update Coronavirus 22 mei

Nieuwsbericht: 22.05.2020 om 8 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update

-Wereldwijd : 2.082.717 genezen / 5.197.776 bevestigde gevallen / 334.675.
sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 14.988 genezen / 56.235 bevestigde gevallen / 9.186 sterfgevallen
-Limburg : 1328 genezen / 5.978 bevestigde gevallen = 6,9 per duizend inw) / 401 sterfgevallen in het ziekenhuis + 511 in woonzorgcentra = tot. 912
-HH : 159 bevestigde gevallen ( = 5,19
per duizend inw. ) - genezen (wordt niet berekend)

💡Oppompverbod in Limburg: “Wees spaarzaam met water”

👉 Sinds donderdag 21 mei is het in Limburg verboden om water op te pompen uit kwetsbare beken en rivieren. Het verbod is van toepassing op 80 procent van het grondgebied.

👉 Na een natte periode met overvloedig veel regen in februari en begin maart, is het nu al een hele tijd aanhoudend droog. Het is zelfs al van 1901 geleden dat het nog zo droog is geweest. Het gevolg hiervan is dat de debieten en peilen in de Limburgse waterlopen bijzonder laag staan. Daarom geldt er sinds donderdag een captatieverbod op verschillende waterlopen in onze provincie.

💡 Droogte op komst: vermijd waterverspilling

👉 Tijdens de warme zomermaanden brengt water de nodige verfrissing. De groene grasmatten en kleurrijke bloemenperken worden rijkelijk besproeid, zwembaden worden gevuld voor een zomer vol waterpret.

👉 De droogte van de voorbije weken en maanden heeft als gevolg dat de debieten en peilen in de Limburgse waterlopen bijzonder laag staan. Hierdoor neemt de waterkwaliteit af en dat houdt gezondheidsrisico's in voor mens en dier. Voor een aantal waterlopen is de situatie vandaag zelfs al vergelijkbaar met die van in het begin van juli vorig jaar. Alles lijkt dus te wijzen op een vierde droge zomer op rij!

👉 Omwille van deze aanhoudende droogte geldt er vanaf donderdag 21 mei een verbod om water uit de Limburgse kwetsbare waterlopen op te pompen. Dit zogenaamde ‘captatieverbod’ is van kracht in zowat 80% van onze provincie. Een gedetailleerd overzicht met exacte afbakening is te vinden de website van de gemeente

👉 Water is een kostbaar goed dat te waardevol is om te verspillen. Daarom ga je er best spaarzaam mee om, elke dag van het jaar.

👉 Er zijn heel wat manieren om het hele jaar door waterverspilling tegen te gaan. Vooral bij het gebruik van toilet, douche en wasmachine valt er heel wat te winnen, want dat zijn de grootste verbruiksposten in huis.

👉 Tips die een verschil maken:

. Een frisse douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een lang bad. Een bad laten vollopen vraagt algauw 100 tot 150 liter drinkwater, een hoeveelheid water waarmee je drie keer kan douchen. En met zuinige sproeikoppen, zelfs 5 keer.

. Zorg voor een slimme toiletspoeling.

. Was met een volle machine.
Beter één grote dan meerdere kleine afwasjes.

. Laat water (bij het tandenpoetsen) niet onnodig lopen.

. De grond opharken en hakken is even goed als tweemaal sproeien. Hierdoor breek je de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.

. Sproei de tuin alleen als het langdurig droog is. Liever 1 keer per week een kwartier, dan elke dag 5 minuten: de planten zullen dieper wortelen en minder gevoelig worden voor de droogte. Dit kan uiteraard ook perfect met opgevangen regenwater.

. Begiet je bloemen en planten op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals 's ochtends vroeg of 's avonds laat. Het water verdampt dan niet zo snel. Bovendien voorkom je beschadiging van de planten, want de waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en ze verschroeien.

. Besproei je gazon niet. Je zal merken dat het zich na een periode van droogte sneller herstelt dan gedacht.

. Was je auto met regenwater of sla gewoon een keertje over.

. Laat 's nachts de kraan dicht. Geef het drinkwaterbedrijf zo de kans om de watertorens en reservoirs opnieuw te vullen. Zo heb je ’s ochtends opnieuw heerlijk fris leidingwater.

💡Belgisch gadget voor social distancing “Maggy” al goed voor 26.000 bestellingen.

👉 Het apparaatje in broekzakformaat waarschuwt met een geluidssignaal of een trilling wanneer de afstand met omstaanders te klein wordt. De gebruikte technologie, Bluetooth 5.2, is nog maar sinds dit jaar beschikbaar en laat metingen tot 10 centimeter nauwkeurig toe. Het toestel – richtprijs 40 euro zonder btw – werd eind april gelanceerd. De merknaam verwijst naar minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

👉 Massale belangstelling. Na amper drie weken staat de teller al op meer dan 26.000 voorbestellingen. ‘Ze komen uit alle mogelijke hoeken: grote bedrijven, een hele resem kleinere kmo’s, particulieren en een community van slechtzienden’, De productie van de Maggy-apparaatjes is intussen opgestart in Europa en in Azië. ‘We rekenen momenteel op 25.000 stuks per maand en trachten dit nog omhoog te schalen.’

💡 Spreuk van de dag :

🍀 “We beseffen pas de waarde van water als er geen meer is” 🍀

💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.