update Coronavirus 14 juli

Nieuwsbericht: 14.07.2020 om 7 uur

💡 Kengetallen covid-19 : Update
-Wereldwijd : 7.661.229 genezen / 13.145.513 bevestigde gevallen / 573.387 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : / 62.469 bevestigde gevallen / 9.782 sterfgevallen
-Limburg : 6.674 bevestigde gevallen = 7,7 per duizend inw) / 431 sterfgevallen in het ziekenhuis 527 in woonzorgcentra = tot. 958
-HH : 238 bevestigde gevallen ( = 7,76 ) per duizend gevallen
 
💡 Win een “Goodiebag” op onze wekelijkse markt vanaf 15/7 tot einde augustus :
Op de Markt in Houthalen-Centrum zal er vanaf 15 juli tot eind augustus elke week één goodiebag met producten van de marktkramers en kortingsbonnen van de lokale handelaars verloot worden onder de bezoekers. Bij iedere aankoop ontvangt de klant een deelnameformulier, dat men kan droppen in een tonnetje op het einde van de markt.
Rond 14.30 uur verschijnt de winnaar op één van de volgende Facebookpagina’s van “Markt Houthalen” en “HHC (Handelaars Houthalen Centrum)”. Respecteer steeds de regels als je onze markt bezoekt
 
💡 Lijst met risicolanden telkens op vast uur aangepast
De FOD Buitenlandse Zaken gaat de lijst met landen en hun kleurcodes voor vertrek of terugkeer elke dag om 16 uur
uur aanpassen, indien dat nodig blijkt, zo heeft de federale overheidsdienst aangekondigd. Bij code rood is reizen naar die landen niet mogelijk of niet toegelaten, bij terugkeer is een quarantaine en een test verplicht. De FOD Buitenlandse Zaken raadt reizigers aan om de reisadviezen te controleren op de website diplomatie.belgium.be en zich in te schrijven op TravellersOnline.
 
💡 Experten somber over de voorbereiding op een tweede golf :
De coronacommissie van het Vlaams Parlement liet maandag drie gezondheidsexperten aan het woord: viroloog Marc Van Ranst van de KU Leuven, professior Erika Vlieghe, diensthoofd infectieziekten aan het UZ Antwerpen en voorzitster van de expertengroep GEES en professor Herman Goossens, diensthoofd klinische biologie aan het UZ Antwerpen.
De drie experts maakten de balans op van de hectische maanden coronacrisis. Alle intussen gekende pijnpunten, gaande van het tekort aan mondmaskers en ander beschermingsmateriaal tot onduidelijke richtlijnen, passeerden de revue.
Het gebrek aan 'eenheid in commando' blijft voor de drie experten een van de grootste problemen. 'Die eenheid van commando was er niet en is er eigenlijk nog altijd niet', aldus Van Ranst. 'Bovendien weet niemand hoe het kan opgelost worden en dat is zo mogelijk nog een groter probleem, zeker bij een tweede golf', vulde Erika Vlieghe aan.
Van Ranst toonde zich vrij somber over de voorbereiding op een tweede golf. Volgens hem is er jarenlang onvoldoende geïnvesteerd in diagnostiek en in het uitbouwen van een netwerk van gezondheidsinspecteurs. Tel daarbij de contactopsporing die nog steeds niet naar behoren werkt - 'men kijkt Netflix, leest een boek of volgt een taalcursus', dixit Van Ranst - en dat maakt dat Van Ranst 'niet optimistisch' is over het afweren van een tweede golf.
'We zijn er niet gerust in', zegt ook Erika Vlieghe. 'Als je naar buiten kijkt, lijkt het alsof er niets aan de hand is. Er duiken festivalletjes op die uit de hand lopen. We zijn blij met de maskerplicht, maar daar gaan we ook niet alles mee tegenhouden', aldus Vlieghe.
'Als we naar een tweede lockdown zouden gaan, is dat de verantwoordelijkheid van de politici', meent professor Herman Goossens. Volgens Goossens dreigt er in het najaar een tekort aan testers, reagentia en labocapaciteit. Wat de testers betreft, suggereert Goossens om de mogelijkheid te onderzoeken dat mensen zelf hun test afnemen zodat niet alle testen moeten gebeuren door (huis)artsen en verpleegkundigen. Wat reagentia en labocapaciteit betreft, moeten er volgens Goossens dan weer dringend extra middelen vrijgemaakt worden. Ook de oppositie nam de regering op de korrel
 
