update Coronavirus 2 mei

Nieuwsbericht: 02.05.2020 om 8.35 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update ??

-Wereldwijd : 1.062.694 genezen / 3.350.978 bevestigde gevallen / 236.800 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 11.892 genezen / 49.032 bevestigde gevallen / 7.703 sterfgevallen
-Limburg : - genezen / 5.370 bevestigde gevallen = 6,2 per duizend inw) / +363 sterfgevallen
-HH : 140 bevestigde gevallen ( = 4,57 per duizend inw. ) - genezen ( wordt niet berekend )

💡Lokale besturen vrezen voor verregaande financiële gevolgen 🧐

👉 Het is vandaag nog te vroeg voor een concrete financiële analyse. Daarvoor is een volledig becijferd beeld nodig van wat gemeenten nu méér doen of net niet of minder doen. Ook de duur van de crisis en de economische gevolgen van de massale tijdelijke sluitingen en werkloosheid zijn nog onbekenden.

👉 Enerzijds zijn er directe extra uitgaven verbonden aan de corona-crisis oa de aankoop mondmaskers zorg/personeel/inwoners , ondersteuning wzc’s etc..

👉 Anderzijds zijn er indirecte kosten die pas later wegen op het gemeentebudget. De coronacrisis zorgde voor meer dan een half miljoen extra mensen die tijdelijk werkloos zijn. Dat heeft ook een effect op de aanvullende personenbelasting (APB).

👉’Als de APB-ontvangsten van gemeenten bvb. met amper 5% dalen ten gevolge van de economische krimp in 2020 en we dit effect verdelen voor 1/3 in 2021 en 2/3 in 2022, wordien in 2021 50 gemeenten deficitair en in 2022 76. Een kleine daling van de inkomsten heeft al grote gevolgen,’ stelt de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten.

👉 Indien het aantal faillissementen in de nabije toekomst als gevolg van deze crisis zou stijgen heeft dat later impact op de Onroerende Voorheffing met minder inkomsten tot gevolg in het gemeentelijk jaarbudget.

👉 De VVSG wijst op het belang aan goede en consequente monitoring van de financiële gevolgen van de crisis. Bovendien vraagt ook de economie , de middenstand , de verenigingen en de inwoners antwoorden van het beleid na corona. Veel werk dus aan de winkel 🤛

💡 Het Antwerps hof van beroep heeft donderdag de twee stenengooiers vrijgesproken voor het verwonden van de Lummense agent.

👉 De agent Mario Ghijs kreeg tijdens de rellen in de wijk Meulenberg in 2013 een steen tegen zijn hoofd en raakte daarbij levensgevaarlijk gewond.

👉 Reactie burgemeester : “Dit incident was een van de zwartste bladzijden uit onze geschiedenis. Ik betreur deze uitspraak zonder te oordelen over de rechtsgang. Dit voelt aan als onrecht na het leed dat hem en zijn familie in het bijzonder werd aangedaan . Een kaakslag ook voor de betrokken korpsen en de politie in het algemeen”.

👉 Extreem geweld tegen de politie is nooit aanvaardbaar wordt zo geminimaliseerd en staat veraf van de beoogde nultolerantie 👮🏻???

💡Minister van verkeer : autokeuring gaat weer van start ??

👉 De periodieke keuringen van personenauto’s, kampeerwagens en lichte bedrijfsvoertuigen worden vanaf maandag 4 mei weer veilig en gespreid opgestart in de Vlaamse keuringscentra.

👉 Dit zijn de laatste keuringen die nog niet mogelijk waren wegens de coronacrisis. De geldigheid van de keuringsbewijzen wordt verlengd tot en met 4 november om de nodige inhaalbeweging vlot te laten verlopen.

👉 Verlenging van de termijn voor keuring van 6 maanden : voertuigen die tussen 13 maart en 3 juni naar de keuring moesten gaan, hebben een verlengde geldigheid tot en met 4 november 2020. Er is dus geen haast om uw voertuig meteen te laten keuren.

👉 Wacht op instructies via uw nieuwe uitnodigingskaart : alle betrokken klanten hoeven momenteel niets te doen en zullen met de gekende groene kaart opnieuw door de keuringscentra uitgenodigd worden.

👉 Een aantal bijzondere veiligheidsmaatregelen rond COVID-19 wordt genomen zodat de dienstverlening – zowel voor medewerkers als klanten - optimaal en veilig kan verlopen. Er wordt uitdrukkelijk gevraagd om alleen (zonder passagiers) te komen, met de bankkaart te betalen en de maatregelen rond ‘social distancing’ te respecteren.

💡Rijbewijs : Uitstel van rijexamen tot einde van het jaar ??

👉 De rijexamens starten vanaf 18 en 25 mei 2020 opnieuw gefaseerd op, nadat ze door de coronacrisis sinds 16 maart opgeschort waren. Dit impliceert dat een inhaalbeweging moet worden gemaakt van ruim 21.000 examens. Kandidaten hebben dus voldoende tijd om nieuwe afspraken in te plannen dit jaar.

👉 Vanaf 18 mei zijn er opnieuw theoretische examens en praktijkexamens voor onder meer vrachtwagens en bromfietsen. Vanaf 25 mei starten de examens voor onder andere personenwagens weer op.

👉 Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) heeft beslist om uitstel te verlenen tot 31 december aan alle kandidaat-bestuurders om hun rijexamen af te leggen of te voldoen aan hun verplichting van het terugkommoment.

💡Jeugdraad : interesse ?

👉 Het is zover ! We stellen onze gemeentelijke jeugdraad opnieuw samen ! Ben jij tussen de 18 en 26 jaar? Neem jij graag initiatief? Vind je het belangrijk dat kinderen en jongeren het goed hebben in Houthalen-Helchteren? Sluit je dan aan bij de jeugdraad!

👉 De jeugdraad komt tweemaandelijks samen en geeft adviezen over alles wat met jeugd te maken heeft! Zo blijf je helemaal up-to-date met alles wat gaande is onder de jeugd van de gemeente en heb je inspraak over toekomstige beslissingen! Het enige wat je nodig hebt is een frisse kijk op de toekomst van de jeugd en veel leuke ideeën.

👉 Wat verwachten wij van je?

. Je vult het formulier in op de website van de gemeente
. Binnen je kennissenkring of vereniging koppel je regelmatig terug wat er tijdens de bijeenkomsten werd besproken.
. De jeugdraad vergadert minimum 2 keer per jaar
. Als je een politiek mandaat hebt, kan je geen lid worden van de diversiteitsraad.
. Je krijgt geen financiële vergoeding. Maar wel een zee van appreciatie en … heel veel plezierige momenten.
. We verwachten je kandidatuur uiterlijk op 31/05/2020.👍

💡 Spreuk van de dag :

🍀 “ Onrechtvaardigheid begaan tegenover een enkeling is een bedreiging voor allen ” 🍀

💡 Info-corona :

federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#blijf-in-uw-kot-en-op-afstand
#hhzorggoedvoorelkaar

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.