update Coronavirus 14 april

Nieuwsbericht: 14.04.2020 om 9 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update ??

-Wereldwijd : 435.715 genezen / 1.876.802 bevestigde gevallen / 116.813 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 6.707 genezen / 30.589 bevestigde gevallen / 3.903 sterfgevallen
-Limburg : - genezen / 3.761 bevestigde gevallen / 235 sterfgevallen
-HH : 82 bevestigde gevallen ( 2,67 per duizend )


💡 🍀 Samen solidair in moeilijke tijden! 🍀

Beste inwoners,

Ik hoop dat het goed gaat met jullie.

Sinds langer dan een maand zijn we allemaal ondergedompeld in een leven zoals we het nog nooit hebben gekend.

Het coronavirus sloeg hard toe in ons land en in Limburg, maar ook in Houthalen-Helchteren.

Iedereen kent wel iemand die onlangs ziek is geworden, die in het ziekenhuis verblijft of die de strijd tegen de ziekte verloren heeft.

Het virus is onverbiddelijk, de ziekte is pijnlijk en blijft een harde noot om te kraken.

Zelf had ik ook milde symptomen en was ik langer dan twee weken in quarantaine. Gelukkig ben ik terug genezen en genoot in het w-e van een eerste fietstocht in de mooie natuur te Kelchterhoef.

Sinds begin maart is onze gemeentelijke veiligheidscel constant in de weer. Het is immers onze taak als lokaal bestuur om de maatregelen van de hogere overheid maximaal te ondersteunen. We hebben daarvoor zelf ook talrijke acties ondernomen.

In eerste instantie hebben we onze organisatie, onze medewerkers, goed geïnformeerd. We hebben voor hen de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen en thuiswerk mogelijk gemaakt. Onze dienstverlening in het NAC en andere gemeentelijke gebouwen is daarom ook ingrijpend aangepast.

De voorbije weken hebben we jullie, onze inwoners, via onze digitale kanalen voorzien van alle informatie en updates. In de In&Om die de volgende dagen in jullie bus zal vallen zetten wij alles nog eens op een rij.

Vorige week ontvingen jullie nog een brief van ons. Hierin stelden we Hoplr voor, een digitaal platform dat het contact tussen buurtbewoners kan versterken.

De zorg voor ouderen en hulpbehoevenden zijn we ook niet vergeten. Zo zijn de dorpsrestaurants nu wel gesloten, maar de maaltijdbedeling aan huis blijft gewoon doorgaan. Ook werden initiatieven genomen naar onze kansarme bevolking toe.

In woonzorgcentrum Vinkenhof hebben de medewerkers ervoor gezorgd dat via Skype het contact tussen familie en bewoners blijft bestaan. Er wordt in moeilijke omstandigheden zeer hard gewerkt om de situatie stabiel te houden.

We hebben een vrijwilligersplatform gelanceerd voor boodschappenhulp, een telefonische babbel,...en er is ook veel spontane veerkracht en solidariteit. Er werden honderden mondmaskers gemaakt en laptops voor kinderen ingezameld.

Het doet goed om te zien hoe mensen niet zomaar alles opgeven, maar elkaar steunen door dik en dun. Dit is ongezien de laatste weken

De maatregelen zijn heel ingrijpend op onze samenleving. Denk maar aan onze economie - middenstand, horeca, zelfstandigen en bedrijven - die het zeer zwaar heeft. Hier moet de overheid ondersteunend en versterkend werken.

Ook de pijnlijke momenten zullen ons bijblijven. Families hebben amper of helemaal geen afscheid kunnen nemen van zij die gegaan zijn. Het is hartverscheurend als je mensen die alles betekenden in je leven, zo moet afgeven. Voor hen zullen we later een gedenkmoment voorzien.

Deze situatie zal nog wel even duren, maar wat moet gebeuren zal ook gebeuren. Als dit nodig is voor eenieders gezondheid, dan moet het maar. En laat ons aub dit de komende weken volhouden. Wij zullen de politie vragen hier streng op toe te zien.

Onze bewegingsruimte is nu beperkt en is wel eens vervelend. Toch vragen we aan iedereen om in ”uw kot” te blijven. Zo verkleinen we immers de kansen op de verspreiding van het schrikwekkende virus.

Vooral naar de ‘jongeren’ toe besef dat dit gaat om jullie veiligheid. De wereld stopt niet bij jou en ook jij kan anderen besmetten, zonder dat je ooit gaat weten dat dit is gebeurd.

Toch heb ik ook een gevoel van groot respect en dankbaarheid. Respect voor onze medische wereld die boven zichzelf uitstijgt en dag en nacht vecht voor onze mensen.

Dankbaarheid voor de vele zorgverstrekkers die ook in onze gemeente in moeilijke omstandigheden prachtig werk doen.

Maar ook een dikke merci aan de creatievelingen en vrijwilligers die er zijn om jullie te helpen.

Aan iedereen die werkt en die zorgt dat alles blijft doorgaan in het leven: een welgemeende dankjewel 🌹

Alain Yzermans
Uw burgemeester.


💡Spreuk van de dag :

🍀 “Laat gaan wat was , accepteer wat is en omarm wat komt ” 🍀

💡 Info-corona :

federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#hhzorggoedvoorelkaar

 
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.