update Coronavirus 15 mei

Nieuwsbericht: 15.05.2020 om 8 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update -Wereldwijd : 1.705.678 genezen / 4.526.934 bevestigde gevallen / 303.407
sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 14.111 genezen / 54.288 bevestigde gevallen / 8.903 sterfgevallen
-Limburg : 1.278 genezen / 5.795 bevestigde gevallen = 6,7 per duizend inw) / 386 sterfgevallen
-HH : 150 bevestigde gevallen ( = 4,89 per duizend inw. ) - genezen (wordt niet berekend)
 
💡31 000 Gemeentelijke mondmaskers bijna allemaal terecht.
 
👉 Momenteel zijn er 25 000 duurzame mondmaskers al uitgedeeld aan onze inwoners in HH.
 
👉 Wij moeten nog een laatste lichting van 4000 mondmaskers inpakken en 2000 brieven liggen klaar om vandaag uitgedeeld te worden.
 
👉 Wij hopen dat vandaag en ten laatste maandag alles aan huis kan worden gebracht , op naar de laatste loodjes.
 
👉 Ik wil in het bijzonder onze medewerkers van de gemeente alvast van harte bedanken voor hun enorme inzet om deze grote operatie op zo een korte tijd waar te maken. 
 
👉 Een voor allen - allen voor een : de leden van de gemeenteraad , het schepencollege en het bijzonder comite voor de sociale dienst staken hierbij de handen ook uit de mouwen en verdienen eveneens een merci.
 
💡 Wekelijkse markt in HH.
 
👉 Vandaag neemt de gemeentelijke crisiscel een beslissing over de opstart van onze wekelijkse markt , we houden je op de hoogte.
 
💡Huwelijken in onze gemeente : Max 18 personen in de trouwzaal.
 
👉 Wat betreft de huwelijksplechtigheid in de gemeentelijke trouwzaal van het NAC kunnen max. 18 personen worden toegelaten.
 
👉 Buiten aan het NAC (NIET in het Atrium) kunnen er nog 12 personen de huwelijksplechtigheid volgen.In beide gevallen vragen we “Social Distancing” in acht te nemen.
 
💡Familiebezoek aan WZC het Vinkenhof start in de week van 25 mei , richtlijnen hierover worden verder uitgewerkt.
 
💡 60 vernieuwde laptops in het NAC geleverd voor onze kansarme kinderen in HH.
 
👉 Samen met Eurosys werden oude laptops en tablets ingezameld en gereviseerd. Dit project kwam tot stand na een mooie samenwerking tussen onze basisscholen , ons sociaal team , de firma en de gemeente - die de nodige middelen heeft voorzien.
 
👉 Een tweede lichting volgt snel. In totaal werden 150 laptops opgehaald. Met dank aan de vele vrijwilligers en medewerkers.
 
💡Corona : ocmw ‘ s krijgen 15 miljoen euro extra van de federale regering om de eerste sociale noden op te vangen.
 
👉 Als gevolg van de coronacrisis zullen steeds meer mensen in een armoedesituatie terecht komen. Dit weerspiegelt zich in een stijgend aantal hulpvragen bij de OCMW’s, die daarom aan de alarmbel trekken. Op aandringen van de VVSG, Brulocalis en UVCW heeft de federale regering nu 15 miljoen euro vrij gemaakt ter ondersteuning van de OCMW’s. De verdeling van de middelen zal gebeuren volgens de verdeelsleutel gebruikt voor middelen voor participatie en sociale activering. Hiermee kunnen de OCMW’s al een deel van de extra hulpvragen op vlak van materiële, sociale, geneeskundige en psychosociale hulpverlening opvangen.
 
👉 Sociaal plan : De verenigingen van steden en gemeenten zijn de federale overheid hier dankbaar voor, maar ze blijven pleiten voor een groter sociaal plan, vergelijkbaar met een economisch relanceplan. Er zal immers meer nodig zijn om op korte en langere termijn de stijgende nood bij een steeds groter deel van de bevolking te lenigen.
 
💡Reissector vraagt om terugbetaling niet afdwingbaar te maken
 
👉 De reissector dringt erop aan dat de huidige regeling voor de terugbetaling van geannuleerde reizen verlengd wordt. Die loopt nog tot 20 juni en houdt in dat vakantiegangers bij een door de coronacrisis geannuleerde reis een voucher kunnen krijgen. Gebruiken ze die niet binnen het jaar, dan kunnen ze een terugbetaling krijgen.
 
👉 De Europese Commissie wil dat de reiziger nu al voor een terugbetaling moet kunnen kiezen. België heeft nog niet beslist, maar volgens de sector is massale terugbetaling nu onmogelijk: “De reisorganisaties hebben geen cash meer.”
 
💡Spreuk van de dag :🍀 ” Onderwijs start gelukkig terug op ondanks de lessen die we kregen voor het leven “🍀

💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.