update Coronavirus 20 april

Nieuwsbericht: 20.04.2020 om 8 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update ??

-Wereldwijd : 614.756 genezen / 2.292.165 bevestigde gevallen / 164.391 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 8.757 genezen / 38.496 bevestigde gevallen / 5.638 sterfgevallen
-Limburg : +850 genezen / 4.641 bevestigde gevallen = 5,4 per duizend inw) / 276 sterfgevallen
-HH : 114 bevestigde gevallen ( = 3,72 per duizend inw. )

💡Start van de scholen : het nieuwe normaal ( liliana casagrande - hbvl )

👉 Vandaag starten de lessen weer. Met nieuwe leerstof, zoals het hoort. De herhalingen van voor de paasvakantie zijn voorbij. Gelukkig maar, want ter plaatse trappelen wordt al snel saai. De poorten van de scholen blijven voorlopig dicht, tenzij voor kinderen van ouders die buitenshuis werken. Voor de paasvakantie waren er nauwelijks kinderen aanwezig in de scholen, dat zal nu niet anders zijn, al is de lijst van essentiële beroepen langer

👉 Leerkrachten hebben de afgelopen weken erg hard hun best gedaan om allerlei online creatieve lessen te bedenken en uit te werken. Vaak via filmpjes die ze dan niet eens live kunnen uitzenden omdat het systeem dan toch crasht of omdat de leerlingen niet elk uur van de dag een eigen laptop ter beschikking hebben. Als ze er al een hebben. Dat betekent dat YouTube nu wel een goudmijn aan lessen verzamelt die ook anderen van pas kunnen komen.

👉 Nu blijkt ook dat scholen die leerlingen al eerder verplichtten om een laptop aan te kopen, verstandig en vooruitziend waren. Degenen die dat afdeden als overbodige luxe, zullen dat nu niet meer herhalen. Toch moeten we oppassen voor leerachterstand door het tekort aan laptops in grotere en kwetsbare gezinnen

👉 Online lessen waren al in precoronatijden in opmars, al bleven ze vaak beperkt tot experimenten in de wat meer avontuurlijke scholen. Die kennis hebben heel wat leerkrachten in een paar weken bijgewerkt. Digitale lessen bieden ook kansen om te diversifiëren, om leerlingen in hun eigen tempo te laten studeren en om hen eens kennis te laten maken met een andere leraar die misschien net iets beter bij je past. Scholen proberen al langer om meer maatwerk te leveren, maar nu krijgen ze daar ook de kans voor. Alleen voor praktische opleidingen zal het niet eenvoudig zijn. Probeer maar eens een kast in elkaar te timmeren of een muur te metselen met hulp van een filmpje. Daar heb je ook meer dan een laptop voor nodig.

👉 Wanneer de scholen opnieuw open gaan, weten we pas vrijdag. De kans is groot dat dit in verschillende fases gebeurt, Maar ook dan zal onderwijs niet zoals vroeger zijn. Wellicht wordt het nooit nog zoals het was.

👉 Het virus zal ook in verschillende golven toeslaan, dus moeten we toch weer voorbereid zijn op nieuwe sluitingen. Onderwijsexpert Dirk Van Damme, topman bij de Oeso, raadt scholen aan om niet meteen terug te grijpen naar “het oude normaal” van “face-to-face-onderwijs”.

👉 Ondanks alles zal een filmpje een leerkracht nooit kunnen vervangen, maar misschien worden die “live” momenten “old school” zo zeldzaam, dat ze weer gekoesterd worden.

💡Lessen voor overheden wereldwijd: hoe Taiwan het pandemische monster in bedwang houdt 🧐

👉 De wereld kijkt met argusogen naar Taiwan. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) steekt de loftrompet over de Aziatische eilandstaat. ??

. Taiwanese virusbestrijders worden nu in ijltempo ingezet in de structuren van de WHO, zodat ook de rest van de wereld baat heeft bij hun expertise. Wat is het geheim van de Taiwanese aanpak?

. Het land verdient alle lof: de dienst volksgezondheid heeft daar enorm goed gereageerd op de virusuitbraak, en dat is te zien aan de cijfers.’ Dat zei Michael Ryan, directeur Medische Noodtoestanden van de WHO vrijdag tijdens een coronabriefing in Genève. ‘We hebben de operatie geobserveerd en brengen nu Taiwanese experts aan boord in onze technische staf zodat ze hun kennis en ervaringen kunnen delen.

👉 Verspreiding in de kiem gesmoord

. Op de Aziatische eilandstaat is al zes dagen geen nieuwe besmetting bijgekomen. De kapitalistische eilandstaat, dat geclaimd wordt door China als een afvallige provincie, heeft een kleine 400 bevestigde gevallen gehad tot nu toe. Zes patiënten zijn overleden, en er zijn al 124 personen volledig hersteld intussen. Nochtans is er veel verkeer tussen de eilandstaat en buurland China, de bakermat van de huidige pandemie.

. Volgens de lokale krant Taiwan News, zijn 338 van de 393 COVID-19-patiënten op het eiland mensen die terugkwamen van het buitenland.

