update Coronavirus 18 mei

Nieuwsbericht: 18.05.2020 om 8 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update

-Wereldwijd : 1.844.162 genezen / 4.772.645 bevestigde gevallen / 315.187
sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 14.630 genezen / 55.280 bevestigde gevallen / 9.052 sterfgevallen
-Limburg : +1.278 genezen / 5.866 bevestigde gevallen = 6,8 per duizend inw) / 394 sterfgevallen in het ziekenhuis + 508 in woonzorgcentra = tot. 902
-HH : 152 bevestigde gevallen ( = 4,96
per duizend inw. ) - genezen ( wordt niet berekend )

💡Gisteren was het Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. 

👉 De regenboogkleuren zijn een wereldwijd symbool voor de holebi- en transgendergemeenschap en tonen de diversiteit in onze maatschappij. 

👉 Samen zorgen we in Hh voor een diverse en verdraagzame gemeente waar je kan liefhebben wie je wil, waar je je niet hoeft te verbergen en waar je kunt zijn wie je bent, zonder angst en schaamtegevoel ! 

💡 Univ zal er na Corona anders uitzien 

👉 Het coronavirus hertekent het universiteitsleven. Al vanaf volgend jaar mogen studenten van de KU Leuven zich aan stevige veranderingen verwachten. Tot de nok gevulde aula’s zijn verleden tijd. Hoorcolleges gaan in versneld tempo digitaal en worden aangevuld met debatten en vraaguren met kleinere groepjes in een lesruimte.

👉 Zelfs de examens worden herbekeken. KU Leuven wil meer inzetten op permanente evaluatie over het academiejaar heen. Als we nog zullen kunnen spreken van academiejaren, want studeren op eigen tempo behoort door de innovaties in de toekomst misschien tot de mogelijkheden.

💡Kapperszaken... open vanaf vandaag 

👉 Schoonheidssalons, niet-medische pedicure, nagelsalons, kappers en barbiers, tatoeage- en piercingsalons kunnen opnieuw openen maar moeten een aantal veiligheidsvoorschriften volgen.

👉 Zowel het personeel als de klanten vanaf 12 jaar dragen een mondmaskers of alternatief in stof. Het masker van de klant mag alleen door de klant worden verwijderd voor een specifieke gelaatsbehandeling en alleen voor de tijd die strikt noodzakelijk is voor deze behandeling.

👉 Deze contactberoepen kunnen ook hun diensten aan huis terug opstarten, mits het volgen van de veiligheidsvoorschriften.

👉 Volgende ondernemingen blijven gesloten, met inbegrip van wat betreft dienstverlening aan huis:

Massagesalons
Welnesscentra, met inbegrip van sauna’s,
Fitnesscentra
Casino’s, speelautomatenhallen en wedkantoren

💡65-plussers slachtoffer van de leeftijdsgrens"

👉 Grootouders mogen terug op hun kleinkinderen passen wanneer ze in de gekozen sociale bubbel zitten en ze geen deel uitmaken van van de risicogroep (ouder dan 65 jaar, slechte gezondheid,…).

👉 Iedereen is blij dat grootouders onder bepaalde voorwaarden weer op hun kleinkinderen mogen passen, maar organisaties als OKRA storen zich aan de "arbitraire leeftijdsgrens van 65 jaar". "Pure leeftijdsdiscriminatie", zo laten ze weten. Laat ons 65-plussers voor vol aannemen en stoppen met het hanteren van de leeftijdsgrens als arbitraire grens om te bepalen wat mag en kan. 👌

💡 Opmerkelijk : Britse onderzoekers bekijken 'coronacheck' door honden

👉 Britse wetenschappers gaan onderzoeken of honden besmettingen met het coronavirus kunnen ontdekken. De regering trekt omgerekend 560.000 euro uit voor de studie. Indien die succesvol is, kunnen de viervoeters ingezet worden voor checks op vliegvelden.

👉 Zes honden van de rassen labrador en cocker spaniel krijgen geurmonsters onder hun neus van coronapatiënten uit Londense ziekenhuizen. De wetenschappers willen de dieren leren hoe ze die geur kunnen onderscheiden van die van niet-besmette mensen.

👉 "We denken dat deze innovatie snelle resultaten kan opleveren voor onze bredere teststrategie", zei minister James Bethell van Innovatie over de studie, die uitgevoerd wordt door de London School of Hygiene and Tropical Medicine en de Durham Universiteit.

👉 Het is niet uniek dat honden ingezet worden om een ziekte te ontdekken, stelt Medical Detention Dogs, een Britse organisatie die speurhonden opleidt en ook bijdraagt aan de studie. De organisatie zegt dat het eerder al honden trainde om malaria, de ziekte van Parkinson en bepaalde typen kanker op te sporen.

👉 Bij succes kunnen honden volgens de overheid tot 250 mensen per uur checken op corona en ingezet worden op vliegvelden en andere publieke ruimtes. Behalve in het Verenigd Koninkrijk proberen ook onderzoekers in de VS en Frankrijk honden te trainen om de ziekte op te sporen.

💡 Spreuk van de dag :

🍀 “Een samenleving is pas divers en tolerant in de mate dat haar gemeenschap waarden als gelijkwaardigheid en samenhorigheid uitdraagt en homofobie of sexisme afwijst”🍀

💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.