update Coronavirus 21 juni

Nieuwsbericht: 21.06.2020 om 7.21 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 4.662.959 genezen / 8.832.019 bevestigde gevallen / 464.163 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 16.771 genezen / 60.550 bevestigde gevallen / 9.696 sterfgevallen
-Limburg : 6.546 bevestigde gevallen = 7,6 per duizend inw) / 429 sterfgevallen in het ziekenhuis + 528 in woonzorgcentra = tot. 957
-HH : 212 bevestigde gevallen ( = 6,92) per duizend gevallen

💡Uitspraak van de week : Greta Thunberg: "In een crisis moet iedereen een stap terug doen".

👉 Vanwege de coronapandemie hebben er maandenlang geen grote klimaatprotesten op straat kunnen plaatsvinden. Maar de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg toont begrip voor de gevolgen van de coronapandemie op de internationale klimaatbeweging. "Een crisis is een crisis, en in een crisis moet iedereen een paar stappen terug doen en handelen in het belang van de samenleving en onze medemens", vertelde de 17-jarige Zweedse klimaatactivist op een Zweedse radiozender.

👉 "Tijdens de coronacrisis heeft de mensheid plotseling gehandeld zoals het had moeten doen", zei Thunberg, "er zijn internationale crisistoppen bijeengeroepen, er zijn immense crisispakketten aangenomen. Mensen veranderden hun gedrag en gewoontes fundamenteel, de media rapporteerden uitsluitend over corona en politici werkten samen in het belang van iedereen, klonk het. "Dit crisismanagement opent een compleet nieuwe dimensie".

👉 Volgens Thunberg heeft de wereld nu een "sociaal kantelpunt" bereikt, verwijzend naar de Black Lives Matter-beweging en de klimaatprotesten. "We kunnen niet wegkijken van wat onze samenleving zo lang heeft genegeerd, of het nu gaat om gelijkheid, rechtvaardigheid of duurzame ontwikkeling"

💡 Vanaf 21 juni drievoudige coronacontrole in Spaanse (lucht)havens : Spanje gaat open

👉 Wie vanaf zondag via een haven of luchthaven Spanje wil binnenkomen, zal een drievoudige controle moeten ondergaan. Dat heeft het Spaanse ministerie van Gezondheid vandaag bekendgemaakt.

👉 Spanje opent op 21 juni zijn grenzen voor inwoners van EU-lidstaten en de Schengenlanden. Ten eerste zal u een formulier moeten invullen waarin u moet aangeven of u besmet bent geweest met het coronavirus en onder welke omstandigheden en hoe men u kan lokaliseren in Spanje. Daarna volgt ook een temperatuurcontrole en een “visuele controle”.

👉 Als men u na die twee controles nog niet vertrouwt, moet u onderzocht worden door een arts. De controles gelden enkel in de havens en luchthavens. Over het weg- en treinverkeer is niets bekend.

💡Staat in Australië draait coronaversoepelingen terug:

👉 De Australische staat Victoria voert opnieuw enkele beperkingen in omdat er weer meer coronabesmettingen zijn ontdekt. Volgens de premier van Victoria, Daniel Andrews, negeren de mensen richtlijnen en kussen en omarmen ze elkaar weer. "Dat is onaanvaardbaar. Het is niet voorbij", aldus Andrews.

👉 Net als in de rest van Australië waren ook in Victoria de beperkingen aanzienlijk versoepeld. Zo waren bijeenkomsten buiten met maximaal 20 mensen weer toegestaan. Zaterdag meldden de autoriteiten echter 25 nieuwe besmettingen en besloot de premier bepaalde vrijheden terug te draaien. Voorlopig mogen gezinnen maximaal vijf personen op bezoek hebben en mogen er buiten niet meer dan tien mensen bijeenkomen. 

💡Stroom- en gasprijzen blijven laag

👉 De stroom- en gasprijzen blijven goedkoop. Dat blijkt nog maar eens uit nieuwe cijfers van de federale energiewaakhond Creg. Een combinatie van een hoog aanbod en een door de coronacrisis nog steeds bescheiden vraag zorgt al verscheidene maanden voor lage stroom- en gasprijzen.