💡Nieuwe update kleurencodes: Bulgarije, Kroatië, Luxemburg en Roemenië nu ‘oranje’ voor vertrek :
Bulgarije, Kroatië, Luxemburg en Roemenië zijn maandag toegevoegd aan de landen met code oranje voor het vertrek. Dat blijkt uit de landenlijst op de website van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Voor die vier landen gold ook al code oranje voor Belgen die uit die landen terugkeren.
Code oranje houdt in dat reizen mogelijk is, maar mits quarantaine, een test of andere voorwaarden. De FOD Buitenlandse Zaken raadt reizigers aan de reisadviezen op de website van de overheidsdienst te controleren en zich in te schrijven via TravellersOnline.
Limburgers stellen massaal huwelijk uit
Het aantal huwelijken in Limburg is de eerste helft van dit jaar met liefst 36% gedaald. Terwijl de eerste helft van 2019 nog 1.485 koppels in het huwelijksbootje traden, waren er dat dit jaar slechts 947. Oorzaak is, uiteraard, de coronacrisis.
Studie UHasselt : Verlies biodiversiteit brengt tot vier keer meer economische schade toe :
Biodiversiteit is twee tot vier keer meer waard dan klimaatschademodellen tot nu aannemen. Dat is de conclusie van een studie van de UHasselt, samen met een Canadese en Australische universiteit. De studie wordt vandaag gepubliceerd.
Welke waarde heeft een woudaap? Een schrijvertje? Een gele anemoon? “In economische termen uitgedrukt zijn er voor de mens producten of goederen die geen marktprijs hebben, zoals zuivere lucht. Of dieren- en plantensoorten. Toch hebben die een waarde voor de mens”, zegt milieu-econoom Robert Malina, promotor van dit onderzoek en directeur van het Centrum voor Milieukunde van de UHasselt.
Om die waarden te bepalen, bevragen wetenschappers sinds veertig jaar wat biodiversiteitsbescherming voor eenieder waard is. Doctoraatsonderzoeker Anne Nobel van de UHasselt onderzocht met collega’s 62 dergelijke studies wereldwijd. Daarin werden mensen gevraagd hoeveel ze bereid waren te betalen voor het behoud van biodiversiteit zoals habitats, diersoorten en ecosystemen. “De conclusie is dat mensen bereid zijn meer te betalen voor verlies aan biodiversiteit als de oorzaak de mens is en niet de natuur zelf.”
Uit de analyse van de UHasselt, samen met een Australische en Canadese universiteit, blijkt dat mensen 0,2 tot 0,4 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP) per persoon per jaar daarvoor willen betalen. “Terwijl de huidige klimaatschademodellen uitgaan van 0,1 procent”, zegt Malina. “Wij zeggen dus dat de huidige klimaatschademodellen de economische schade onderschatten. Die ligt twee tot vier keer hoger.”
Klimaatrapport 2022 : In het totaal zou de globale economische schade door klimaatverandering jaarlijks 0,2 tot 2 procent van het BBP per jaar bedragen. Dat is het cijfer dat het Intergovernmental Panel on Climat Change(IPCC) van de Verenigde Naties in haar rapport van 2014 vooropstelde als de temperatuur tegen 2075 zou stijgen met 2,5 graden. “Met deze nieuwe bevindingen betekent dit dat de totale klimaatschade, waarvan de terugloop van de biodiversiteit een deel is, ook hoger zal zijn. En dat duurzame economische modellen misschien wel kosteneffectief zijn”, aldus Malina.
De studie wordt maandag gepubliceerd in het gezaghebbende ‘Environmental Research Letters’, gemaakt om het klimaatpanel van de VN te informeren. “Ik ben ervan overtuigd dat wat wij nu publiceren, zal meegenomen worden in de deliberatie voor het zesde klimaatrapport van het IPCC. Dat zal in 2022 uitkomen.”
 
💡 Spreuk van de dag:
“Niets duurt voort behalve verandering.”
 
💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
“Bescherm jezelf, bescherm anderen. Om het risico op coronavirus transmissie te verminderen, vermijd overvolle plaatsen en massale bijeenkomsten”
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.