update Coronavirus 21 mei

Nieuwsbericht: 21.05.2020 om 8 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 2.001.553 genezen / 5.058.696 bevestigde gevallen / 328.257
sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 14.847 genezen / 55.983 bevestigde gevallen / 9.150 sterfgevallen
-Limburg : +1.278 genezen / 5.953 bevestigde gevallen = 6,9 per duizend inw) / 398 sterfgevallen in het ziekenhuis + 510 in woonzorgcentra = tot. 908
-HH : 155 bevestigde gevallen ( = 5,06
per duizend inw. ) - genezen (wordt niet berekend)

💡 Kamer stelt zomersolden uit tot 1 augustus

De start van de zomersolden wordt uitgesteld tot 1 augustus. De Kamer heeft daarover woensdag unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd. Het uitstel moet de handelaars toelaten om langer aan normale prijzen te verkopen.

💡Officieel: tweedeverblijvers mogen opnieuw naar buitenverblijf.

👉 Woensdagavond werd dat besluit officieel gepubliceerd dat Belgen opnieuw naar hun tweede verblijf zouden mogen gaan.

👉 Het bezoek is opnieuw toegestaan voor wie eigenaar is, of huurder voor langer dan één jaar, van de tweede woning. De rit naar het tweede verblijf wordt gekwalificeerd als een noodzakelijke verplaatsing.

👉 Ook in de tweede woning mogen vier personen worden ontvangen, al moeten dat wel dezelfde vier zijn die ook thuis werden uitgenodigd.

👉 Het ministerieel besluit is intussen gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. "De personen zijn ertoe gehouden thuis te blijven, dan wel in een tweede verblijfplaats waarvan ze ofwel eigenaar zijn, ofwel huurder voor een duur van minstens één jaar, met uitsluiting van mobiele tweede verblijfplaatsen die nog niet geïnstalleerd zijn op een vaste standplaats."

👉 Die laaste nuance is belangrijk voor eigenaars van mobilhomes en caravans. Enkel indien deze een "vaste standplaats" heeft, mogen eigenaars er opnieuw naartoe.
💡Vliegen in Europa: mondmasker en gezondheidsverklaring

👉 Er is een Europees protocol voor als het vliegverkeer herneemt. Volgens de aanbevelingen moeten passagiers een mondmasker dragen en bij de check-in een Covid-19-verklaring ondertekenen.

👉 De richtlijnen zijn opgesteld door het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

👉 Reizigers moeten volgens de aanbevelingen een mondmasker dragen vanaf het moment dat ze de luchthaven binnenkomen tot op hun bestemming. Voor kinderen onder zes jaar is een uitzondering mogelijk. Zeker bij lange reizen zullen passagiers voldoende maskers moeten voorzien, want in principe moeten ze om de vier uur vervangen worden.

👉 De afstandsregel van 1,5 meter is aanbevolen, 'indien mogelijk' tijdens de hele reis. De luchtvaartmaatschappijen lieten al weten dat zoiets moeilijk is in het vliegtuig omdat het zou leiden tot minder volle toestellen en hogere ticketprijzen. Als de afstand niet gerespecteerd kan worden, is een strikte naleving van de andere preventiemaatregelen belangrijk en zijn medische mondmaskers aanbevolen.

👉 Volgens het protocol moeten reizigers ook een gezondheidsverklaring invullen binnen 12 uren voor de vlucht. Daarin moeten ze bevestigen dat ze in de laatste 14 dagen geen Covid-19 hebben gehad, dat ze geen symptomen van de ziekte hebben of dat ze niet in dicht contact geweest zijn met een Covid-patiënt.

👉 Griekenland wil als eerste het toeristisch seizoen op 15 juni weer opstarten na de lockdown door het coronavirus. Dat heeft de premier woensdag gezegd in een televisietoespraak.

💡Een op de drie wagens in 2040 rijdt elektrisch’

👉 Volgens nieuwe prognoses van de denktank Bloomberg New Energy Finance zullen elektrische wagens over twintig jaar de meerderheid van de autoverkoop uitmaken, maar het zal nog een hele tijd duren vooraleer het hele wagenpark elektrisch is.

👉 Op dit ogenblik zorgen elektrische auto’s ervoor dat de vraag naar olie met één miljoen vaten per dag is afgenomen. Tegen het einde van de jaren dertig zal die impact tot 17,6 miljoen vaten per dag zijn opgelopen. Anderzijds zou tegen dat ogenblik zou de vraag van de wereldwijde autovloot naar elektriciteit met 5,2 procent zijn toegenomen.’

👉 Over twintig jaar heeft de wereld wel nood aan 290 miljoen oplaadpunten voor elektrische wagens

💡Wij wensen iedereen een prettige O.H. Hemelvaart toe.

💡 Spreuk van de dag :

🍀 “ Verjaardagen zijn goed voor de gezondheid. Statistieken wijzen uit dat zij die heel dikwijls hun verjaardag vieren ook het langst leven ”🍀

💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.