update Coronavirus 20 juli

Nieuwsbericht: 20.07.2020 om 7 uur

💡 Kengetallen covid-19 : Update
-Wereldwijd : 8.685.503 genezen / 14.542.602 bevestigde gevallen / 606.963ma sterfgevallen / ( worldometers)
-België : / 63.499 ( (+ 261) bevestigde gevallen / 9.800 sterfgevallen
-Limburg : 6.757 bevestigde gevallen = 7,7 per duizend inw) / 431 sterfgevallen in het ziekenhuis 527 in woonzorgcentra = tot. 958
-HH : 253 bevestigde gevallen ( = 8,25 ) per duizend gevallen
 
💡 Wilmes na overleg: "Geen versoepeling , geen verstrenging en geen officiële raad om niet naar buitenland te gaan"
 
Premier Sophie Wilmès reageerde na afloop van het Overlegcomité op de oproep van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem om in België te blijven. Volgens haar is er geen officiële raad om niet naar het buitenland te gaan. “Ik stel voor dat we bij officiële communicatie blijven”. Ook de reissector is ongelukkig , de regels worden beter toegepast elders dan hier , de plaats is niet belangrijk wel je gedrag.
 
Onduidelijkheid troef na de magere bijeenkomst van de regering rond het bespreken van de verslechterde toestand. Hou je aan de gouden regels en laat ons meer controleren op de bestaande maatregelen. Geen versoepeling , geen verstrenging. De lokale besturen staan weer voor een immense opdracht
 
💡 De Gouden regels nog eens op een rij voor jullie
 
 • Respecteer de hygiëneregels. Die blijven essentieel om het virus in te dijken. Handen wassen en nauwe contacten zoveel mogelijk beperken. Iemand begroeten met een kus of een hand wordt afgeraden.
 • Doe uw activiteiten het liefst buiten. Want daar is het risico op besmetting kleiner. Als dat niet kan, zorg er dan voor dat de ruimte voldoende geventileerd wordt.
 • Neem extra voorzorgsmaatregelen bij mensen die in de risicogroep zitten. Houd zeker afstand van ouderen of mensen die al medische klachten hebben. Zij zijn minder weerbaar indien ze besmet geraken.
 • Respecteer de veiligheidsafstand. Social distancing blijft àltijd van toepassing. Behalve voor mensen uit hetzelfde huishouden, kinderen jonger dan twaalf onder elkaar en mensen uit de bubbel.
 • Blijf in uw ‘sociale bubbel’ van 15 personen. “U kunt nauwere contacten hebben met 15 verschillende personen per week, buiten uw huisgenoten. Dit is uw persoonlijke uitgebreide bubbel.” Het is belangrijk dat aantal te respecteren, zo kan er bij een besmetting sneller gereageerd worden en is het meteen duidelijk wie gecontacteerd moet worden.
 • En als u iets in groep doet, beperk die dan ook tot 15 personen. Tenslotte: “Als u iets in groep doet, mag die groep niet groter zijn dan 15 personen, kinderen inbegrepen. Dit is geldt zowel voor bezoek bij u thuis als buitenshuis, zoals in het park of op restaurant.”
 • Recente regel : doe je mondmasker aan op de bus of in een winkel of als je geen sociale afstand kan houden in publieke ruimtes : bescherm jezelf en hierdoor ook andere mensen
💡 Frankrijk verplicht mondmaskers in publieke ruimtes ( het kan ook anders )
 
Vanaf morgen, maandag, is het in Frankrijk verplicht om in publieke ruimtes een mondmasker te dragen. Wie dat niet doet, riskeert een boete van minstens 135 euro. De maatregel geldt vooral voor winkels, en was ook al van kracht voor onder meer het openbaar vervoer.
 
Volgens http://xn--topsant-hya.com/ zijn er in Frankrijk op 24 uur tijd 836 nieuwe besmettingen vastgesteld, om een totaal van 174.674 te bereiken. In een etmaal zijn nog eens 14 mensen aan de longziekte overleden, waardoor Frankrijk officieel reeds 30.152 overlijdens registreerde. Er vertoeven 6.688 mensen in een ziekenhuis, van wie 477 in de intensieve zorg. Naar 97 clusters loopt nu onderzoek, dat zijn er 16 meer op 24 uur tijd. Vier departementen kregen de status "hoge kwetsbaarheid". Naast de overzeese gebiedsdelen Frans-Guyana, Mayotte en Mayenne, is er ook de Gironde.
 
💡 Eén op de zes Limburgse ondernemers kreeg coronapremie
 
De Limburgse ondernemingen en zelfstandigen kregen in totaal al voor 173 miljoen euro aan coronapremies.
 
Tijdens de coronacrisis konden zelfstandigen een beroep doen op twee premies van de Vlaamse overheid. Wie zijn zaak moest sluiten, kreeg een hinderpremie van 4.000 euro plus 160 euro per bijkomende dag na vier weken. Daarnaast was er ook een compensatiepremie van 1.500 of 3.000 euro voor wie niet moest sluiten, maar wel een omzetdaling van minstens 60 procent kende.
 
In totaal keerde de Vlaamse overheid zo al 1,27 miljard euro uit aan 151.737 zelfstandigen en ondernemingen. 173 miljoen daarvan ging naar Limburg. In onze provincie waren er 20.751 aanvragen. Volgens de gegevens uit de Kruispuntbank Ondernemingen komt dat neer op één op de zes Limburgse ondernemers.
 
Terugvorderen : toch zal niet iedereen die de premie kreeg, die ook mogen houden. Om een antwoord te bieden op de coronacrisis, werd er gekozen voor een snelle uitbetaling. Maar nu hebben inspecteurs van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) op basis van een risicoanalyse al 6.512 dossiers gecontroleerd. 2.571 daarvan waren niet in orde, 1.757 dossiers werden al doorgestuurd om het bedrag terug te vorderen. In totaal werd zo al 15 miljoen euro teruggevorderd.
 
“Een hinderpremie kon enkel aangevraagd worden als er sprake was van een verplichte sluiting van een fysieke zaak”, klinkt het op het kabinet van minister van Economie. “De meeste terugvorderingen gebeuren omdat er in dat dossier geen sprake is van een verplichte sluiting, of omdat het niet ging over een fysieke zaak.”
 
💡 Spreuk van de dag:
“ Een goede vraag stelt elk antwoord in haar schaduw. ”
 
💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
 
“Bescherm jezelf, bescherm anderen. Om het risico op coronavirus transmissie te verminderen, vermijd overvolle plaatsen en massale bijeenkomsten”
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

 • hun handen te desinfecteren
 • verplicht een mondmasker te dragen 
 • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
 • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.