update Coronavirus 16 mei

Nieuwsbericht: 16.05.2020 om 8.20 uur

Corona-nws Hh (99) Update: za 16 mei

💡Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 1.742.352 genezen / 4.609.244 bevestigde gevallen / 307.484
sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 14.301 genezen / 54.644 bevestigde gevallen / 8.959 sterfgevallen
-Limburg : 1.278 genezen / 5.822 bevestigde gevallen = 6,8 per duizend inw) / 393 sterfgevallen in ziekenhuis + 504 in woonzorgcentra = tot. 897
-HH : 151 bevestigde gevallen ( = 4,93 per duizend inw. ) - genezen ( wordt niet berekend )

💡Brandfase oranje in Limburg: hoog gevaar, wees voorzichtig 

👉 Het is erg droog en brandgevaarlijk in natuurgebieden. Wees voorzichtig, rook niet in natuurgebieden en bossen. Laat kinderen niet zonder toezicht in het terrein. Vuur maken is verboden.

👉 Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet.

👉 De brandtorens worden bemand op basis van de risico-evaluatie door beheerders en brandweerdiensten.

💡Rotonde Herebaan-Oost x Europark volledig klaar

👉 Na een jaar stevig doorwerken werd de laatste hand gelegd aan de herinrichting van de Herebaan-Oost met de Europarklaan en de Ringlaan.

👉 De nieuwe rotonde zijn open voor het verkeer en het drukke kruispunt richting Europark is voortaan een rotonde. En de Herebaan-Oost pronkt met nieuwe fietspaden. De verkeersafwikkeling en de veiligheid zijn daardoor gevoelig verbeterd. De totale investering bedraagt 2,2 mio€

👉 Betere verkeersdoorstroming : Het kruispunt richting Europark stond geboekt als een druk punt waar de verkeersafwikkeling nogal stroef verliep.

👉 Met de aanleg van een rotonde komt daar nu verandering in. Het bedrijventerrein krijgt een optimale ontsluiting en ook lokaal verkeer geraakt vlot tot op zijn bestemming. Met dat uitgangspunt werd ook het kruispunt met de Ringlaan vernieuwd. De afslagstrook richting Ringlaan komende van Houthalen-Oost zal de doorstroming er aanzienlijk verbeteren.

👉 Fietsveiligheid : Ook voor fietsers verandert er heel wat. Zowel op de Herebaan-Oost als op de rotonde liggen nieuwe fietspaden. Ter hoogte van de Kerkhofstraat, op de rotonde en aan het kruispunt met de Ringlaan zijn oversteekplaatsen voorzien zodat fietsers en voetgangers veilig kunnen oversteken. Dat is een belangrijke verbetering voor leerlingen die fietsen naar hun school in Laak en Tenhout, maar even goed voor fietsverkeer richting scholen in het centrum.

👉 Gelijktijdig met de wegvernieuwing is ook de parking aan de begraafplaats heraangelegd. Er zijn parkeerplaatsen bijgekomen, waarvan sommige uitgevoerd in grasbetontegels voor een groene aanblik. Zo is er meer parkeergelegenheid voor de handelaars en de bezoekers van de begraafplaats. Door corona volgt de officiële opening later.

💡 Meeuwerweg vanaf maandag 18 mei terug dicht

👉 Doordat de werken aan het kruispunt Herebaan-Oost/Europarklaan hun eindfase naderen worden op maandag 18 mei 2020 worden de laatste zaken afgewerkt.

👉 Dit betekent dat een aantal ingrepen, in functie van deze werken, terug aangepast worden. De Meeuwerweg aan de uitgang van Herebaan-Oost gaat terug dicht. Het gemotoriseerd verkeer kan vanaf dan op de grotere wegen blijven.

💡Belgen gaven minder uit tijdens de lockdown

👉 De lockdown leidde tot een knip in de bestedingen. Tijdens de eerste zes weken van de lockdown hebben de Belgen meer dan een derde minder uitgegeven dan tijdens dezelfde periode in 2019. Dat leert een studie van het Economisch Bureau van ING België op basis van meer dan 98 miljoen elektronische betalingen van ING-klanten.

👉 Tijdens de eerste volledige week in lockdown viel het aantal elektronische betalingen terug met 42% en schroefde de Belg zijn uitgaven terug met bijna 40% vergeleken met het jaar voordien. Over de eerste zes weken waren er 34% minder elektronische betalingen en 31% minder uitgaven dan in dezelfde periode vorig jaar.

👉 Daling : De Belgen gaven voornamelijk minder uit aan vakantie (-69%), kinderactiviteiten (-68%), kledij en beauty (-61%) en vervoer (-52%). De sluiting van winkels, bars, restaurants en andere ontspanningsplekken speelt een rol, maar wellicht is een deel van de daling te wijten aan meer voorzichtigheid door het dalende consumentenvertrouwen en de economische recessie, aldus ING. Er werd ook aanzienlijk minder vaak cash betaald. Het aantal afhalingen daalde met 65% en het totaalbedrag afgehaald cash geld daalde met 54%.

👉 Stijging : We gaven dan weer meer geld uit in supermarkten en bij niet-gespecialiseerde onlineleveranciers (+24%). Er waren ook vaker inkopen bij lokale gespecialiseerde voedingswinkels, zoals slagerijen, bakkerijen en kruidenierswinkels. Het aantal elektronische transacties en de uitgegeven bedragen stegen daar met respectievelijk 14% en 12%. Dé winnaars van deze crisis zijn de grote e-commerce-bedrijven. Als ook de kredietkaartbetalingen worden meegerekend, spendeerden de Belgen 85% meer bij de grotere e-commerce-bedrijven dan een jaar geleden. Er waren ook 66% meer transacties.

💡Weetje van de dag : “Sinds het uitbreken van de coronacrisis is er 1 miljoen hectoliter bier minder gedronken in ons land. Dat zijn 400 miljoen pintjes.” 🧐

💡Spreuk van de dag :

🍀 “Bedenk dat het niet krijgen van wat je wilt, soms een wonderlijk teken van geluk is.” 🍀

💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.