update Coronavirus 18 juni

Nieuwsbericht: 18.06.2020 om 7 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 4.359.396 genezen / 8.330.729 bevestigde gevallen / 448.411 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 16.684 genezen / 60.244 bevestigde gevallen / 9.675 sterfgevallen
-Limburg : 6.502 bevestigde gevallen = 7,5 per duizend inw) / 429 sterfgevallen in het ziekenhuis + 528 in woonzorgcentra = tot. 957
-HH : 207 bevestigde gevallen ( = 6,75)
per duizend gevallen

💡Grootste economische crisis ooit (buiten de wereldoorlogen) 

👉 Nog nooit viel de Belgische economische motor zo hard terug. Enkel tijdens de twee Wereldoorlogen beleefde de economie een hardere terugval. De crisis van 2008 was hier klein bier tegen.

👉 Het was hier en daar al geopperd maar nu blijkt het ook uit cijfers: we staan voor de zwaarste economische crisis sinds Wereldoorlog II. Dat mag blijken uit de maandelijkse conjunctuurbarometer van Voka Limburg, gesteund door berekeningen van de Britse macro-econoom Angus Maddison (professor aan de Rijksuniversiteit Groningen) en de OESO.

👉 De financiële crisis van 2008 was klein bier vergeleken met de economische terugval die nu voor de deur staat. Zelfs tijdens de fameuze depressie van 1930 hield de Belgische economie beter stand. Enkel tijdens de twee Wereldoorlogen van vorige eeuw werd de economie nog harder getroffen

👉 Dieptepunt : De Limburgse conjunctuurbarometer - die overigens perfect de ontwikkeling van de Belgische economie voorspelt - wijst nu uit dat de economie na de stijle val van de voorbije maanden het dieptepunt bereikt in juli, om daarna op dat lage niveau te stabiliseren.

👉 Hoe het daarna verder zal gaan, blijft voorlopig koffiedik kijken. “De heropening van de horeca en de heropstart van het toerisme zal pas in de loop van de maand juni voelbaar zijn en zit nog niet verrekend in de huidige prognoses. Die zijn daarom misschien wat te pessimistisch.”

👉 Welvaart : Alle sectoren delen in de klappen. De Limburgse export, traditiegetrouw een sterkhouder, trekt nu de conjunctuur flink naar beneden. “Het Vlaamse relanceplan voor de export dat begin deze week werd voorgesteld, is zeker welkom. Maar we moeten daarbij ook focussen op de dienstenexport, IT bijvoorbeeld”. De automobielsector en de arbeidsmarkt (werkloosheid en vacatures) stagneren na de zware klappen. “Onze arbeidsmarkt wordt kleiner: de openstaande vacatures en het aantal ontvangen vacatures daalden in april met respectievelijk 18 en 26 procent. Dit gaat niet enkel over economie maar ook over welvaart”

👉 Er zijn een paar lichtpunten. De bouwsector blijft als enige overeind. De niet-residentiële bouw (bedrijfsgebouwen en infrastructuurwerken) blijft zelfs nadrukkelijk positief. “Dat gaat om bouwprojecten van bedrijven die voor de lockdown al waren beslist en nu in uitvoering komen”

👉 Hoopvol is ook dat het aantal starters in mei na de diepe terugval in april weer wat aantrok.

💡Enorme respons voor klinische test coronavaccin: al 400 Belgen gaven zich op

👉 In een week tijd hebben al 400 Belgen aangegeven dat ze het coronavaccin van het Belgische farmabedrijf Janssen Pharmaceutica en moederbedrijf Johnson & Johnson willen testen. Dat is erg veel in vergelijking met andere fase 1-onderzoeken

👉 Vorige week woensdag verbaasde Janssen Pharmaceutica de wereld met de boodschap dat het al volgende maand zijn potentieel coronavaccin wil beginnen testen op mensen, twee maanden vroeger dan gepland. ‘De testen op dieren waren zo goed dat ze al meteen konden doorgaan’,

👉 Sindsdien meldden al 400 mensen zich aan om het vaccin te testen. Maar ondanks de grote respons worden er nog altijd mensen gezocht. ‘Er vallen sowieso mensen af bij de selectie’, Janssen wil uiteindelijk 500 proefkonijnen overhouden.

👉 Kandidaten worden eerst onderzocht om te zien of ze gezond zijn. Iemand met diabetes kan bijvoorbeeld niet deelnemen aan het programma. Uit de groep die overblijft wordt dan een selectie gemaakt die de bevolking weerspiegelt.

👉 Deelnemers krijgen 1.500 euro als compensatie omdat ze verlof moeten nemen op hun werk en in het labo moeten geraken. En zoals bij elke medicijntest zijn ook hier risico’s aan verbonden. Mocht het misgaan, kunt u of, in geval van overlijden, uw erfgenamen een schadevergoeding aanvragen.

👉 Zo’n test bestaat uit drie fasen. De eerste gaat volgende maand van start.

💡Inflatie eurozone flirt met de nul

👉 De inflatie -dat is de mate waarin consumptieproducten het voorbije jaar duurder zijn geworden- zakte in mei in de eurozone tot bijna nul. Het inflatiecijfer kwam uit op 0,1 procent, het laagste cijfer sinds juni 2016, zo blijkt uit de jongste gegevens van Eurostat.

👉 In april bedroeg de inflatie nog 0,3 procent en in mei vorig jaar nog 1,2 procent. Vooral de sterk dalende energieprijzen verklaren de extreem lage inflatie. Energieproducten werden gemiddeld 12 procent goedkoper in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

👉 Levensmiddelen werden dan weer duurder. De kerninflatie -dat is zonder energie, levensmiddelen en alcohol en tabak- lag in mei in de eurozone op 0,9 procent. De ECB streeft naar een inflatie van net onder de 2 procent. Dat cijfer werd al lang niet meer gehaald en analisten houden er rekening mee dat het ook nog enkele jaren zal duren. De coronacrisis weegt immers op de consumptie en op de loonontwikkeling.

💡Spreuk van de dag :

🍀 “Het is onbillijk van 'n cirkel, de hoek te verwijten dat hij scherp is. Klinkt als de regeringsvorming” 🍀

💡 Info-corona :

federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#EuropeansAgainstCovid19 :

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.