👉 Dat is ook in juni niet anders. Een gezin met een gemiddeld stroomverbruik betaalt in juni gemiddeld 788 euro op jaarbasis, tegenover 785 euro in mei en 808 euro in april. In januari was dat nog 915 euro.

👉 De prijs van aardgas is zelfs nog wat verder gedaald. Een gezin met een gemiddeld verbruik ziet in juni de gemiddelde prijs bij leveranciers dalen naar 851 euro op jaarbasis, tegenover 881 euro in mei, 914 euro in april en meer dan 1.000 euro in januari.

💡De impact van slaapproblemen op het werk

👉 Veel werkgevers vinden slaap privé, maar slecht slapen heeft een grote impact op de werkvloer. Het leidt tot hoger verzuim, meer ongevallen en een lagere productiviteit. En het komt bij Belgische werknemers vaker voor dan u zou denken.

👉 Slaap is enorm belangrijk voor ons functioneren. Tegelijkertijd maken we onszelf graag wijs dat we de duur ervan wel wat kunnen inkorten als het druk is. Ook onder werkgevers is er weinig aandacht voor slaapproblemen.

👉 Volgens cijfers van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België slaapt 1 op de 3 Belgen slecht en heeft 20 procent last van chronische slapeloosheid.

👉 Op de werkvloer hebben slechte slapers vaak concentratieproblemen, ze hebben moeite om zich aan een planning te houden en om overzicht te bewaren. Bovendien maken ze vaker fouten, die zelfs tot incidenten en ongelukken op de werkvloer leiden. Slaapexperts spreken van ‘presenteïsme’: ze zijn aanwezig zonder significant bij te dragen tot de productiviteit.

👉 Podcast : Dr. Inge Declerq, slaapexpert en neurologe, wil bewustwording creëren rond de ware omvang van het slaapprobleem bij Belgische werknemers. Ze heeft het erover in de podcast On-gezouten van het online gezondheidsportaal Gezond.be.

👉 Er zijn studies die de kostprijs van medewerkers met slaapklachten voor bedrijven becijferd hebben. Die komen uit op 2.000 tot 2.500 euro per werknemer per jaar.’ Het is volgens de neurologe dus belangrijk dat werknemers zichzelf een gezond slaap-waakpatroon aanleren.

👉 ‘Maar omgekeerd geldt dat ook’, beweert ze. De werkgever heeft ook een verantwoordelijkheid naar de nachtrust van zijn medewerkers toe. Een goede nachtrust begint immers overdag.

👉 ‘Gun personeelsleden die in een ruimte met weinig licht werken bijvoorbeeld voldoende pauzes in de buitenlucht’, specificeert de slaapexperte. ‘Wie overdag voldoende natuurlijk daglicht krijgt, heeft meer energie, maar gaat ’s nachts ook beter slapen.’

👉 Behandelingen : De belangrijkste tip voor wie slaapproblemen heeft? Laat u onderzoeken in de slaapkliniek. Dat zegt ervaringsdeskundige Gerrit Wouters in de podcast, die zich liet behandelen voor slaapapneu. ‘Dat is een hoge drempel voor velen, maar dat is voor niets nodig.’

👉 Als je slaapproblemen onbehandeld laat, volgt de crash onvermijdelijk: ’Je kan er jaren mee rondlopen zonder dat je het beseft, en zo raak je steeds verder uitgeput’, aldus Wouters.

👉 Werkgevers kunnen volgens Dr. Declerq inzetten op het bieden van inzicht in gezond slapen door bijvoorbeeld workshops aan te bieden. Recente studies van de London School of Economics tonen aan dat zulke opleidingen lonen. ‘Gelukkig wordt de bewustwording daarrond steeds groter’

💡Spreuk van de dag :

🍀 “ De zoektocht naar het geluk mag nooit ten koste gaan van het geluk van een ander “🍀

💡 Info-corona :

federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#EuropeansAgainstCovid19 :

“Bescherm jezelf, bescherm anderen. Om het risico op coronavirus transmissie te verminderen, vermijd overvolle plaatsen en massale bijeenkomsten”

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.