update Coronavirus 12 mei

Nieuwsbericht: 12.05.2020 om 8 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 1.520.199 genezen / 4.239.167 bevestigde gevallen / 286.267
sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 13.697 genezen / 53.449 bevestigde gevallen / 8.707 sterfgevallen
-Limburg : 1.275 genezen / 5.721 bevestigde gevallen = 6,5 per duizend inw) / 386 sterfgevallen
-HH : 150 bevestigde gevallen ( = 4,89 per duizend inw. ) - genezen ( wordt niet berekend )

💡Helden , bedankt

👉 Vandaag, dinsdag 12 mei, is de Dag van de Verpleging. Laat ons die gelegenheid nogmaals aangrijpen om “dank u wel” te zeggen aan onze helden en heldinnen van de Zorg. Voor alles wat ze doen,

👉 Laat ons iedereen bedanken die het beste van zichzelf gaf om in moeilijke tijden alles recht en draaiend te houden : al het medisch- en zorgpersoneel in de ganse sector , de politie , de brandweer, de gemeenten , de virologen , de hulpdiensten , de apotheken , de woonzorgcentra , de handelaars , de ondernemers en hun medewerkers , de leerkrachten en directies , de vele vrijwilligers ....en om niemand te vergeten ...iedereen die steun gaf.

Allemaal helden over de ganse lijn...Merci

💡 Kustburgemeesters : Geen enkel evenement deze zomer

👉 Deze zomer zal er ook geen enkel evenement plaatsvinden aan de kust. Het gaat om alle evenementen, zowel groot als klein, tot eind augustus. “We willen echt vermijden dat er te veel mensen samenkomen. We willen als kustburgemeesters niet verantwoordelijk zijn voor een opstoot van het virus”, klinkt het.

💡Solliciteren in coronatijden? 5 tips om een nieuwe job te vinden

👉 Hoewel de economie door Covid-19 een stevig duw krijgt, betekent dat niet dat alle bedrijven de zoektocht naar nieuwe werkkrachten gestaakt hebben. Integendeel: elke crisis is een opportuniteit maar sollicitatiegesprekken worden afgezegd of uitgesteld, jobbeurzen gaan niet door, en ook opleidingen worden geschrapt.

👉 Daarom 5 tips om te solliciteren in coronatijden : 

- Steek uw cv in een nieuw kleedje: eigenlijk is het geen nieuwe tip, maar een curriculum vitae en een motivatiebrief moeten altijd aangepast zijn aan de vacature. Gebruik daarom dezelfde termen en woorden als de werkgever. Benadruk ook soft skills, zoals bijvoorbeeld communicatieve vaardigheden.

- Spreek uw netwerk aan: denk zorgvuldig na over uw nieuwe carrière en spreek kennissen aan, van wie u denkt dat ze connecties hebben. Zij kunnen u ongetwijfeld helpen om in contact te komen met de juiste mensen.

- Blijf bijleren: neem de tijd om nieuwe vaardigheden aan te leren. Dat kan ook een meerwaarde voor uw cv betekenen, want het toont dat u gemotiveerd en leergierig bent. Uit de bevraging van Stremersch blijkt bijvoorbeeld dat 1 op de 10 werkzoekenden nu meer tijd neemt om zich bij te scholen via een online opleidingstraject.

- Wees eerlijk: als u uw job dreigt te verliezen, geef dat dan toe. De sleutel is om dat te erkennen en om te draaien. ‘Het klopt dat mijn vorige werkgever het moeilijk heeft, maar ik ben ook echt geïnteresseerd in deze baan’, is een simpele en correcte manier om dat te doen.

- Geen schrik voor het video-interview: hoewel een fysiek sollicitatiegesprek al stressvol kan zijn, is een videoconferentie nog wat zenuwslopender. Wees daarom uitermate voorbereid: test alle techniek, draag de kleren die u op een normaal gesprek ook zou dragen en probeer betrokkenheid te tonen. ‘Knik en glimlach iets meer, maar overdrijf het niet.

💡Never waste a good crisis. Nog voor de val van het Romeinse Rijk werden volkeren getroffen door epi- en pandemieën. Naast een zware dodentol, kwam daar ook steeds een medische les uit voort voor komende generaties. ( deel 3 - slot )

👉 Grieppandemieën (1957 en 1986)
In het midden van de twintigste eeuw werd de wereld vatbaarder voor pandemieën, met een explosief groeiende bevolking, meer internationale handel en de introductie van reizen per vliegtuig. Maar het was ook rond deze periode dat belangrijke medische ontwikkelingen plaatsvonden.

Het griepvaccin werd ontwikkeld in de jaren 30-40 van vorige eeuw, en de meeste publieke gezondheidsorganisaties zoals we die vandaag kennen, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), werden ook in die periode opgericht opgericht.

Toch doden twee afzonderlijke grieppandemieën – beiden afkomstig van de vogelgriep in respectievelijk Hongkong en het vasteland van China – elk meer dan een miljoen mensen gedood.

👉 Hiv/aids, (1970 tot heden)
Sinds de jaren 70 van vorige eeuw raakten 75 miljoen mensen besmet met hiv en maakte aids 32 miljoen dodelijke slachtoffers, volgens cijfers van de WHO. Omdat er lang een sociaal stigma op rustte en de ziekte werd afgedaan als een probleem van bepaalde bevolkingsgroepen, zoals homo’s en druggebruikers, kreeg het aanvankelijk te weinig medische belangstelling.

Toch is het gevolg van de eerste grote uitbraak van hiv dat het belang van seksuele voorlichting en het gebruik van condooms steeds meer onderstreept werd – ook voor andere seksueel overdraagbare aandoeningen. In 1985 werd de hiv-test beschikbaar, begin 2000 werden behandelingen met aidsremmers opgezet in ontwikkelingslanden en in 2007 genas de eerste persoon ooit van hiv door een stamceltransplantatie.

👉 SARS (2002/2003)
Het recentere SARS dat in 2002 uitbrak in de Chinese provincie Guangdong en 774 mensenlevens eiste, is nooit tot een pandemie uitgegroeid. Door het relatief kleine aantal gebieden dat werd getroffen – delen van Azië, Noord-Amerika, Canada, Frankrijk, Suriname en Zuid-Afrika – bleef de schade beperkt. Mede dankzij maatregelen zoals besmette mensen snel in quarantaine plaatsen, scholen sluiten en massa-evenementen afgelasten, werd de verspreiding van het virus na vier maanden definitief stopgezet, en kon het niet endemisch worden. Een belangrijke nuance om het verschil met Covid-19 te duiden is dat geïnfecteerde SARS-patiënten al ziektesymptomen vertonen op het moment dat ze besmettelijk zijn. Bij het coronavirus kunnen mensen al anderen besmetten terwijl ze nog gezond lijken, wat het moeilijker maakt om zieken te detecteren en isoleren.

Toen al veroordeelden critici de gebrekkige communicatie van China over het virus, die lang bleven volhouden dat er niets aan de hand was. Burgers moesten zich baseren op geruchten over de ziekte, omdat de regering informatie achterhield. Een les die, met het oog op het Covid-19, nog niet helemaal geleerd is.

💡Spreuk van de dag :

🍀 ” Wie goed doet om goed te doen en geen lof zoekt noch beloning, krijgt het in veelvoud terug “ 🍀

💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.