. Taiwan, dat 23 miljoen inwoners kent, heeft het laagste aantal gevallen per 100.000 inwoners ter wereld genoteerd de voorbije 50 dagen. Dat zeggen de cijfers van het kenniscentrum ‘Our World in Data’, dat verbonden is aan de Oxford Universiteit.

. De Taiwanezen zijn erin geslaagd om de verspreiding van het virus in de kiem te smoren, en het sterftecijfer laag te houden, zonder een volledige lockdown in te voeren. De meeste scholen en ondernemingen blijven open. Zo goed als iedereen draagt wel beschermend materiaal. De overheid investeert veel in communicatie. Burgers volgen de voorzorgsmaatregelen strikt op.

👉 Snelheid, grondigheid en communicatie

. De geslaagde reactie van Taiwan wordt toegeschreven aan ‘vroege paraatheid, expertise op vlak van volksgezondheid, een bekwame overheid en alertheid en burgerzin van de bevolking.

. De Amerikaanse denktank ‘Council on Foreign Relations’ beweert in een rapport dat Taiwan, als een hedendaagse Cassandra, de WHO al op 31 december waarschuwde dat het nieuwe coronavirus overdraagbaar was van mens tot mens.

. De WHO koos echter de kant van China, dat ontkende dat het virus kon overgedragen worden van mens tot mens tot 21 januari. Terwijl de WHO de wereldwijde dreiging aanvankelijk leek te bagatelliseren, nam Taiwan krachtige maatregelen. Screening, testen, contacttracering en de handhaving van quarantaines werden zeer vroeg en zeer grondig ingevoerd’, aldus het rapport.

. De Taiwanese president Tsai Ing-Wen wordt ook geroemd om haar krachtdadige leiderschap tijdens de crisis.

. Al in januari, bij de eerste tekenen dat de nieuwe ziekte weleens ernstig zou kunnen zijn, voerde Tsai meer dan 100 maatregelen in om de verspreiding ervan te stoppen. Dit zonder toevlucht te nemen tot de lockdowns die elders gebruikelijk zijn geworden’ schrijft Forbes Magazine.

. Volgens een onderzoek in de wetenschappelijke publicatie ‘Journal of the American Medical Association’ (JAMA) staat te lezen dat de Taiwanese overheid lessen heef getrokken uit de SARS-epidemie van 2003.

. Goed opgeleide en ervaren teams van experten erkenden het risico al snel, en activeerden structuren voor crisismanagement om de uitbraak aan te pakken.

. Door de crisis vroegtijdig te erkennen, dagelijkse briefings te geven aan het publiek en directe communicatie kon de regering de bevolking geruststellen door tijdige, nauwkeurige en transparante informatie te verstrekken over de zich ontwikkelende epidemie’, staat in de studie.

. Taiwan is een voorbeeld van hoe een maatschappij snel kan reageren op een crisis en de belangen van haar burgers kan beschermen.

👉 Aanvechtbare digitale tools

. Naast een snelle reactie, doeltreffende en efficiënte overheidscommunicatie en een hoge dosis expertise, heeft Taiwan misschien vooral het verschil gemaakt met de digitale tools die het gebruikte. De overheid schrikte er niet voor terug om innovatieve en digitale instrumenten in te schakelen om het virus te bestrijden.

. Zo is er een programma waarbij de inventarisgegevens van alle apothekers, en van de dienst volksgezondheid, als open source data ter beschikking wordt gesteld aan het publiek. Dat resulteert in het online platform met de ronkende naam: Het ‘mondmasker vraag- en aanbod informatieplatform’.

. De digitale tool zorgt ervoor dat burgers perfect kunnen zien in welke apotheker nog mondmaskers vinden zijn, of wanneer de voorraad wordt aangevuld. Het programma zorgt er ook voor dat de beschikbare mondmaskers zo efficiënt en zo eerlijk mogelijk verdeeld worden over het land.

. Zo zijn er nog tal van voorbeelden van hoe Taiwan de logistiek van de crisis digitaal gestroomlijnd heeft. Door die inspanningen heeft het land veel minder dan Westerse landen te kampen met tekorten aan bijvoorbeeld testen of beschermend materiaal.

. Dan is er nog het zogeheten ‘Digital Fence System’. Dat systeem monitort de smartphones van personen blootgesteld werden aan het virus. Die moeten in quarantaine, en het systeem verwittigt de politie als ze toch hun huis verlaten, of als ze hun telefoon uitzetten.

👉 Er zijn intussen al 2,4 miljoen bevestigde Covid-19-gevallen in 185 landen. Europa en de Verenigde Staten zijn de ergst getroffen gebieden. De globale dodentol heeft de kaap van 165.000overschreden.

👉 Misschien wordt het tijd om naar Taiwan te luisteren als het (volks)gezondheidsadvies geeft 🤛

💡Spreuk van de dag :

🍀 “ Onderwijs is het machtigste wapen dat je kan gebruiken om de wereld te veranderen “ 🍀

💡 Info-corona :

federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#blijf-in-uw-kot-en-op-afstand
#hhzorggoedvoorelkaar

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.