update Coronavirus 22 juli

Nieuwsbericht: 22.07.2020 om 7 uur

💡 Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 8.959.152 genezen / 14.926.111 bevestigde gevallen / 615.070 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : / 64094 bevestigde gevallen / 9.805 sterfgevallen / +175 daggemidddelde laatste week
-Limburg : 6.802 ( 88 laatste week gestegen bevestigde gevallen = 7,8 per duizend inw) / 958 sterfgevallen / + 88 gevallen laatste zeven dagen
-HH : 256 bevestigde gevallen ( = 8,35) per duizend gevallen

175 besmettingen per dag, ook aantal overlijdens en ziekenhuisopnames stijgen

💡 Dit zijn de coronacijfers voor vandaag:

. Het gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen per dag, in de periode van 11 tot en met 17 juli, bedroeg 175. Dat betekent dat er in die periode gemiddeld 175 besmettingen per dag bevestigd werden. Het is al de dertiende dag op rij dat het gemiddelde aantal besmettingen per dag over een periode van 7 dagen stijgt.

. Tussen 11 en 17 juli waren er elke dag gemiddeld 3 overlijdens als gevolg van het coronavirus. De periode ervoor (4-10 juli) waren er dat gemiddeld 2 per dag. Dat aantal stijgt met 82 procent.

. Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Daarvan zijn recentere cijfers voor handen. Tussen 14 en 20 juli waren er 14 ziekenhuisopnames per dag. De periode ervoor waren dat er gemiddeld 9 per dag. Het aantal opnames per dag is met 49 procent gestegen.

. Op maandag 20 juli lagen 180 mensen in het ziekenhuis met een coronabesmetting, van wie 36 op de afdeling intensieve zorg. Een week geleden, op maandag 13 juli waren dat er respectieveliijk 138 en 23.

. Het reproductiegetal staat nu op 1,3. Dat wil zeggen dat 10 besmette coronapatiënten gemiddeld 13 anderen besmetten. Daardoor neemt het aantal besmettingen steeds sneller toe.

💡 Verplichting mondmaskers verruimd én strenger gecontroleerd 

Er komt zo goed als zeker een verstrenging van de mondmaskerplicht. Dat bleek dinsdagavond na het Overlegcomité, waar de verschillende regeringen van het land de koppen bij elkaar staken.

Er wordt onder meer gedacht aan een verplichting om mondmaskers te dragen in drukke winkelstraten, of andere publieke plaatsen waar ondanks de regels rond social distancing toch heel veel volk bij elkaar komt, denk aan de zeedijk of populaire trekpleisters zoals een dierentuin. Donderdag, wanneer de Nationale Veiligheidsraad vergadert, moet duidelijk zijn hoe de verruiming van de mondmaskerplicht er concreet uitziet.

Fase 5 van de versoepeling van de coronamaatregelen kan nu niet ingaan. Dat heeft minister Maggie De Block dinsdag nog verklaard na het Overlegcomité. Dat kon pas indien het aantal besmettingen verder bleef dalen. Maar nu er weer een duidelijke stijging is, is dat logischerwijze onmogelijk 

💡 Deal op Europese top mbt corona :

Vier dagen en vier nachten hebben de 27 staats- en regeringsleiders in Brussel vergaderd. Heel even leek het record van de langste EU-top ooit – die van Nice, eind 2000 – te sneuvelen, maar een half uurtje voor de deadline kwam er dan toch witte rook. “Deal!”, tweette Europees president Charles Michel. “Wat een onmogelijke missie leek, is toch gelukt”, aldus onze ex-premier. En ook onze premier Wilmès was tevreden. Maar wat heeft België precies binnengehaald? En waarom moest het zo lang duren?

De Europese leiders hebben een akkoord bereikt over het coronaherstelfonds en de nieuwe meerjarenbegroting van de EU. De meerjarenbegroting omvat zo'n 1100 miljard euro. In het coronapakket zit 750 miljard euro, waarvan 390 miljard aan subsidies en 360 miljard aan leningen. Landen die subsidies krijgen, moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen en hervormingen doorvoeren.

💡 Koning bedankt zorgpersoneel, maar ook oudstrijders :

Koning Filip heeft dinsdagnamiddag tijdens de ceremonie op het Brusselse Paleizenplein voor de Nationale Feestdag een dankwoord gericht aan "al wie in deze moeilijke tijden heeft bijgedragen tot ons samenleven". Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de Bevrijding dankte hij ook de oudstrijders.

"Allereerst bedanken we op deze nationale feestdag de hoeders van onze levens: het zorgpersoneel, de veiligheidsdiensten en de Civiele Bescherming - en al wie in deze moeilijke tijden heeft bijgedragen tot ons samenleven", zei koning Filip in een korte toespraak, voor een tweehonderdtal genodigden. "Jammer genoeg moeten we dit jaar het traditionele militair defilé missen. Ik hou eraan, het leger te bedanken voor zijn efficiënte bijdrage aan het beheren van de crisis." “Tegelijkertijd staan we stil bij de 75ste verjaardag van de Bevrijding. En brengen we hulde aan wie voor ons heeft gestreden en zich heeft opgeofferd."

💡 De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor een ingrijpende verandering van gemeenteraadsverkiezingen.

De afschaffing van de opkomstplicht vanaf 2024 : als we in 2024 naar de stembus trekken zijn we dit niet meer verplicht en zullen de lokale politici de burger eerst moeten overtuigen waarom stemmen belangrijk is en pas daarna uitleggen op wie men het beste stemt. Bij de nationale verkiezing blijft de opkomst verplicht.

Politicoloog Johan Ackaert vreest dat groepen die het minder goed hebben in de samenleving niet meer gehoord worden en aan hun lot worden overgelaten. “De stemplicht is een veiligheidsgarantie”, vindt Ackaert. “Want je voelt beter aan wat er leeft in de samenleving. Als je dat afschaft, vang je niet meer alle signalen uit de samenleving op.” Volgens Johan Ackaert hebben buitenlandse voorbeelden aangetoond dat de afschaffing van de opkomstplicht leidt tot een daling van de participatie.

Burgemeester : een andere belangrijke nieuwigheid is de manier waarop de burgemeester wordt aangeduid. Voortaan wordt de kandidaat met de meeste voorkeurstemmen in de grootste fractie van de coalitie, automatisch burgemeester. “Dat is op zich positief”, zegt Johan Ackaert. “Maar een simulatie op basis van de huidige resultaten heeft geen spectaculaire veranderingen aan het licht gebracht. Weliswaar wordt het op die manier moeilijker om voorakkoorden te sluiten.”

In de nieuwe kieswet wordt ook voorzien in een exclusief initiatiefrecht van veertien dagen voor de lijsttrekker van de grootste lijst bij de vorming van een nieuwe coalitie.

💡 Spreuk van de dag:

 “ Het verschil tussen wie je bent en wie je wilt zijn is wat je doet ” 

💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#EuropeansAgainstCovid19 :
 
“Bescherm jezelf, bescherm anderen. Om het risico op coronavirus transmissie te verminderen, vermijd overvolle plaatsen en massale bijeenkomsten” 
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.