update Coronavirus 1 juli

Nieuwsbericht: 1.07.2020 om 7.30 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update

-Wereldwijd : 5.727.537 genezen / 10.501.960 bevestigde gevallen / 510.781 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : / 61.427 bevestigde gevallen / 9.747 sterfgevallen
-Limburg : 6.556 bevestigde gevallen = 7,6 per duizend inw) / 431 sterfgevallen in het ziekenhuis 527 in woonzorgcentra = tot. 958
-HH : 223 bevestigde gevallen ( = 7,27 )
per duizend gevallen

💡 Tot 50 gasten op trouwfeest in juli, tot 100 in augustus: ministerieel besluit over versoepeling coronaregels is er :

👉 Eén week na de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad is het ministerieel besluit gepubliceerd in het Staatsblad. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) meegedeeld via Twitter. De publicatie komt er op de valreep, want fase 4 van de exitstrategie uit de coronalockdown gaat morgen al in.

👉 Echt grote verrassingen staan er niet te lezen in het ministerieel besluit. De maatregelen waren al uitvoerig toegelicht op een persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad, vorige week woensdag. Ruimere bubbels tot 15 personen, theaters, bioscopen en zwembaden die weer openen en opnieuw de kans om grotere evenementen te organiseren: dat waren toen de grote lijnen die door premier Sophie Wilmès werden toegelicht.

👉 Uit het ministerieel besluit blijkt dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen privérecepties of -banketten met professionele catering en recepties of evenementen die toegankelijk zijn voor het publiek.

👉 De eerste categorie wordt beperkt tot maximum 50 personen in juli en maximum 100in augustus, voor de tweede categorie is dat maximum 200 in juli en maximum 400 in juli. Bij de tweede categorie moet gewerkt worden met de zogenoemde evenementenmatrix waarbij de veiligheidsvoorwaarden worden afgetoetst, terwijl er bij de eerste categorie wordt gerekend op verantwoordelijkheidszin. Nog bij die eerste categorie hoeven gasten niet aan hun tafel te blijven zitten, maar kunnen ze bijvoorbeeld aanschuiven aan een buffet. Het is niet de bedoeling dat ze gaan dansen.

👉 Bovenvermelde regels gelden voor binnen Als de receptie of het evenement buiten plaatsvindt, liggen de maxima op 400 personen in juli en 800 in augustus. Ook hier geldt de evenementenmatrix.

💡Trump-adviseur Fauci waarschuwt:
"Dagelijks 100.000 nieuwe besmettingen in de VS als tendens niet omkeert"

👉 In verband met de coronapandemie gaat het in de VS de verkeerde kant op, en indien de tendens niet omkeert zouden er dagelijks 100.000 nieuwe besmettingen kunnen bijkomen. Dit heeft Anthony Fauci, directeur van het Instituut voor Infectieziekten, in de Amerikaanse Senaat gezegd.

👉 "Ik zou niet verbaasd zijn indien we naar 100.000 (nieuwe infecties) per dag gaan indien het land er niet in slaagt de uitbraak van het coronavirus onder controle te krijgen", getuigde de immunoloog. "We gaan de verkeerde kant uit", zei Fauci. "We hebben het nu duidelijk niet onder controle."

👉 Gisteren zijn in de VS op een dag tijd meer dan 41.000 nieuwe besmettingen vastgesteld.

💡 Organisatoren kunnen vanaf morgen de "evenementenmatrix" online raadplegen

👉 Alle evenementorganisatoren in Vlaanderen, Brussel en Wallonië kunnen vanaf morgen gratis online hun event testen op mogelijke gezondheidsrisico's via het COVID Event Risk Model (CERM), de zogenoemde "evenementenmatrix". De Alliantie van Belgische Event Federaties en de Karel de Grote Hogeschool ontwikkelden het adviesmodel in samenwerking met Toerisme Vlaanderen en EventFlanders.

👉 Het CERM werd ontwikkeld om de herstart van de evenementensector te vergemakkelijken en is toepasbaar op alle sportieve, culturele, toeristische of bedrijfsgebonden evenementen. Het model werd goedgekeurd door de GEES (de expertengroep die de overheid adviseert, red.) en baseert zich op 20 parameters om het veiligheidsrisico te meten. Die parameters komen via eerst hoofdvragen en nadien subvragen terug in de vragenlijst die organisatoren kunnen invullen op de viertalige website www.covideventriskmodel.be.

👉 "Van deze parameters is geweten dat ze de verspreiding van het coronavirus verkleinen of net verhogen. Parameters als afstand en interactie hebben een invloed op het besmettingsrisico, outdoor is dan weer veiliger dan indoor. Maar dat wil niet zeggen dat indoor events daarom niet kunnen doorgaan", stelt Hans Perquy van de Alliantie van Belgische Event Federaties.

👉 Andere parameters zijn bijvoorbeeld veiligheidscommunicatie, het meerdaagse karakter, de lokale focus of de aanwezigheid van een "crowd management plan" dat bezoekersstromen in goede banen leidt.

👉 Het resultaat van de vragenlijst is een scan met een groene (100-70 punten), oranje (70-35 punten) of rode (0-35 punten) score. Daarbij is groen geslaagd en betekent oranje dat er nog werk is. Rood staat voor gebuisd.

💡Immuniteit : Antilichamen tegen virus verdwijnen weer :

👉 Het aandeel Belgen dat antilichamen tegen Covid-19 heeft, stijgt niet meer. Integendeel, eind maart lag het aandeel Belgen met antilichamen bij 2,9 procent, midden april bij 6 procent, midden mei bij 6,9 procent. Het nieuwste cijfer, afgeleid uit 2.900 bloedafnames midden juni, zakt naar 5,5 procent. Van een echte daling willen de onderzoekers, de professoren vaccinologie Heidi Theeten en Pierre Van Damme (UAntwerpen), niet spreken. “Maar onze cijfers tonen in elk geval géén stijging”, aldus Van Damme. “Die hadden we wel verwacht, want het virus circuleert nog steeds.”

👉 Volgens de onderzoekers toont hun studie niet aan dat we ons braaf aan de maatregelen houden. Veeleer levert hun onderzoek meer aanwijzingen dat de antilichamen die mensen aanmaken na een Covid-19-infectie snel weer uit het bloed verdwijnen.

💡Spreuk van de dag:

🍀 “ Sommigen voelen de regen. Anderen worden alleen maar nat. ” 🍀

💡 Info-corona :

federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#EuropeansAgainstCovid19 :

“Bescherm jezelf, bescherm anderen. Om het risico op coronavirus transmissie te verminderen, vermijd overvolle plaatsen en massale bijeenkomsten”.

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.