update Coronavirus 19 mei

Nieuwsbericht: 19.05.2020 om 8.30 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 1.892.328 genezen / 4.869.227 bevestigde gevallen / 319.108
sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 14.657 genezen / 55.559 bevestigde gevallen / 9.080 sterfgevallen
-Limburg : +1.278 genezen / 5.878 bevestigde gevallen = 6,8 per duizend inw) / 396 sterfgevallen in het ziekenhuis + 509 in woonzorgcentra = tot. 905
-HH : 152 bevestigde gevallen ( = 4,96
per duizend inw. ) - genezen (wordt niet berekend)

💡Wekelijkse markt terug open op woensdag 20.5 

👉 De wekelijkse markt op het John Cuppensplein zal morgen weer plaatsvinden van 8u30 tot 15u. Het schepencollege heeft de duur van de markt verlengd om onze inwoners de kans te geven de kraampjes langer te bezoeken. Zo steunen wij onze marktkramers en onze middenstand in moeilijke tijden.

👉 Alles zal verlopen volgens de richtlijnen met de nodige social distancing en voorwaarden opgelegd door de hogere overheid

👉 De in- en uitgang ( zie plannetje onder ) bevinden zich aan de zijde van De Voorzorg en iedereen moet de looplijnen in een richting volgen. Er wordt ook handgel voorzien in het licht van de handhygiëne. Elke marktkramer is verplicht een mondmasker te dragen en voor bezoekers wordt dit sterk aanbevolen.

👉 Gemeenschapswachten van Hh houden een oogje in het zeil en controleren hoeveel klanten er op de markt aanwezig zijn

👉 Met dank aan onze medewerkers om deze organisatie zo snel op poten te zetten , dank ook aan de marktleider.

💡Vinkenhof kan weer bezoek ontvangen vanaf maandag 25.5.

👉 We vragen u om onderstaande richtlijnen aandachtig door te nemen:

  • Er wordt max. één bezoeker per bewonertoegelaten. Dit moet telkens dezelfde persoon zijn. Het is dus belangrijk om hier afspraken over te maken binnen uw familie.
  • Per week is er één bezoek van max. 30 minuten per bewoner mogelijk.
  • Een bezoek kan enkel op afspraak (via e-mail of telefonisch) :

Via e-mail: animatie_wzc@houthalen-helchteren.be of Telefonisch: 011 492 329 (op werkdagen tussen 9 en 16 uur)

👉 Het spreekt voor zich dat er helaas geen bezoek toegelaten wordt bij bewoners die (vermoedelijk) besmet zijn met COVID-19 of die de laatste veertien dagen symptomen vertoonden. Ook bezoekers die de laatste veertien dagen positief getest hebben of symptomen vertoonden, worden niet toegelaten. Het wordt sterk afgeraden om een bezoek te brengen indien u tot een risicogroep behoort (ouderen, personen met hart- en vaatziekten, chronische aandoeningen…).

💡Iftarviering 2020 in het teken van Corona

👉 Het gemeentebestuur zal - zoals in alle buurgemeenten al plaatsvond - eenmalig vanavond een solidariteitsactie bijwonen aan de moskee in functie van de strijd tegen Corona

👉 De Iftar viering is een jaarlijkse traditie maar zal door de beperkingen van corona nu geen maaltijd voorzien.

👉 Voor het gebed worden in zeer beperkte kring een paar toespraken gehouden ter gelegenheid van de Ramadan en in functie van de moeilijke periode voor iedereen. Dit moment wordt ondersteund door alle geloofsgemeenschappen in onze gemeente.

💡 Niet-naleven samenscholingsverbod : 17 PV’s.

👉 In een privaat vakantiehuisje in Hengelhoef werd zaterdagavond trouwfeestje stilgelegd. Er werden 17 PV’s opgesteld voor het niet-naleven van het samenscholingsverbod.

💡Tijdelijk werklozen krijgen vanaf deze week éénmalige energiepremie van 202 euro

👉 De betalingen van de premie van 202,68 euro voor wie door het coronavirus minstens één dag tijdelijk werkloos is geweest, zijn gestart. Tegen halfweg deze week moeten de tijdelijke werklozen van maart hun geld krijgen. 

👉 Iedereen die in het statuut van tijdelijke werkloosheid zit door COVID-19, krijgt van de Vlaamse regering een premie die bedoeld is om de water- en energiefactuur te betalen. Eén dag werkloosheid volstaat. De vergoeding van 202,68 euro is gebaseerd op een gemiddelde factuur. De betalingen voor wie in maart tijdelijk werkloos was, zijn gestart. “Tegen halfweg deze week, moeten de eerste premies zijn uitbetaald”, zegt de woordvoerder van Vlaams minister Demir ” Een week later volgen dan de premies voor wie in april werkloos was”. 

👉 De Vlaamse regering schat dat ze in het totaal voor zo’n 172 miljoen euro aan premies zal uitdelen. Elke werkloze krijgt een premie, dus als in één gezin twee personen werkloos zijn, dan krijgen ze die premie twee keer. Het gaat weliswaar om een eenmalige premie. De werklozen krijgen die 202,68 euro op de rekening waarop ze hun werkloosheidsvergoeding ontvangen. In april waren er in Limburg alleen al bijna 118.000 tijdelijke werklozen door corona.

💡 Spreuk van de dag :

🍀 “ Je leert niet lopen door alleen de regels te volgen. Je leert door te doen en door te vallen. Dat is de gouden regel ”🍀

💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.