update Coronavirus 17 juni

Nieuwsbericht: 17.06.2020 om 7 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 4.274.237 genezen / 8.203.463 bevestigde gevallen / 443.599 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 16.625 genezen / 60.155 bevestigde gevallen / 9.663 sterfgevallen
-Limburg : 6495 bevestigde gevallen = 7,5 per duizend inw) / 428 sterfgevallen in het ziekenhuis + 527 in woonzorgcentra = tot. 955
-HH : 207 bevestigde gevallen ( = 6,75) per duizend gevallen

💡 Grote doorbraak in behandeling Covid-19: goedkoop medicijn dexamethason doet kans op overlijden dalen.

👉 Een goedkoop en massaal beschikbaar medicijn op basis van steroïden vermindert de sterftegraad bij de ergste gevallen van Covid-19-patiënten. Het zou het eerste levensreddende geneesmiddel zijn om de ziekte te behandelen die wereldwijd al bijna een half miljoen levens geëist heeft.

👉 Dexamethason of dexamethasone vermindert het aantal doden met een derde bij patiënten die aan een beademingsapparaat hangen, en met een vijfde bij patiënten die extra zuurstof krijgen. Dat zijn de bevindingen van een Oxford-experiment genaamd Recovery Trial.

👉 Dit is een grote stap voorwaarts in de zoektocht naar nieuwe manieren om COVID-19-patiënten te behandelen. Het medicijn is al 50 jaar oud.

👉 De bevindingen zijn volgens de Oxford-professor van ‘cruciaal mondiaal belang’, aangezien het medicijn goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar is in de meeste landen, het kost ongeveer 7,5 euro in de EU en 2 euro in landen zoals India. ...Even afwachten dus

💡 Coronamaatregelen Opvangcentrum wordt teruggedraaid vanaf donderdag 18 juni

👉 Na een evaluatievergadering met het Rode Kruis, de wnd gouverneur en de gemeente is beslist om de COVID-19-maatregelen die sinds 25 maart in het NOCHH van kracht waren terug te draaien, en dit met ingang van donderdag 18 juni. Geen avondklok en geen privé-bewaking )

👉 Na de uitbraak van het virus in het centrum werd beslist om het sluitingsuur en de prive-bewaking te handhaven. Vandaag zitten er nog maar 2 COVID-positieve personen ( in isolement ) en bevindt de curve zich in de staart. 20 personen zijn er ondertussen genezen dankzij een nauwgezette opvolging van de 6 centrumartsen en het aanwezige team.

👉 De prive-bewaking en het sluitingsuur worden vanaf donderdag opgeheven. Het normale toezicht blijft van kracht.

💡 Net als de nationale coronacijfers zijn ook de Limburgse bemoedigend. Op dit moment gaan zowat alle trends in de ziekenhuizen en woonzorgcentra achteruit. Na een correctie van de cijfers zijn er zelfs minder overlijdens in de woonzorgcentra dan eerst werd gecommuniceerd :

👉 Volgens de meeste recente cijfers van Sciensano verblijven op dit moment nog 36 patiënten in een van de zeven Limburgse ziekenhuizen. Zes van hen liggen op een intensieve afdeling, drie patiënten hebben nog kunstmatige beademing nodig. Opvallend is dat er op dit moment al vier Limburgse ziekenhuizen zijn zonder een covidpatiënt op intensieve zorgen.

👉 Minstens 428 patiënten hebben de oneerlijke strijd tegen het virus verloren in een van de Limburgse ziekenhuizen.

👉 De afgelopen 24 uur is er in de woonzorgcentra één overlijden bijgekomen en dat brengt het aantal op 527 voor Limburg. Dit gecorrigeerde aantal is lager dan het laatst gecommuniceerde aantal overlijdens in rusthuizen voor Limburg (535), wat bewijst dat er in onze provincie zeven dubbeltellingen zijn geweest.

👉 Vijf rusthuisbewoners met Covid-19 verblijven nog in het ziekenhuis, eentje meer dan gisteren. In totaal zijn er nu al in onze provincie al zeker als je ziekenhuizen en woonzorgcentra samengeteld 955 mensen overleden aan de dodelijke longziekte

👉 Voor de tweede dag op rij telt onze gemeente geen besmetting meer.

💡Houthalen-Helchteren verdeelt alle federale mondmaskers meteen via de apotheken

👉 Wij bedienen via onze apotheken sinds maandag reeds alle leeftijden via het unieke Cards-systeem van L.net.

👉 Onze gemeente houdt zich hier niet aan het tragere verdeelschema voor mondmaskers van de federale overheid. Die had gevraagd om eerst 75-plussers te bedienen en om stelselmatig in de daaropvolgende dagen telkens jongere leeftijdscategorieën aan bod te laten komen.We willen dat iedereen zo snel mogelijk wordt voorzien. Zorgveiligheid primeert.

👉 De apothekers in Houthalen-Helchteren verwachten niet meteen een stormloop.

💡 Brandfase geel in natuurgebieden

👉 Door de neerslag van de voorbije dagen is het risico op natuurbrand in onze provincie afgenomen. Daarom wordt het alarmniveau voor de Limburgse bossen en natuurgebieden teruggebracht naar code GEEL.

👉 De kans op een brand blijft echter aanwezig, daarom blijft voorzichtigheid geboden!

👉 Op de website van het Agentschap Natuur en Bos vind je meer info.

💡Spreuk van de dag :

🍀 “ Geen enkel geneesmiddel geneest wat geluk niet kan” 🍀

💡 Info-corona :

federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#EuropeansAgainstCovid19 :

“Bescherm jezelf, bescherm anderen. Om het risico op coronavirus transmissie te verminderen, vermijd overvolle plaatsen en massale bijeenkomsten”

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.