update Coronavirus 15 juli

Nieuwsbericht: 15.07.2020 om 7 uur

💡 Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 7.801.254 genezen / 13.367.544 bevestigde gevallen / 578.323 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : / 62.781 bevestigde gevallen / 9.787 sterfgevallen
-Limburg : 6.705 bevestigde gevallen = 7,7 per duizend inw) / 431 sterfgevallen in het ziekenhuis 527 in woonzorgcentra = tot. 958
-HH : 243 bevestigde gevallen ( = 7,93) per duizend gevallen

💡 Dubbel zoveel besmettingen in Limburg : piek in HZ 

In Limburg is het aantal nieuwe besmettingen op een week tijd verdubbeld. Opmerkelijk veel twintigers en veertigers raakten besmet. “We volgen de situatie in Limburg op de voet op”, klinkt het bij Sciensano. Vooral Heusden-Zolder wordt met 20 nieuwe gevallen op een week zwaar getroffen.

💡 Ook in onze gemeente tellen we 12 besmettingen ( vorige week nog 4 ) de afgelopen week maar de situatie is nog niet verontrustend 

We zitten hier niet in de alarmfase, maar we houden de cijfers wel elke dag in de gaten en hebben hierover regelmatig contact met een arts die gespecialiseerd is in Covid-19 voor de regio. Er is in onze gemeente momenteel geen sprake van clusters van besmettingen. Volgens de informatie van Zorg en Gezondheid gaat het om individuele verspreide gevallen.

Een zorgwekkende situatie wordt pas vastgesteld door Zorg en Gezondheid als drie parameters in het rood gaan. Slechts een parameter rond de wekelijkse stijging is nu 39/100.000 > 20/100.000. Een actieplan is niet nodig maar de cijfers worden nauwlettend opgevolgd

Het bestuur is zeer voorzichtig en strict geweest van meet af aan. Al zeer vroeg in april werden de gemeentelijke gebouwen gesloten en werden alle grote evenementen tot eind september afgeschaft. Wij waren als gemeentebestuur bij de eersten om elke inwoner een mondmasker te bezorgen. Je kan nog enkel terecht in het NAC via een afspraak en we verplichten iedereen een mondmasker te dragen in het NAC.

Om het verspreiden verder te voorkomen zullen we elke aanvraag voor de organisatie van een evenement nog strenger behandelen en beoordelen . Dit werd vandaag ook uitdrukkelijk gevraagd door de artsen van de kerngroep van de triagepost uit onze regio. 

Vanaf vandaag wordt het dragen van een mondmasker ook verplicht voor elk bezoek aan onze wekelijkse markt 

Blijf alle regels respecteren zo zorg je voor jezelf en bescherm je de anderen, samen sterk tegen Corona 

💡 Van Damme: 'Lijkt alsof we de controle weer kwijt zijn'

 Epidemioloog Pierre Van Damme vreest dat we aan een 'tweede golf' van coronabesmettingen begonnen zijn. Hij waarschuwt onze politici dan ook om op de Veiligheidsraad van morgen geen verdere versoepelingen toe te laten.

Hij merkt dat het aantal nieuwe besmettingen in een aantal Europese landen, waaronder België, al enkele dagen in de lift zit. 'Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners neemt op verschillende plaatsen weer toe. Het is alsof we de controle weer kwijt zijn. Tot ongeveer een paar weken geleden hadden we het redelijk goed onder controle, dat is nu stilaan aan het verminderen.'

Van Damme ziet een verband met het afbouwen van de maatregelen. 'Ik denk dat dat te maken heeft met het niet toepassen van de versoepelde maatregelen, of een te snelle versoepeling in bepaalde landen'. Hij roept dan ook om de regels niet te verslappen. 'Laat alle maatregelen zoals ze zijn. Zorg dat de maatregelen die er nu zijn uitgevaardigd, beter worden opgevolgd'

💡 'Belgische woonzorgcentra werden aan hun lot overgelaten'

De woonzorgcentra (wzc's) in België zijn tijdens de coronacrisis aan hun lot overgelaten. Veel sterfgevallen in die zorginstellingen hadden dan ook vermeden worden, schrijft de medische hulporganisatie Artsen zonder Grenzen bij de voorstelling van een rapport over haar ervaringen bij de wzc's in ons land.

'Eigenlijk werd er verwacht van de rusthuizen dat ze zelf ziekenhuizen werden, op het vlak van personeel, materiaal, kennis, infectiepreventiecontrole en infrastructuur', zegt Sofie Spiers, medisch coördinator van AzG in de woonzorgcentra. 'Maar zij waren daar niet op voorbereid en ik weet ook niet of we dat van hen kunnen verwachten.'

Artsen zonder Grenzen heeft sinds 21 maart ondersteuning geboden in 135 woonzorgcentra in België. In totaal zijn meer dan 6.200 rusthuisbewoners overleden in België, waarvan het merendeel in de woonzorgcentra zelf stierf. Dat is ongeveer 64 procent van het totale dodental door covid-19 in ons land. Volgens Artsen Zonder Grenzen hadden veel van die sterfgevallen vermeden kunnen worden. De angst voor het isolement is groter bij de bewoners dan voor het virus zelf.

💡 Chaos Troef ! : Quarantaine nu plots wél weer aanbevolen voor reizigers uit oranje zone 

Al een hele dag is er onduidelijkheid rond de zogenoemde oranje zones: gebieden waarheen toeristen reizen waar mogelijk besmettingsgevaar is. Deze ochtend nog had de evaluatiecel gemeld dat quarantaine niet nodig was na een reis uit dit gebied, vanmiddag komt een tegengesteld bericht: dat het wél weer aanbevolen wordt

💡 Spreuk van de dag:

 “Geef nooit op. Je bent pas zeker dat je slaagt in iets als je het blijft proberen.” 

💡 Info-corona :

federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#EuropeansAgainstCovid19 :

“Bescherm jezelf, bescherm anderen. Om het risico op coronavirus transmissie te verminderen, vermijd overvolle plaatsen en massale bijeenkomsten” 
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.