update Coronavirus 17 juli

Nieuwsbericht: 17.07.2020 om 7 uur

💡 Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 7.217.073 genezen / 13.810.262 bevestigde gevallen / 589.223 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : / 63.039 bevestigde gevallen / 9.792 sterfgevallen
-Limburg : 6.730 bevestigde gevallen = 7,7 per duizend inw) / 431 sterfgevallen in het ziekenhuis 527 in woonzorgcentra = tot. 958
-HH : 247 bevestigde gevallen ( = 8,06) per duizend gevallen

💡 Zorgpersoneel en 65-plussers krijgen voorrang bij vaccin :

In een nieuw advies heeft de Hoge Gezondheidsraad bepaald wie prioriteit moet krijgen wanneer een vaccin voor het coronavirus beschikbaar is. Dat zijn alle gezondheidswerkers, alle personen ouder dan 65 jaar en patiënten in de leeftijd van 45-65 jaar met obesitas, diabetes, hypertensie, chronische cardiovasculaire, long-, nier- en leverziekten, hematologische maligniteiten tot 5 jaar na de diagnose en alle recente vaste kankers of kankerbehandelingen.

Aanvullende prioriteiten binnen de bovengenoemde groepen kunnen nodig zijn als er een beperkte hoeveelheid van het vaccin beschikbaar zou zijn”, klinkt het. De aanbeveling kan ook nog worden gewijzigd in het licht van nieuwe informatie.

💡 Onze balies zijn gesloten op 20 en 21 juli 

Op maandag 20 en dinsdag 21 juli zijn al onze balies in het NAC en het containerpark gesloten omwille van de Nationale Feestdag. De bibliotheek is op maandag 20 juli wel geopend.

💡 Corona is een uitgelezen kans om economie te vergroenen

De CO2-uitstoot daalt dit jaar fors door Covid-19 en de economische recessie.De huidige crisis biedt de kans om het herstel te combineren met de strijd tegen klimaatverandering. Het Sustainable Recovery Plan van het Internationaal Energieagentschap kan meer groei en banen opleveren én tegelijk zorgen voor het halen van de klimaatdoelstellingen.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) verwacht dat de uitstoot van broeikasgassen dit jaar daalt met 8%, een impact zes keer groter dan bij de financiële crisis van 2008. Maar daarmee is de strijd tegen de klimaatopwarming nog niet gestreden. Volgens de Verenigde Naties moeten de emissies de komende tien jaar élk jaar met 7,6% dalen om de opwarming van de aarde tot 1,5 graden Celsius te beperken,zoals vastgelegd in het klimaatakkoord van Parijs

Net nu staan veel landen staan klaar met miljarden euro’s aan herstelplannen om de economische crisis af te wentelen. Deze beslissingen zijn cruciaal. Als ze onvoldoende aandacht hebben voor de omschakeling naar schone energie, dan zal de CO2-uitstoot de volgende jaren weer snel de hoogte in schieten.

Dat is ook hét thema op de agenda deze week op de Clean Energy Transitions Summit van het Internationaal Energieagentschap. De top brengt via videoconferentie de klimaatministers samen van de grootste energieverbruikers, goed voor bijna 80% van de globale energieconsumptie en de wereldwijde CO2-uitstoot. Ze bespreken maatregelen die tegelijk de economie stimuleren, banen scheppen én de koolstofemissies beperken. In samenwerking met het IMF heeft de IEA al een herstelplan uitgetekend voor 2021-2023, het Sustainable Recovery Plan.

Het plan richt zich op zes sectoren: elektriciteit, transport, bouw, de maakindustrie, brandstoffen en koolstofarme technologieën zoals waterstof. De auteurs stellen voor om elk jaar 1000 miljard dollar, of 0,7% van het globale BBP te investeren. Dat lijkt een enorm bedrag, maar wereldwijd hebben de regeringen ondertussen al voor ongeveer 9000 miljard dollar aan herstelplannen aangekondigd. Het groene investeringsplan kan globaal 9 miljoen nieuwe banen opleveren en zorgt jaarlijks voor een extra groei van 1,1% van het BBP. Bovendien moeten de slimme investeringen in nieuwe technologieën op langere termijn zorgen voor een hogere productiviteitsgroei.

De transitie naar een koolstofarme economie zal een pak geld en moeite kosten, maar de zaken op hun beloop laten, riskeert veel meer te kosten. Een investeringsplan dat de economische groei na de diepe recessie kan rechttrekken én zorgt voor een schoner klimaat is dus een win-win.

💡 Premier Wilmès vraagt Sciensano opnieuw om dagelijkse cijfers

Premier Sophie Wilmès wil dat Sciensano geeft van het aantal besmettingen, in plaats van zevendaagse gemiddelden. 'Wij hebben aan Sciensano gevraagd om opnieuw de dagelijkse cijfers te geven', zei Wilmès in de Kamer. 'Of tenminste om die te kunnen geven aan de experten, want die hebben dat absoluut nodig.'

Sinds enige tijd volgt Sciensano de covid-19-epidemie op aan de hand van de zevendaagse gemiddelden van het aantal bevestigde gevallen, de nieuwe bevestigde ziekenhuisopnames, de ingenomen bedden op intensieve zorgen en de sterfgevallen, omdat het zou toelaten om het weekendeffect uit te vlakken. Er kwam echter kritiek op, omdat een stijging in de cijfers minder snel duidelijk werd voor het brede publiek.

💡 Limburgse wnd gouverneur ziet lockdown op provincieniveau niet zitten

Een lockdown op provinciaal of gemeentelijk niveau is niet haalbaar'. Dat zegt Michel Carlier waarnemend gouverneur van Limburg in een reactie op een voorstel van de experts die zich over de exitstrategie buiten.

'De aanpak moet veel fijnmaziger gebeuren', meent Carlier'. 'Wie gaat dan zoiets controleren?'. Net als zijn Antwerpse collega Cathy Berx vind hij dat de maatregelen bij een nieuwe uitbraak 'veel fijnmaziger' moeten zijn. ''Die maatregelen moeten veel meer op microniveau genomen worden”, zegt Carlier. “Isoleer bijvoorbeeld een woonzorgcentrum, een buurthuis, een straat of een schoolomgeving als blijkt dat daar een uitbraak van het virus is.'d

💡 Dubbel zoveel online opleidingen gevolgd tijdens crisis :

Tijdens de coronacrisis werden dubbel zoveel online opleidingen gevolgd bij de VDAB tegenover dezelfde periode vorig jaar. Van maart tot en met juni noteerde de VDAB bijna 80.000 inschrijvingen voor online opleidingen, goed voor 40.000 unieke cursisten. Het gaat om meer dan een verdubbeling in vergelijking met 2019. Toen waren er in dezelfde periode 35.000 online opleidingen en 16.800 cursisten.

De fysieke opleidingen vielen terug van bijna 13.000 tot 3.227. VDAB moest dan ook tijdelijk de deuren sluiten. De laatste maanden is er wel weer een stijging, van 407 opleidingen in mei tot 907 in juni. De Vlaamse Regering kende tijdens de coronacrisis 4 miljoen extra toe aan de VDAB om bijkomende online modules te ontwikkelen, om zowel de kwantiteit als de kwaliteit van het leerplatform te versterken.

💡 Spreuk van de dag:

“De toekomst behoort toe aan hen die geloven in de schoonheid van hun dromen.” 

💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#EuropeansAgainstCovid19 :
 
“Bescherm jezelf, bescherm anderen. Om het risico op coronavirus transmissie te verminderen, vermijd overvolle plaatsen en massale bijeenkomsten”
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.