update Coronavirus 13 juli

Nieuwsbericht: 13.07.2020 om 7 uur

💡 Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 7.559.181 genezen / 12.978.576 bevestigde gevallen / 569.901 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : / 62.469 bevestigde gevallen / 9.782 sterfgevallen
-Limburg : 6.674 bevestigde gevallen = 7,7 per duizend inw) / 431 sterfgevallen in het ziekenhuis 527 in woonzorgcentra = tot. 958
-HH : 238 bevestigde gevallen ( = 7,76 ) per duizend gevallen

💡 Wereldwijd bijna 13 miljoen coronabesmettingen geregistreerd :

Wereldwijd werden er sinds het begin van de epidemie al meer dan 12.9 miljoen besmettingen geregistreerd. Meer dan een half miljoen mensen stierven aan de gevolgen van covid-19. Tegelijkertijd werden zo'n 7 miljoen mensen genezen verklaard.

Het aantal gevallen op dit moment vooral in de Verenigde Staten, Rusland en Brazilië verder stijgt.

?💡 Niet naleven van mondmaskerplicht kan boete van 250 euro opleveren

Het Ministerieel Besluit bespreekt ook sancties op de niet-naleving van het verplicht dragen van een mondmasker: dat kan bestraft worden met een boete van 250 euro voor de klant die in een winkel geen masker draagt. ?Handelaars of winkeluitbaters die de verplichting niet naleven, kunnen een boete van 750 euro krijgen. Er wordt evenwel niet van de handelaar of uitbater verwacht dat hijzelf de controle uitvoert.

Voor wie de minnelijke schikking weigert te betalen of meermaals de verplichting overtreedt, kunnen de boetes oplopen tot wel 4.000 euro en/of een gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden.

💡 Van Ranst: 'Als ziekenhuisopnames stijgen, dan is dat een probleem'

Het aantal besmettingen stijgt al een paar dagen, en dat is ook het geval voor de periode van 2 tot 8 juli, de meest recente reeks waarvoor cijfers beschikbaar zijn. Daarin lag het gemiddelde op 87,9 nieuwe besmettingen per dag.

Volgens viroloog Marc Van Ranst is er voorlopig nog geen reden tot paniek. 'Zolang de stijging van het aantal besmettingen niet gradueel is, dan valt het mee', aldus Van Ranst 'Omdat de ziekenhuisopnames voorlopig blijven dalen, zitten we nog op een plateau. Maar als die gaan stijgen, is dat een probleem.' Vandaag en morgen geeft Sciensano geen cijfers van het aantal hospitalisaties.

Om het stijgende aantal besmettingen te stoppen, raadt Van Ranst aan de coronamaatregelen nog beter op te volgen dan nu al het geval is. 'We wisten dat we in een moeilijke periode zouden komen, met ook vakantiegangers die terugkeren uit het buitenland. Vandaar de verplichting van het dragen van een mondmasker in winkels.

💡 Pierre Van Damme: 'Via contacttracing moeten we nu patronen kunnen zien'

Epidemioloog Pierre Van Damme (UA) is toch niet gerust in de coronacijfers. Het gemiddelde aantal besmettingen per dag de afgelopen zeven dagen was opnieuw licht gestegen. En dat al voor de vierde dag op rij.

'We zien dat de twintigers en de vijftigers duidelijk aanwezig zijn in de nieuwe besmettingen en de Antwerpenaars. We moeten dus via de contactopsporingen proberen na te gaan wat er gemeenschappelijk is. Werken die bijvoorbeeld op hetzelfde bedrijf? Of komen ze uit het uitgaansleven in Antwerpen?'
'Dat moeten we heel duidelijk in kaart brengen en de nodige conclusies uit trekken.'

💡 Meer Belgen gaan maandelijks naar de voedselbank 

Bijna 200.000 mensen per maand halen een voedselpakket op om te kunnen overleven, een stijging van 15 procent in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische Federatie van Voedselbanken, waarover De Zondag bericht.

De coronacrisis duwt steeds meer mensen in armoede. “Vorig jaar haalden gemiddeld een kleine 170.000 mensen per maand een voedselpakket op. In juni steeg dat aantal tot nagenoeg 195.000”, zegt Jef Mottar van de Belgische Federatie van Voedselbanken. Onder die nieuwe cliënten zijn er heel wat tijdelijk werklozen. Mannen en vrouwen, jong en minder jong, die noodgedwongen thuis zitten door corona. Mensen die het normaal wel goed hebben, maar door de crisis diep in de miserie worden geduwd. Solidariteit werkt.

💡 Spreuk van de dag:

 “ Vroeger was alles beter. Gisteren nog bijvoorbeeld was het weekend....” 

💡 Info-corona :

federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#EuropeansAgainstCovid19 :

“Bescherm jezelf, bescherm anderen. Om het risico op coronavirus transmissie te verminderen, vermijd overvolle plaatsen en massale bijeenkomsten”
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.