update Coronavirus 14 juni

Nieuwsbericht: 14.06.2020 om 7.37 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 4.010.660 genezen / 7.813.050 bevestigde gevallen / 430.255 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 16.547 genezen / 59.918 bevestigde gevallen / 9.650 sterfgevallen
-Limburg : 6472 bevestigde gevallen = 7,1 per duizend inw) / 426 sterfgevallen in het ziekenhuis + 525 in woonzorgcentra = tot. 951
-HH : 203 bevestigde gevallen ( = 6,62 )
per duizend gevallen

💡Beetje geschiedenis : oorsprong van Vaderdag 

👉 Naar verluidt is Vaderdag in 1909 geïntroduceerd door mevrouw Sonora Smart Dodd, uit de staat Washington, waarbij zij haar vader, William Jackson Smart, wilde eren. Hij was een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog, die weduwnaar was geworden, nadat zijn vrouw in het kraambed bij de geboorte van hun zesde kind gestorven was. Toen zijn dochter volwassen geworden was, wilde ze de kracht en het doorzettingsvermogen van haar vader onder de aandacht brengen. Zij was hiervoor geïnspireerd door Anna Jarvis, die een jaar eerder een Moederdag had gelanceerd.

👉 De eerste Vaderdag vond toen plaats op 19 juni 1910 in Spokane in de staat Washington. President Calvin Coolidge steunde in 1924 het idee om een Vaderdag te vieren, maar het geheel uit mannen bestaande Amerikaanse congres wilde niet iets doorvoeren dat zo de mannen in het zonnetje zette. Het effect hiervan was dat de dag pas officieel in de VS erkend werd tijdens het presidentschap van Richard Nixon in 1972.

👉 In België vindt Vaderdag plaats op de tweede zondag van juni , vandaag dus : aan alle vaders een gelukkige Vaderdag gewenst 

💡De afgelopen 24 uur werden er 99 nieuwe besmettingen met Covid-19 vastgesteld in België en waren er acht overlijdens. De cijfers dalen opnieuw.

👉 Het is de eerste keer dat het aantal doden onder tien zakt. Let wel, er kan wat tijd verstrijken tussen het overlijden en de melding ervan, dus in de cijfers kunnen ook nog overlijdens van bijvoorbeeld vorige week zitten. Bovendien werden er vier sterfgevallen verwijderd uit de cijfers op basis van nieuwe informatie.

👉 Dalende trend : de cijfers tonen al een tijd een dalende trend, maar virologen waarschuwen dat we waakzaam moeten blijven. De komende weken zullen we de resultaten zien van het heropenen van de horeca.

💡 'Korte ziekteverzuim neemt af door telewerk'

👉 In de maand mei is het korte ziekteverzuim (minder dan een maand) gehalveerd tegenover april. Het ligt ook de helft lager dan in mei vorig jaar. De cijfers dalen zowel bij bedienden als bij arbeiders. Dit is gebaseerd zich op bijna 1 miljoen werknemers in de privésector.

👉 In mei daalde het kortdurend ziekteverzuim (minder dan een maand afwezigheid) verder met 45 procent: van 2,29 procent in april naar 1,27 procent in mei. Dat betekent een daling van 51 procent onder het niveau van vorig jaar.

👉 Bij arbeiders daalt het kortdurend ziekteverzuim van 2,58 procent in april naar 1,49 procent in mei. Bij bedienden daalt het van 2,16 procent naar 1,17 procent.

👉 Deze 'historisch lage cijfers' kan je toeschrijven aan het telewerk dat de norm is tijdens de coronacrisis. 'Werknemers die van thuis uit werken, stellen zich minder bloot aan contacten en verplaatsingen, onder meer via het openbaar vervoer. Bovendien is er minder neiging om toch te gaan werken als je je niet goed voelt, door de flexibiliteit thuis zullen werknemers thuis soms blijven doorwerken'

👉 Ziekte van meer dan een maand (en minder dan een jaar) ligt dan weer 10 procent hoger dan vorig jaar. Wel is er een verschil tussen arbeiders en bedienden. Bij arbeiders stijgt het middellange ziekteverzuim fors sinds maart: van 3,6 procent in februari naar 4,87 procent in maart, een lichte daling in april naar 4,8 procent en een verdere daling naar 4,2 procent in mei. Voor bedienden was de toename minder sterk: van 2,1 procent in februari naar 2,5 procent in maart, naar 2,6 procent in april, terwijl er in mei nu een lichte daling is naar 2,3 procent.

💡Weetje van de dag : Italiaans coronavrij dorpje verkoopt huizen voor slechts 1 euro 

👉 Door de uitbraak van het coronavirus heeft de spotgoedkope huizenmarkt in Italië geringe tijd stilgelegen. Daarom wil Cinquefrondi, een dorpje in het zuiden van Italië en bovendien coronavirusvrij, opnieuw kandidaat-kopers trekken door huizen aan te bieden voor 1 euro 

💡Spreuk van de dag :

🍀 “ Sorry voor alle grijze haren. Fijne Vaderdag!” 🍀

💡 Info-corona :

federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#EuropeansAgainstCovid19 :

“Bescherm jezelf, bescherm anderen. Om het risico op coronavirus transmissie te verminderen, vermijd overvolle plaatsen en massale bijeenkomsten”

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.