : Meer dan 9 miljoen besmettingen

👉 Het aantal besmettingen met het coronavirus is de afgelopen 24 uur wereldwijd met 183.020 toegenomen. Dat is een nieuw record, meldt de Wereld
Gezonheidsorganisatie

👉 In totaal ligt het aantal besmettingen al boven de 9 miljoen en vielen er minstens 468.000 overlijdens als gevolg van Covid-19 te betreuren. Het vorige dagrecord van het aantal nieuwe gevallen dateert van 18 juni. Toen kwamer er op 24 uur tijd 181.232 besmettingen bij.

👉 De grootste toename van nieuwe gevallen kwam volgens de WHO uit Noord- en Zuid-Amerika. Het ging om 116.041 nieuwe gevallen. Er vielen in de regio 3.241 doden in het afgelopen etmaal. In Brazilië staat de teller al boven de 50.000 coronadoden, waardoor het land wereldwijd enkel de Verenigde Staten moet voorlaten.

👉 Zuid-Oost-Azië heeft met 20.248 nieuwe gevallen het tweede hoogste aantal nieuwe besmettingen. Er kwamen ook 399 coronaoden bij op 24 uur.

💡Van Ranst over honderden feestvierders op Flagey: ‘Lijkt een bevrijdingsfeest terwijl de strijd nog woedt’

👉 Op verschillende filmpjes op sociale media is te zien hoe afgelopen nacht honderden Brusselaars samen kwamen op het Flageyplein. De politie moest tussenkomen. Experts reageren zeer afkeurend op de bijeenkomst: ‘Er zijn in België elke dag nog meer nieuwe gevallen dan in heel China.’ Ook in andere steden zagen we allerlei vormen van samenscholingen, ..waakzaamheid blijft de boodschap 🧐

💡Fiets mag hele jaar gratis mee op trein

👉 Van 1 juli tot 31 december 2020 zullen reizigers hun fiets gratis kunnen meenemen op de trein. Dat bevestigt de NMBS. Reizigers moeten wel over een biljet met 'fietssupplement' beschikken, maar dat biljet zelf zal dus gratis zijn. De NMBS wil zo een overzicht behouden.

👉 Omdat het aantal fietsplaatsen per trein beperkt is, moet de reiziger ook altijd eerst de treinbegeleider contacteren 'om te zien of de plaatsen niet bezet zijn'. Maar dat is nu ook al het geval. Reservatie voor groepen is niet toegestaan 'omwille van logistieke en veiligheidsredenen'.

💡Kinderarmoede stijgt in Vlaanderen naar 14%

👉 De kinderarmoedecijfers blijven al enkele jaren op hetzelfde niveau hangen. Het aantal kinderen dat in ­armoede opgroeit, zelfs gestegen van 12,8 procent in 2016 naar 14 procent ­vorig jaar.

👉 Er is wel een lichte verschuiving merkbaar. In de grotere steden daalt de kinderarmoede, in kleinere steden en de grootstedelijke rand stijgt ze dan weer, net als op het platteland. Er zijn ook verschillen per provincie: in Antwerpen is het risico op opgroeien in ­armoede het grootst, in Vlaams-Brabant het kleinst.

💡Unizo: 'Meeste ondernemers zitten nog heel diep'

👉 De stemming bij Vlaamse zelfstandigen en kmo's toont een duidelijke verbetering ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar, zo blijkt uit de kmo-barometer van ondernemersorganisatie Unizo. Het aandeel somber gestemde ondernemers ligt nog 'slechts' 15,21 procent hoger dan het aantal positief gestemde ondernemers. Een verbetering ten opzichte van het eerste kwartaal, waar het aantal somber gestemde 37,72 procent hoger lag.

👉 'We zien in de toch significante verbetering voor het tweede kwartaal onder meer het effect van de heropening van de kleinhandel non-food en van de horeca', aldus Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo. Toch behoort deze kmo-barometer nog altijd tot een van de slechtste sinds het begin van de peilingen, zegt Unizo. Eind 2019 lag het aantal gelukkig gestemde ondernemers nog 3,35 procent hoger dan het aandeel ongelukkigen.

💡Spreuk van de dag :

🍀 “ Een zevende deel van je leven wordt op maandag doorgebracht, positief blijven ” 🍀

💡 Info-corona :

federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#EuropeansAgainstCovid19 :

“Bescherm jezelf, bescherm anderen. Om het risico op coronavirus transmissie te verminderen, vermijd overvolle plaatsen en massale bijeenkomsten”

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.