update Coronavirus 14 mei

Nieuwsbericht: 14.05.2020 om 8 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update ??

-Wereldwijd : 1.659.873 genezen / 4.429.969 bevestigde gevallen / 298.180
sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 13.937 genezen / 53.981 bevestigde gevallen / 8.843 sterfgevallen
-Limburg : 1.275 genezen / 5.745 bevestigde gevallen = 6,7 per duizend inw) / 386 sterfgevallen
-HH : 150 bevestigde gevallen ( = 4,89 per duizend inw. ) - genezen ( wordt niet berekend )

💡Samengevat regels Fase 2 :vanaf 18 mei ??

👉 Onderwijs :

Onderwijs start partieel op met een proefdag op 15/5;

👉 Cultuur :

Musea en culturele bezienswaardigheden (vb. historische gebouwen) mogen open mits online of telefonisch ticketsysteem en beperken van de toevloed aan personen. Cafetaria/restaurant blijven echter gesloten;

👉 Economisch leven :

Contactberoepen mogen heropstarten, enkel op afspraak, met mond/neusbescherming voor klant en personeel en met de nodige veiligheidsafstand tussen de klanten;
Kleine markten met max. 50 kramen mogen terug open, mits toestemming van de lokale besturen, een circulatieplan, het respecteren van de nodige veiligheidsafstanden en neus/mondbescherming (verplicht voor de marktkramer en personeel, sterk aanbevolen voor bezoekers)

👉 Sport en vrije tijd :

Dierentuinen en natuurlijke trekpleisters kunnen heropenen mits online of telefonisch ticketsysteem, beperken van de toevloed aan personen en een circulatieplan. Cafetaria/restaurant/speelpleinen/attracties blijven echter gesloten;
Buiten sporten kan met een groep van max. 20 personen, enkel reguliere lessen en trainingen in clubverband, mits in acht nemen van sociale afstand en in aanwezigheid van een trainer/coach;

👉 Erediensten :

Huwelijken en begrafenissen kunnen voor wat betreft de plechtigheid (!) met max. 30 personen mits in acht nemen van alle voorzorgsmaatregelen. Wij onderzoeken nog wat dit maximum in Hh zal betekenen

Opgelet: geen recepties of feesten.??

👉 Evenementen

Sportieve, culturele, recreatieve, … evenementen blijven verboden tot en met 30/6/2020. ??

??Andere aspecten van het dagelijks leven (vb. toerisme (incl. 2e verblijven), horeca, uitbreiding sociale contacten, cultuur, sport (incl. kampen), erediensten, vakantie , evenementen, …) zullen behandeld worden in fase 3 en verder, te beginnen vanaf 8 juni!

??Bezoek over de grens blijft niet-essentieel ??

??Basis = zolang er geen vaccin is, is het virus niet verdwenen en zijn alle maatregelen erop gericht om uitbreiding te voorkomen. Het beperken van sociale contacten, afstand houden en het respecteren van de hygiënemaatregelen blijven de rode draad doorheen dit verhaal.👌

💡 Op reis deze zomer? Europese Commissie probeert een beetje hoop te geven 🧐

👉 De Europese Commissie heeft een reeks adviezen opgesteld voor veilig toerisme. De Commissie hoopt dat, als de lidstaten die adviezen volgen, er deze zomer toch nog een beperkte vorm van toerisme mogelijk moet zijn in Europa. Op dit ogenblik wordt op vakantie gaan door de Belgische overheid nog als een niet-essentiële verplaatsing beschouwd. Landen die economisch erg afhankelijk zijn van toerisme hopen dan weer dat ze deze zomer nog toeristen kunnen ontvangen.

