update Coronavirus 20 maart

Nieuwsbericht: 20.03.2020 om 10.20 uur

💡 In België heeft het virus tot nog toe 21 mensenlevens geëist en 1.795 landgenoten zijn (officieel) besmet. In Italië zijn er 3405 mensen en in Spanje 767 mensen overleden aan Corona. Ons medeleven aan alle slachtoffers.

💡 Op de militaire luchthaven van Luik-Bierset zijn 5 miljoen mondmaskers aangekomen. De maskers gaan eerst direct naar ziekenhuizen, huisartsen en woonzorgcentra.

💡 Vandaag beslist de federale regering over verdere economische maatregelen.
De aanvraagprocedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt vereenvoudigd, versneld en zal voor alle sectoren gelden. Zelfstandigen die (deels) moeten sluiten, krijgen een vervangingsinkomen (wordt vervolgd)

💡Maatregelen-pakket Corona : asielcentrum (NOCHH) Helchteren

- Er werd in overleg met de gemeente, de politie , het rode kruis en fedasil strenge instructies gegeven in het kader van covid-19 vanuit het principe “iedereen gelijk voor de wet”

- De bewoners werden door de leiding gebriefd inzake een gewijzigde aanpak van de dienstverlening en de organisatie in het centrum met nadruk op de hygiëne en social distancing.

- Er werd rond samenscholing afgesproken in nauw overleg met de politie en de burgemeester dat enkel per 2 naar naar buiten kan worden gegaan of enkel met gezin. Kinderen blijven in het centrum tijdens het winkelen. Het onthaal ziet hier op toe. De politie zal optreden als ze zich hier niet aan houden.

- De persoonlijke dienstverlening naar de bewoners rond procedures in het NAC werd ook stilgezet. De aanmaak van de nieuwe kaarten of een verlenging door dienst burgerzaken gebeurt nu via een strict enveloppesysteem.

- Op dit ogenblik is alles onder controle mbt de gezondheidstoestand in het centrum. Ze werken nauw samen met de 5 centrumartsen.

💡Doktersinfo 🙏🏻

- Wie MILDE symptomen heeft die mogelijk op het coronavirus kunnen wijzen (lichte koorts, hoesten, loopneus, grieperig gevoel, keelpijn)...

...gaat NIET naar de spoeddienst of het ziekenhuis
...gaat NIET naar de huisartsenpraktijk of de wachtzaal
...gaat NIET ZELF naar de apotheek

- Zolang het om MILDE symptomen gaat, blijft u minstens zeven dagen thuis en vermijdt u ALLE CONTACT met andere mensen. Er worden op dit moment geen testen op het coronavirus meer uitgevoerd bij milde symptomen.

- Neem zelf geen ontstekingsremmers (zoals Ibuprofen, Brufen of Voltaren), maar verkies paracetamol (zoals Dafalgan).

- Als de symptomen verergeren, neemt u TELEFONISCH contact op met uw huisarts. Neem GEEN telefonisch contact op met de ziekenhuizen of de spoeddiensten. Voorschriften en attesten voor de werkgever zullen vanop afstand gegeven worden.

- Heeft u na het telefonisch contact met de arts, nood aan dringende medicatie, ga dan NIET zelf naar de apotheker. Vraag iemand die niet ziek is, om voor u te gaan.

- Al deze maatregelen zijn essentieel om de zorgverleners te beschermen en hen zo goed mogelijk hun werk te laten doen in de strijd tegen het virus. ( met dank aan dokter Gielen )

💡Parkeerverbod : het Agentschap Wegen en Verkeer zal in de nachten van 20 op 21 en 27 op 28 maart de carpoolparkings in Limburg reinigen.

Tijdens de reinigingswerken geldt een parkeerverbod zodat de aannemer efficiënt te werk kan gaan. De parking moet volledig leeg zijn tussen 20 uur en 6 uur.

🥈Goed nieuws : Zilver behaalden de leerlingen van het Inspirocollege in de #FirstLegoLeague! Team Bit maakte een maquette over hun ideale Noord-Zuid, waarbij ze de moeilijke verkeerssituatie in Houthalen-Helchteren onder de loep namen en een verbetervoorstel toonden. Knap gedaan.

 💡Actie Actie Actie : VANDAAG om 12u ??

Hang een witte handdoek, T-shirt, laken, doek, … uit. Laat de kinderen tekeningen aan het raam hangen… We gaan tonen dat met dit klein gebaar we met iedereen meeleven. Om 12 uur geven wij opnieuw een oorverdovend luid applaus. 

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.