update Coronavirus 16 juli

Nieuwsbericht: 16.07.2020 om 7 uur

💡 Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 7.928.816 genezen / 13.575.359 bevestigde gevallen / 583.673 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : / 62.872 bevestigde gevallen / 9.788 sterfgevallen
-Limburg : 6.714 bevestigde gevallen = 7,7 per duizend inw) / 431 sterfgevallen in het ziekenhuis 527 in woonzorgcentra = tot. 958
-HH : 245 bevestigde gevallen ( = 7,99) per duizend gevallen

💡 Veiligheidsraad heeft beslist 

De nieuwe versoepeling op 1 augustus? Die datum staat op losse schroeven, waarschuwt premier Sophie Wilmès (MR). De Veiligheidsraad kwam woensdag bij elkaar en besliste vooral om voorlopig nog niets te beslissen. Voorlopig komt er geen versoepeling, maar voorlopig ook geen verstrenging. Maar daar kan snel verandering in komen. “Veel heeft te maken met ons eigen gedrag”, zegt de premier.

💡 Huisartsen willen af van code oranje voor buitenlandse reizen: “Die code zaait alleen maar verwarring”

Bij code oranje is een test en een quarantaine niet verplicht. Maar Buitenlandse Zaken gaf al uiteenlopende adviezen over die oranje gebieden. Daarom zou het beter zijn om die code oranje te schrappen, vinden de huisartsen, want die code zaait alleen maar verwarring.

“Een code oranje laat te veel ruimte voor interpretatie en dat is onduidelijk voor reizigers en voor de dokters”, zegt Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica.

“Ofwel kom je terug uit een gebied waarvan men vindt dat het nodig is van de patiënt in quarantaine te zetten en te testen. Ofwel niet. Maar een code laten waarbij het bij de ene burger wel gaat gebeuren en bij de andere niet, dat leidt tot heel veel onduidelijkheid bij de huisartsen en dat leidt ook tot veel frustraties bij de burgers.”

💡 Reproductiefactor : R-waarde stijgt opnieuw boven één 

Voor virologen is de reproductiefactor van het virus erg belangrijk. Dat getal zegt immers hoeveel mensen er in een land besmet geraken door één zieke. Bij een R-waarde van 0,5 besmetten tien zieken samen slechts vijf andere personen, waardoor het virus langzaam uitdooft.

De bedoeling was dat de verschillende preventiemaatregelen ervoor zouden zorgen dat de R-waarde in ons land onder 1 bleef, maar vandaag bedraagt die waarde 1,1. Dat wil zeggen dat het virus lichtjes aan kracht wint. “En dat betekent dat we ­stilaan opnieuw te maken hebben met een ­actieve epidemie”, aldus epidemioloog Pierre Van Damme. “Iedereen is dus gewaarschuwd”

💡 Pieter De Crem: "Niet hele land, wel kleine clusters afgesloten bij eventuele tweede lockdown"

Een tweede lockdown, zoals we die in België gekend hebben, is niet meer haalbaar. Bepaalde clusters, zoals gemeentes of industrieterreinen, zouden wel afgesloten kunnen worden. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem woensdag verklaard aan de VRT.

Het volledige land zal volgens De Crem niet meer gesloten worden. "Er zijn veel redenen, maar het economische belang speelt daarin een belangrijke rol", aldus de minister. Een lockdown kan wel gebeuren in kleine clusters, zoals gemeentes waar een verhoogd aantal besmettingen is. Maar dat kunnen ook bepaalde industrieën, industrieparken, fabrieken of - in het slechtste geval - scholen zijn, klinkt het.

De Crem benadrukt dat de regering hoopt dat het niet zo ver zal komen.

💡 ”Corona heeft koopgedrag van Belg drastisch veranderd"

De meeste consumenten (85 procent) vermijden drukke winkelstraten sinds de coronacrisis. Eveneens 85 procent vindt het belangrijk dat winkelkarretjes worden ontsmet en dat de maximumcapaciteit van winkels wordt bewaakt, net zoals de beschikbaarheid van handgel bij de ingang. Negen op de tien maken er ook effectief gebruik van. De overgrote meerderheid (96 procent) let op de afstand die moet bewaard worden en 80 procent beperkt de tijd in de winkel. Bijna driekwart (74 procent) gaf voor de verplichting, aan mondmaskers zeer belangrijk te vinden bij het winkelpersoneel en 61 procent droeg zelf al zo'n mondkapje.

Heel wat consumenten hebben door de coronacrisis ook nieuwe winkels ontdekt. Ruim een op de tien heeft een winkel die ze tijdens de lockdown online leerden kennen, intussen ook een fysiek bezoek gebracht. Een kwart koopt er ook na de lockdown nog steeds online

💡 Spreuk van de dag:

“ Wat de rups het einde noemt, noemt de rest van de wereld een vlinder,.. begin en einde zijn relatief ” 

💡 Info-corona :

federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#EuropeansAgainstCovid19 :

“Bescherm jezelf, bescherm anderen. Om het risico op coronavirus transmissie te verminderen, vermijd overvolle plaatsen en massale bijeenkomsten”
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.