👉 Op reis! Vanaf wanneer? Dat antwoord geeft de Europese Commissie zelf niet. Landen beslissen daar zelf over, zowel over wanneer ze hun grenzen openen voor toeristen, en vanaf wanneer hun eigen bevolking weer kan reizen, zegt Europees Commissaris Breton. Zowel Duitsland als Oostenrijk kondigden vandaag aan dat ze van plan zijn om alle grenzen weer vanaf 15 juni te openen. Andere landen volgen wellicht een andere aanpak, en daar heeft de Commissie geen problemen mee. Ze probeert het wel beter te coördineren dan bij de uitbraak van het coronavirus, toen landen zonder overleg de grenzen sloten.

👉 Stap voor stap : De Commissie raadt aan om in een eerste fase verkeer mogelijk te maken tussen landen of regio’s die de epidemie min of meer in dezelfde mate onder controle hebben. De besmettingsgraad moet in de landen die de grenzen met elkaar openen, voldoende laag zijn. De Commissie werkt aan een gedetailleerde interactieve kaart van Europa, waarop iedereen kan zien hoe hoog in alle regio’s de besmettingsgraad is.

👉 Als lidstaten een grens openen, dan moeten ze dat wel doen zonder te discrimineren. België kan niet zeggen: we openen de grens met Nederland, maar alleen Nederlanders zijn welkom maar Duitsers niet (wanneer de epidemie er in dezelfde mate onder controle is). De Commissie raadt lidstaten ook aan om rekening te houden met de opvangcapaciteit in hun ziekenhuizen om zieke toeristen op te vangen

👉Geen "coronapaspoort" : Griekenland stelde voor dat elke toerist die naar Griekenland wil reizen zich maximum 72 uur voor zijn vertrek laat testen of hij al dan niet besmet is met het virus. Deze test werd al gauw een "coronapaspoort" genoemd. De Europese Commissie neemt dit voorstel niet over in haar aanbevelingen. "We zijn er niet van overtuigd", zegt Europees commissaris Vestager, "want volgens specialisten geven testen geen volledige zekerheid of je al dan niet besmet bent." Bovendien kan iemand zich laten testen en de volgende dag, nog voor hij of zij het vliegtuig neemt, toch nog besmet geraken.

👉 Geen lege stoelen in het vliegtuig

. Op reis gaan is niet zonder risico. Om risico’s te vermijden, wordt aangeraden om mondmaskers te dragen op drukke plaatsen, zoals in de bus, in de trein of in het vliegtuig. Vliegtuigmaatschappijen verplichten om zetels leeg te houden (wat hen inkomstenverlies zou bezorgen), dat vindt de Commissie niet nodig. De ventilatie in vliegtuigen kan harder worden gezet, en er zijn maatregelen denkbaar om ervoor te zorgen dat er in vliegtuigen minder heen- en weer wordt gelopen, zowel door het cabinepersoneel als door de reizigers. Bijvoorbeeld door het meenemen van handbagage te beperken. Ook bij het inchecken en bij aankomst moeten er maatregelen zijn om ervoor te zorgen dat reizigers voldoende afstand kunnen houden.

. Hotels, restaurants, bed and breakfasts: allemaal moeten ze maatregelen nemen die personeel en gasten beschermen, zoals het regelmatig ontsmetten van deurklinken. Wanneer een toerist ziek wordt, moeten er kamers zijn waar hij of zij kan worden afgezonderd. Lidstaten moeten ervoor zorgen dat ook toeristen op hun grondgebied zich kunnen laten testen wanneer ze zich ziek voelen of symptomen vertonen. En er moet idealiter ook een systeem zijn van contactopsporing, zodat kan worden nagegaan met wie de toerist in contact is gekomen.

. Wanneer al die voorwaarden vervuld zijn, is het volgens de Europese Commissie niet nodig dat toeristen bij aankomst of terugkeer in een of andere vorm van quarantaine worden geplaatst.

💡Spreuk van de dag :

🍀 ” Als je droomt van een gebakje is dat een droom, geen gebakje. Als je droomt van reizen, reis je al. “🍀

💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.