update Coronavirus 20 mei

Nieuwsbericht: 20.05.2020 om 8 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 1.949.267 genezen / 4.966.169 bevestigde gevallen / 323.635
sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 14.687 genezen / 55.791 bevestigde gevallen / 9.108 sterfgevallen
-Limburg : +1.278 genezen / 5.934 bevestigde gevallen = 6,9 per duizend inw) / 398 sterfgevallen in het ziekenhuis + 510 in woonzorgcentra = tot. 908
-HH : 154 bevestigde gevallen ( = 5,02
per duizend inw. ) - genezen ( wordt niet berekend )

💡Oplossing in zicht voor tweedeverblijvers?

👉 Voorlopig is het nog verboden voor tweedeverblijvers om hun tweede eigendom aan de zee of elders in het land te bezoeken, zeker nog tot 8 juni. Maar de roep om een (versnelde) versoepeling wordt steeds luider. “Die beslissing volgt waarschijnlijk de komende dagen”, zegt premier Sophie Wilmès.

👉 Mogelijk komt er ook snel duidelijkheid over de sport- en jeugdkampen in de zomervakantie.

💡Naast economische ook maatschappelijke heropbouw nodig 

👉 Corona legt meer bloot dan alleen de gevolgen van het virus. We zien uitdagingen dat voor corona ook al aanwezig waren en zo vandaag nog zichtbaarder worden. Jeugdwelzijnswerkers, straathoekwerkers, leerkrachten, jeugdbewegingen, organisaties en winkels met oog op het maatschappelijk kwetsbare, werken zich uit de naad. En toch blijven de uitdagingen bij de meest kwetsbare groot. Gezinnen, jongeren dat beperkt zijn in hun fysieke en mentale ruimte, spanningen en stress dat meer dan tevoren op de voorgrond treden.

👉 “Deze crisis heeft de grote bestaande ongelijkheid in de samenleving blootgelegd en vraagt ook structurele maatregelen op lange termijn. Veel oplossingen zitten in een structurele aanpak van o.a. armoedebestrijding, huisvesting, voldoende inkomen, toegankelijke hulpverlening, een ander politiebeleid, onderwijsongelijkheid, veilige plekken voor kinderen en jongeren."

Een wake up call dat het eigenlijk niet zo goed gaat met de kwetsbare jongeren in onze samenleving.

👉 Ook ontbreekt het in de afbouw van de maatregelen aan perspectief voor kinderen. Een heropening van de speeltuinen zal een belangrijke stap zijn . Jongeren hebben immers nood aan publieke ruimte en een perspectief inzake vrijetijdsbesteding en de zomervakantie.

👉 Het psychisch welzijn van jongeren blijft een belangrijke uitdaging. Hulpverlening moet daarbij laagdrempelig zijn. De stap ernaartoe is voor veel jongeren immers niet makkelijk. Er zijn wel telefonische of online hulplijnen zoals Awel of WAT WAT .

Er is ook Jeugdhulp of bijzondere jeugdzorg. Daar is vooral het contact met begeleiders heel belangrijk.”

💡Bijna de helft van de jongeren kampt met financiële problemen als gevolg van de coronacrisis. De belangrijkste oorzaak: hun studentenjob is weggevallen

👉 Dat blijkt uit een bevraging bij ruim 1.000 jongeren tussen 16 en 30 jaar door de koepel van financiële instellingen Febelfin. De coronacrisis zorgt dus niet enkel voor financiële problemen bij heel wat Belgische gezinnen. Ook de jongeren en jongvolwassenen gaan financieel gebukt onder de gevolgen van de pandemie.

👉 Maar liefst 45 procent van de ondervraagde jongeren zegt financiële problemen te kennen. De belangrijkste oorzaak is de annulatie van hun studentenjob. Maar ook onrechtstreeks heeft de crisis een impact op de financiën van de jongeren. Eén op zes zegt ook minder zakgeld te krijgen van de ouders (zie infografiek). Eén op acht moet zijn of haar ouders zelf financieel ondersteunen. “Zowel de eigen situatie als die van de ouders zijn een bron van kopzorgen bij de jongeren”, stelt Febelfin.

