update Coronavirus 13 mei

Nieuwsbericht: 13.05.2020 om 8 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update

-Wereldwijd : 1.571.068 genezen / 4.324.731 bevestigde gevallen / 291.724
sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 13.732 genezen / 53.779 bevestigde gevallen / 8.761 sterfgevallen
-Limburg : 1.275 genezen / 5.745 bevestigde gevallen = 6,7 per duizend inw) / 386 sterfgevallen
-HH : 150 bevestigde gevallen ( = 4,89 per duizend inw. ) - genezen ( wordt niet berekend )

💡Bewoners in voorzieningen voor mensen met beperking en in jeugdzorg mogen bezoek ontvangen.

👉 Bewoners in voorzieningen voor mensen met beperking en in jeugdzorg mogen, conform de afspraken gemaakt door de Nationale Veiligheidsraad, op één moment bezoek van meerdere personen ontvangen, als die personen tot dezelfde contactbubbel behoren. Dat heeft de Vlaamse Covid-19-taskforce dinsdag beslist.

👉 Momenteel gaat het dus om vier bezoekers, verduidelijkt Karine Moykens, voorzitster van de taskforce. Als de Nationale Veiligheidsraad de regeling rond bezoekers zou uitbreiden, gelden die nieuwe regels ook in voorzieningen voor mensen met beperking en in jeugdzorg.

👉 Belangrijk is wel dat die personen tot dezelfde contactbubbel behoren. “Dat er tot nu slechts een persoon op bezoek mocht komen, leidde tot hartverscheurende keuzes”, aldus Moykens. “Zo kon enkel één ouder op bezoek bij bijvoorbeeld een kind met een beperking”. Om tegemoet te komen aan de vraag van ouders van kinderen met een beperking is nu beslist om die regel gelijk te laten lopen met de maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad heeft beslist. Zo kunnen beide ouders en ook een inwonende broer of zus op bezoek komen.

💡Verhuizen met hulp van familie en vrienden mag

👉 Alle verhuizingen zijn sinds maandag toegestaan, zowel met of zonder verhuisfirma's. Daarbij mogen vrienden en familie een handje toesteken, verduidelijkt het Crisiscentrum. "Mits het respecteren van alle maatregelen zoals social distancing. Mondmaskers worden aanbevolen", klinkt het.

💡Nationale Veiligheidsraad: ook kapperszaken, markten en musea weer open op 18 mei? Trainingen en Tweede verblijf terug mogelijk ?

👉 De Nationale Veiligheidsraad, met de tweede fase van de exitstrategie uit de coronacrisis op de agenda, komt vandaag bijeen om 9 uur.

👉 Nadat de meeste winkels afgelopen maandag aan de beurt waren, zullen mogelijk de contactberoepen, zoals de kappers, nu ook groen licht krijgen om te heropenen onder voorwaarden. 

👉 Hetzelfde geldt voor de markten.

👉Daarnaast kunnen de musea en
dierenparken mogelijk heropenen, ook onder voorwaarden, zoals via een ticketingsysteem. 

👉 De Nationale Veiligheidsraad zal zich ook buigen over een stappenplan dat zou mogelijk maken dat alle sportactiviteiten In groep zonder toeschouwers kunnen hervatten in open lucht. 

👉 Premier Sophie Wilmès (MR) zei vorige week in de Kamer dat ook zal bekeken worden of het aantal aanwezigen op begrafenissen of bij huwelijken kan uitgebreid worden. Mogelijk komt er ook duidelijkheid of de jeugdkampen deze zomer kunnen doorgaan, maar zeker is dat niet. 

👉 Nu bedrijven, winkels en het onderwijs heropstarten, is er weinig ruimte om de sociale contacten nog te versoepelen , afwachten dus.

💡Europese Commissie besluit over 'coronavouchers' luchtvaartmaatschappijen en kondigt namiddag exit-plan aan rond reisbeperkingen.

👉 De Europese Commissie maakt vanmiddag haar besluit bekend over de vouchers waarmee luchtvaartmaatschappijen hun klanten compenseren voor een vanwege de coronacrisis geannuleerde vlucht.Twaalf landen hebben de EU vorige maand gevraagd dit tijdelijk toe te staan.

👉 Volgens het Europees consumentenrechtmoeten passagiers bij een geannuleerde vlucht kunnen kiezen tussen een vervangende vlucht of terugbetaling van de ticketprijs binnen zeven dagen. Omdat het vliegverkeer door het coronavirus wereldwijd nagenoeg is stilgevallen, is omboeken vrijwel onmogelijk en brengt terugbetaling veel maatschappijen in problemen.

👉 De vouchers zijn onderdeel van een pakket over veilig transport en toerisme in coronatijden. Namiddag presenteert de Europese Commissie een stappenplan voor de geleidelijke opheffing van grenscontroles en reisbeperkingen in de EU.

👉 Brussel is erop gebrand dat de EU-lidstaten, anders dan toen het longvirus Europa bereikte en de regeringen op eigen houtje actie ondernamen, de exit wel coördineren. De commissie stelt onder meer coronaprotocollen voor treinen, vliegtuigen en hotels voor.

💡Socioloog Dirk Geldof heeft dinsdag zijn nieuwe boek “Als risico’s viraal gaan. Welke wereld na corona?” voorgesteld. Een belangrijke en ietwat paradoxale boodschap die Geldof wil meegeven is ‘dat we als burgers zelf opnieuw risico’s moeten nemen om terug naar een warme samenleving te gaan’

👉 De socioloog in werpt in het boek verschillende vragen en thema’s opwerpt sinds de lockdown : Wat is er ons overkomen? Hoe uniek is deze crisis en wat leert corona ons over onze risicomaatschappij? Hoe verandert de coronacrisis onze samenleving vandaag? En welke wereld willen we na de coronacrisis?

👉 Geldof gaat dieper in op thema’s als thuiswerk, de wedergeboorte van de expert, de maakbaarheid van de samenleving en het klimaat. Maar bovenal merkt hij op dat we de risico’s uit de 21ste eeuw niet meer mogen onderschatten. “De grote risico’s zoals pandemieën, armoede, ongelijkheid, globalisering en klimaat moeten we veel ernstiger moeten nemen dan vandaag. En tegelijk gaan we in het persoonlijke leven opnieuw risico’s moeten durven nemen”, stelt Geldof.

👉 De samenleving zal volgens de socioloog lessen moeten trekken uit de kwetsbaarheid en de schade van de coronamaatregelen, zoals een hoger armoede-risico of drop-out op scholen, moet even hard bestreden worden als het virus. “De psychische schade en het gebrek aan contact moet worden weggewerkt. Eenmaal het terug medisch verantwoord is, moeten we zo snel mogelijk terug werk durven maken van een warme samenleving waarin mensen elkaar terug kunnen ontmoeten, vastpakken en zoenen”, vindt Geldof.

💡Spreuk van de dag :

🍀 ” Heb geduld : alle dingen zijn moeilijk voordat ze gemakkelijk worden “🍀

💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.