update Coronavirus 15 april

Nieuwsbericht: 15.04.2020 om 9.30 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update ??

-Wereldwijd : 467.187 genezen / 1.991.799 bevestigde gevallen / 126.019 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 6.868 genezen / 31.119 bevestigde gevallen / 4.157 sterfgevallen
-Limburg : 703 genezen / 3.809 bevestigde gevallen / 244 sterfgevallen
-HH : 82 bevestigde gevallen ( 2,67 per duizend )

💡 De Nationale Veiligheidsraad buigt zich vanavond over het verlengen van de coronamaatregelen en over een exitstrategie. Buitenlandse voorbeelden wijzen op het belang van mondmaskers, apps en veel testen... Uitkijken dus vanavond naar de mededeling van de premier ??

👉 Op de Nationale Veiligheidsraad vanavond bespreken de federale regering en de deelstaten woensdag de exitstrategie voor ons land. De afzonderingsmaatregelen blijven mits enkele kleine aanpassingen, zoals het eventueel openen van de tuincentra, tot 3 mei behouden.

👉 Maar het is de bedoeling om voor de periode daarna perspectief te bieden over hoe we min of meer naar een normaal leven kunnen terugkeren. De politici baseren zich daarvoor op een rapport dat een expertengroep onder leiding van virologe Erika Vlieghe dinsdag afleverde.

👉 Een concreet exitplan naar Oostenrijks voorbeeld hebben de experts, die pas vorige week werden aangeduid, nog niet. In regeringskringen is te horen dat het eerder over een plan van aanpak gaat.

👉 De komende weken gaan de experts uitzoeken hoe en wanneer winkels en scholen weer kunnen openen. Oostenrijk plakte wel concrete data op het afbouwen van de coronamaatregelen. Dinsdag gingen kleine winkels en bouw- en tuincentra weer open, de scholen en cafés en restaurant midden mei.

👉 Terug aan het werk

Het is de bedoeling in de Veiligheidsraad uit te zoeken hoe zo veel mogelijk mensen opnieuw aan het werk kunnen gaan. In veel sectoren kan, mits werknemers afstand houden, worden doorgewerkt. Maar bijvoorbeeld in de bouw is dat moeilijk. In veel bedrijven was er ook veel ongerustheid bij het personeel, waarop de productie werd stilgelegd. Veel ondernemingen zijn aan het heropstarten. In politieke kringen luidt het dat de overheid dat moet ondersteunen.

👉 Medisch verantwoorde versoepelingen van de regels zijn een optie, want nog langer wachten dreigt de economische crisis alleen maar groter te maken.

👉 Bij het terugschroeven van de overige maatregelen - wat ten vroegste begin mei begint - blijft de capaciteit van onze ziekenhuizen de centrale maatstaf. Dinsdag lagen er 5.536 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 1.223 op intensieve zorgen. Dat zijn er minder dan een week geleden, maar nog altijd veel.

👉 Coronapatiënten moeten relatief lang in het ziekenhuis blijven en, hoewel het aantal besmettingen afneemt, er moeten nog altijd behoorlijk wat nieuwe gevallen worden opgenomen. De verwachting is dat eind mei nog altijd 3.000 mensen in het ziekenhuis liggen.

👉 In een interview met De Tijd afgelopen weekend maakte nationaal coronabestrijder Steven Van Gucht al duidelijk dat we de maatregelen beter wat te traag dan te snel terugdraaien. De bedrijven én de bevolking snakken dan wel naar een terugkeer naar normale tijden, maar als we de maatregelen te snel afbouwen, dreigt een nieuwe piek en een nieuwe lockdown.

👉 Tests en mondmaskers

Het is wachten op betere cijfers om knopen door te hakken. De testcapaciteit de afgelopen weken fors opgedreven. Daardoor kunnen we beter nagaan in welke mate er nog nieuwe besmettingen bijkomen. Om dezelfde reden worden serologische tests belangrijk. Die gaan na of iemand het virus al heeft gehad. Die tests staan nog niet helemaal op punt, maar vormen de basis voor het sneller of trager terugschroeven van de maatregelen. Als meer mensen het virus al hebben gehad, kan je soepeler zijn dan als er weinig besmettingen zijn geweest.

