update Coronavirus 18 juli

Nieuwsbericht: 18.07.2020 om 7 uur

💡 Kengetallen covid-19 : Update
-Wereldwijd : 8.398.044 genezen / 14.138.585 bevestigde gevallen / 597.620 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : / 63.238 bevestigde gevallen / 9.795 sterfgevallen
-Limburg : 6.730 bevestigde gevallen = 7,7 per duizend inw) / 431 sterfgevallen in het ziekenhuis 527 in woonzorgcentra = tot. 958
-HH : 252 bevestigde gevallen ( = 8,22 ) per duizend gevallen
 
💡 Deze zomer gaan we “De challenge” aan!
 
We doen onze sportschoenen aan en trekken naar buiten.
Het doel van de Challenge is om zoveel mogelijk kilometers te verzamelen. Alleen of met je bubbel, iedereen kan helpen. Samen verzamelen we al wandelend, lopend, fietsend of met de mountainbike zoveel mogelijk kilometers. Heb je zin in een wandeling van 3km, ga je liever een dagje 60km fietsen of loop je wekelijks een toertje van 5km rond de wijk. Het kan allemaal, elke kilometer telt!
 
Om jullie te motiveren zal ik een tegenprestatie doen.
- Als jullie 25.000 km halen > dan zal ik 5 km doen
- Als jullie 50.000 km halen > dan zal ik 10 km doen
 
Voor alle tegenprestaties kan je een kijkje nemen op de website:www.houthalen-helchteren.be/challenge zoek naar “sport” en daar vind je alle verder info en spelregels van De challenge.
 
Wij zijn een heel sportieve gemeente, samen kunnen we de Challenge aan!
Veel succes! “
 
💡 Naast HZ ( 20) en Beringen (10) behoren we in HH met 17 besmettingen tot de kop van de stijgers in Limburg
 
We bijven op ons hoede maar zitten nog niet in een alarmfase. Een zorgwekkende situatie wordt het pas als volgens Zorg en Gezondheid als drie parameters in het rood gaan. Een parameter rond de wekelijkse stijging is nu 55/100.000 > 20/100.000. We blijven zeer waakzaam
 
Een actieplan is nog niet nodig maar de cijfers worden kort opgevolgd , we staan permanent in contract met de Covid-artsen van Zorg en Gezondheid en sturen bij waar het nodig is.
 
Volgens de informatie van Zorg en Gezondheid gaat het om individuele gevallen verspreid over de ganse gemeente en zijn het geen geclusterde feiten. Het gerucht dat deze gevallen op te meten zijn in het opvangcentrum klopt niet. We telden sinds de uitbraak 6 weken geleden 32 genezingen en nu nog slechts 3 positieve meldingen op bijna 700 bewoners. Deze mensen worden geïsoleerd en streng opgevolgd door de 5 centrumartsen.
 
Het bestuur is zeer voorzichtig en strict geweest van meet af aan in het nemen van maatregelen ( verbod op grote evenementen - invoeren verplichting mondmasker etc ... ). Toch blijft nog steeds onze boodschap : respecteer de regels aub.
Als we ze niet samen respecteren geraakt de crisis nooit opgelost :
- Blijf thuis, zeker als je ziek bent.
- Was vaak je handen met water en zeep.
- Hou minstens 1,5 meter afstand als je buiten bent.
- Beperk je fysieke sociale contacten.
- Draag een mondmasker in de plaatsen waar het verplicht is en op drukke openbare plaatsen.
 
💡 "Politiek en experts komen zondag samen om stijgend aantal besmettingen te bespreken"
 
Eerste minister Sophie Wilmès reageert meteen op de oproep van Jan Jambon. "Zondagmorgen zal een overlegcomité worden samengeroepen", zegt ze. "Dit in aanwezigheid van de GEES en experts van de deelstaten om een stand van zaken te krijgen van de gezondheidssituatie in alle delen van ons land. De Nationale Veiligheidsraad kan vervroegd worden in functie van de conclusies."
 
💡 Jos Lantmeeters uit Genk volgt Herman Reynders op als nieuwe gouverneur van Limburg.
 
De nieuwe gouverneur staat voor een mooie, maar grote uitdaging staat. “Het gouverneurschap is een belangrijk mandaat In LImburg. Meer nog dan een stuurman, moet hij een bruggenbouwer zijn. Dat is zeker voor onze provincie van groot belang. In tijden van corona is het cruciaal om bruggen te slaan boven alle politieke partijen heen.
 
De nieuwe gouverneur kan een verbindende rol spelen in het realiseren van een aantal dossiers voor Limburg en voor Houthalen-Helchteren De Noord-Zuid is hierin voor ons het belangrijkste project. De afronding van dat proces zal heel de provincie ten goede komen.
 
Wij wensen hem alle succes toe en hopen vooral dat hij een gouverneur voor elke Limburger zal zijn
 
💡 Begrotingstekort geschat op 52,8 miljard of 12,5% van het bbp
 
Door de coronacrisis zal het begrotingstekort dit jaar oplopen tot 52,8 miljard euro of 12,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat zegt federaal minister van Begroting David Clarinval (MR) op basis van het rapport van het monitoringcomité, een groep topambtenaren die begrotingsramingen opmaakt.
 
De begrotingscijfers waren in maart, net voor de lockdown al slecht, maar zijn nu ronduit dramatisch. Bij ongewijzigd beleid stevenen alle overheden van ons land samen (federaal, deelstaten en lokale besturen) dit jaar af op een tekort van 52,8 miljard euro, of 12,31 procent van het bbp. Voor 2021 en 2022 wordt een begrotingstekort van respectievelijk 31,4 miljard euro en 26,5 miljard euro verwacht.
 
De federale staat en de sociale zekerheid zouden uitkomen of een tekort van 40,3 miljard, of 29,1 miljard meer dan in maart was geraamd. De stijging is te wijten aan de uitgaven in het kader van de coronacrisis, de lagere fiscale inkomsten en de lagere consumptie van bedrijven en gezinnen. Het tekort zou de jaren nadien afnemen, maar in 2024 nog altijd 24 miljard euro, of 4,56 pct van het bbp bedragen. De nieuwe te vormen Federale regering staat dus voor een enorme besparingsopdracht
 
Voor de deelstaten, provincies en gemeenten samen wordt het tekort geraamd op 12,5 miljard euro. Dat tekort zou vanaf volgend jaar dalen, met een vertraging vanaf 2023. De Belgische schuldgraad wordt geraamd op 122,1 procent van het bbp in 2020, tegenover 99,1 pct in maart vorig jaar. Dit percentage zou dalen tot 118,1 pct in 2021 om vervolgens geleidelijk te stijgen tot 123,1 pct van het bbp in 2024.
 
💡 Spreuk van de dag:
“Wees dankbaar voor de mensen die je willen helpen , die je doen groeien en die er altijd voor je zijn”
 
💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
“Bescherm jezelf, bescherm anderen. Om het risico op coronavirus transmissie te verminderen, vermijd overvolle plaatsen en massale bijeenkomsten”
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.