update Coronavirus 19 juni

Nieuwsbericht: 19.06.2020 om 7 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 4.450.450 genezen / 8.499.988 bevestigde gevallen / 452.852 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 16.724 genezen / 60.348 bevestigde gevallen / 9.683 sterfgevallen
-Limburg : 6.521 bevestigde gevallen = 7,6 per duizend inw) / 429 sterfgevallen in het ziekenhuis + 528 in woonzorgcentra = tot. 957
-HH : 210 bevestigde gevallen ( = 6,85) per duizend gevallen

💡Extra update : relanceplan Hh : het gemeentebestuur voorziet nav de coronavirus een uitgebalanceerd pakket aan maatregelen en initiatieven om onze economie en onze samenleving te versterken : nieuws volgt in de loop van de voormiddag.

💡 4 op de 10 reisbureaus dreigen kopje-onder te gaan.

👉 Vier op de tien reisbureaus in Vlaanderen dreigen in zware problemen te komen, omdat ze klanten van geannuleerde reizen moeten terugbetalen. “We krijgen dat geld zelf niet terug van hotels, vliegtuigmaatschappijen en andere partijen.”

👉 Vele reizen worden geannuleerd. Indien door uitzonderlijke omstandigheden zoals corona de reis niet kan doorgaan moeten klanten worden terug betaald. Dit zet enorme druk op de sector.

💡Check ? : Neen, je kan geen longziekte krijgen door je eigen bacteriën in te ademen.

👉 Op sociale media circuleert een bericht dat je een longziekte kan krijgen door langdurig een mondmasker te dragen en daarbij je eigen bacteriën in te ademen. Maar daar is niets van aan. “Het kan niet dat je eigen bacteriën je infecties kunnen geven door ze opnieuw in te ademen”, reageert Eva Van Braeckel, longarts in het UZ in Gent.

👉 Het is geen fabel, het is bewezen”, zo begint het bericht van Miranda H. die nu al meer dan duizend keer is gedeeld op Facebook. De vrouw stelt dat het dragen van een mondmasker ervoor zorgt dat je je eigen CO2 en bacteriën opnieuw inademt en dat je daardoor een ziekte kan krijgen aan de longen. Het gaat volgens haar om pleuritis, een ontsteking van long- of borstvlies. “In de longen zit een hele soort ‘dierentuin’ van verschillende bacteriën, zowel goede als slechte”, reageert Van Braeckel op het verhaal. “Als je eigen immuunsysteem, het afweerstelsel van het lichaam, verzwakt, dan krijg je een grote groei aan bacteriën. Dan kan men pleuritis krijgen. Maar het is niet zo dat je het van jezelf kan krijgen door een mondmasker te dragen. Dat heeft dus met andere factoren te maken die bij je lichaam zelf liggen.”

👉 Pleuritis krijg je dus niet zomaar, het is meestal verbonden aan een andere ziekte zoals de griep. Pneumoloog Piet Vercauter in het OLV-ziekenhuis in Aalst verduidelijkt. “Besmet raken door bacteriën die tot onze normale flora behoren is zeer onwaarschijnlijk. Meestal gaat het om infecties die van buitenaf komen.”

👉 Ook viroloog Steven Van Gucht beaamt dat pleuritis komt door de bacteriën die je inademt van de buitenomgeving. “Het kan niet dat je jezelf een longontsteking geeft door het inademen van je eigen CO2 of je eigen bacteriën”, aldus Van Gucht.

👉 Bacteriën zitten dus standaard in je lichaam, meer bepaald in de neus en in de keel. “Stel dat je immuunsysteem verzwakt, dan kan het zijn dat diezelfde bacteriën zakken van je neus of keel naar delen van je longen waarbij een bacteriële longontsteking of een pleuritis kan ontstaan. Maar dat heeft niets te maken met dat masker maar met een probleem met je immuunsysteem”, sluit Van Gucht af.

💡 The Economist: ‘Wereldwijd bekeken krijgt België een minder goed rapport ’

👉 België heeft de coronacrisis het slechtst van alle landen aangepakt. Dat is de conclusie van een rapport van The Economist dat de aanpak van 21 landen, onder andere de VS en het Verenigd Koninkrijk, vergeleek. Nieuw-Zeeland is de beste van de klas.

👉 De Economist Intelligence Unit vergeleek 21 OESO-landen. Die kregen allemaal een score van 1 tot 4 op drie verschillende parameters. Het ging onder meer om het aantal beschikbare coronatests, het aantal ziekenhuisbedden, en de oversterfte.

👉 De landen kregen ook een score op drie risicofactoren voor het coronavirus: obesitas, het aandeel 65-plussers in de bevolking en het aantal reizigers dat het land ontving.

👉 Elk land kreeg een gemiddelde score, waarbij de oversterfte het zwaarst woog van alle parameters. Uit die vergelijking komt ons land als slechtste naar boven. België kreeg net als Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk de beoordeling “slechte aanpak”. België moet ook onder meer de Verenigde Staten voor zich dulden, die het er volgens het onderzoek “goed” van afbrachten.

👉 Aan het andere uiterste vinden we Nieuw-Zeeland, voor Duitsland en Oostenrijk. Zij gingen volgens de onderzoekers “erg goed” met de coronacrisis om.

💡Spreuk van de dag :

🍀 “Ik wist even geen leuke spreuk te verzinnen... Maar hé het is vrijdag dat is ook leuk !” 🍀

💡 Info-corona :

federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#EuropeansAgainstCovid19 :

“Bescherm jezelf, bescherm anderen. Om het risico op coronavirus transmissie te verminderen, vermijd overvolle plaatsen en massale bijeenkomsten

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.