👉 Zelfs als de maatregelen kunnen worden teruggeschroefd, blijft afstand houden de centrale boodschap.

👉 Een studie van het Duitse Leopoldina-instituut, die door de Duitse regering wordt gebruikt als basis voor haar exitstrategie, schetst een situatie waarin het openbare leven, het werk en zelfs reizen kunnen worden hervat als mensen maar voldoende afstand van elkaar houden. Waar dat niet kan, bijvoorbeeld in de trein of in de supermarkt, moeten mensen mondmaskers dragen.

👉 Hulp van apps

Bij de terugkeer naar een normaler leven wordt veel verwacht van apps. Een smartphone houdt bijvoorbeeld op basis van gemaakte bluetoothconnecties met andere telefoons bij wie bij u in de buurt is geweest. Wie coronasymptomen vaststelt, kan via de app een test aanvragen. Is de test positief, dan vraagt de app iedereen die enige tijd met de besmette persoon in contact is geweest om binnen te blijven en zich ook te laten testen.

👉 De Duitse viroloog Christian Drosten stelt dat als 60 procent van de bevolking zo’n app gebruikt en als 60 procent van de gebruikers de gegeven adviezen volgt, het virus geen kans maakt om zich snel te verspreiden.

👉 De hoop is dat het virus met een slimme combinatie van social distancing, apps en tests klein kan worden gehouden. Maar zolang er geen vaccin is, en het duurt minstens nog een jaar vooraleer dat op grote schaal kan worden ingezet, bestaat het risico dat het virus weer opflakkert.

👉 Virologen vrezen een tweede en mogelijk zelfs een derde en vierde golf, zeker als het in het najaar weer kouder wordt en we binnen dichter bij elkaar kruipen. De kans is zeer reëel dat we dan opnieuw een tijdelijke lokale of zelfs nationale lockdown moeten invoeren.

Het advies blijft : stay home stay safe 🍀

💡 Blijf bewegen, maar sport niet te intensief en te lang

👉 We krijgen herhaaldelijk, en terecht, te horen dat blijven bewegen belangrijk is, ook tijdens de lockdown. Terwijl regelmatige lichaamsbeweging geldt als een van de beste strategieën om de levenskwaliteit en levensverwachting te verbeteren, is lange tijd intensief sporten minder goed dan matig sporten.

👉 Aanbevolen wordt in totaal 150 minuten per week matige tot intensieve fysieke activiteit, bij voorkeur flink wandelen, joggen en fietsen, gespreid over meerdere keren.

👉 Beweeg, maar niet te intensief en niet te lang aan een stuk. Bewegen is belangrijker dan sporten. Wie nu pas begint met sporten, moet sowieso langzaam opbouwen

💡Spreuk van de dag :

🍀 “ Zoals een molensteen alle soorten graan vermaalt , zo sterk moet je ziel zijn om alle veranderingen te aanvaarden. Laat ons sterke zielen zijn” 🍀

Nieuwsbericht: 15.04.2020 om 19 uur

💡Beslissingen Nationale Veiligheidsraad 15.4 na de persconferentie door premier Wilmes :

👉 Alle corona-regels en inperkingsmaatregelen blijven streng gehandhaafd tot 3 mei 🤛 👮???

👉 Massamanifestaties worden nationaal verboden tot 31.8 🤛 :

“Dit betekent dat XO in Hh , pkp , rock Werchter , Tmrw-land en andere grote festivals deze zomer jammer genoeg niet
zullen plaatsvinden” 🧐

👉 Tuincentra en Doe-het-zelf zaken gaan wel terug open ( mits respecteren van social distancing , max. half u, zelfde regels als in voedingszaken ) 🤛

👉 In de woonzorgcentra en zorginstellingen mag eenzelfde ( coronavrije ) persoon terug een resident bezoeken 🤛

👉 de versoepelings- en afbouwstrategie en scenario’s wordt verder voorbereid 🤛

💡 Info-corona :

federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#hhzorggoedvoorelkaar

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.