👉 De financiële problemen die sommige jongeren momenteel hebben, vertalen zich ook in hun spaargedrag. Bijna de helft (48 procent) vindt van zichzelf dat hij of zij niet voldoende kan sparen. Bijna één op zes (15 procent) kan helemaal niets opzijzetten. Een kleine minderheid (5 procent) moet nu het spaargeld aanspreken om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen.

👉 Weinig kennis : het onderzoek toont ook aan dat jongeren doorgaans weinig weten over geldzaken. Slechts een kwart (27 procent) geeft zichzelf een hoge score als het gaat over financiële kennis. Vooral over lenen, verzekeren, pensioensparen en belastingen weten jongeren weinig. “Er is inderdaad een relatie tussen financiële kennis en financiële problemen”, zegt Marchand. “Uiteraard betekent dit niet dat voldoende kennis over geldzaken en een goed beheer automatisch betekent dat je geen geldzorgen kent. Maar omgekeerd verhoogt een beperkte geldkennis wel de kans op financiële problemen. Op die manier komt een vicieuze cirkel tot stand.”

💡Het woord van Noel Slangen

👉 Als de sluiting van Ford een bom was, dan is Covid-19 een atoombom. De Nationale Bank van België voorspelt dat in de volgende weken alvast 20.000 Limburgers hun job zullen verliezen. Vrij snel zal pijnlijk duidelijk worden dat economie en welzijn niet tegengesteld zijn, maar met elkaar verbonden. Het welzijn en de welvaart van de Limburger zal zware averij oplopen.

👉 De toename van de werkloosheidscijfers is vooral slecht nieuws voor wie vandaag al moeilijk aan de bak kwam. Door de schaarste op de arbeidsmarkt waren bedrijven, net voor de coronacrisis, genoodzaakt om ook oudere werknemers, mensen met een migratieachtergrond of mensen die opleiding en begeleiding nodig hadden, een kans te geven.

👉 Nu het legioen werkzoekenden hier zal verdubbelen, zullen de door corona gekwelde werkgevers uiteraard vooral jonge, ervaren, goed opgeleide werknemers aanwerven die elders hun job verloren. De meest kwetsbaren worden op die manier helemaal uit de arbeidsmarkt en nog dieper in de armoede geduwd. Ook voor schoolverlaters is dit slecht nieuws. Ze zullen langer moeten wachten op werkervaring, en dreigen daardoor de boot te missen.

👉 Als we verstandig zijn, komen we dit echter te boven. Zelfs als het virus opnieuw de kop opsteekt, zullen we er anders mee omgaan. De mens leert en past zich aan. Er zal een moment zijn dat de economie weer aantrekt, wellicht tegen het einde van volgend jaar.

👉 Als Limburg optimaal van dat herstel wil profiteren, moeten we het nog beter doen dan na de sluiting van Ford. Net voor de coronacrisis kampte onze provincie namelijk met een tekort aan geschikte arbeidskrachten. We hadden te weinig Limburgers laten doorgroeien. Deze provincie had zich goed hersteld van de Ford-klap, maar had men voldoende oog gehad voor kwalitatieve tewerkstelling? Het gemiddelde inkomen van de Limburger lag nog steeds behoorlijk laag en de opbrengst per hectare industriegrond verbleekte bij onze buurprovincies.

👉 Deze provincie staat vandaag voor een uitdaging die zowaar nog groter is dan toen. Als er een moment in de geschiedenis is om fundamentele keuzes te maken, dan is het wel nu. Dit is een moment om kwaliteit boven kwantiteit te verkiezen. Kiezen voor een economie die de digitalisering omarmt en die niet volgt, maar leidt in het koolstofarm maken van onze bedrijven. En tijdens de tocht door het dal investeren in wie eerder achterbleef, want we zullen hen hard nodig hebben wanneer het nieuwe normaal zijn eerste resultaten boekt. Een crisis verplicht tot verandering, maar het is aan de Limburgers zelf om daar een verandering ten goede van te maken. 

💡 Spreuk van de dag :

🍀 “ Elke samenleving die er niet in slaagt de energie en creativiteit van haar jeugd te benutten, zal achterblijven.
”🍀

💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.