update Coronavirus 12 juli

Nieuwsbericht: 12.07.2020 om 7.23 uur

💡 Kengetallen covid-19 : Update
-Wereldwijd : 7.420.533 genezen / 12.725.605 bevestigde gevallen / 564.719 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : / 62.469 bevestigde gevallen / 9.782 sterfgevallen
-Limburg : 6.674 bevestigde gevallen = 7,7 per duizend inw) / 431 sterfgevallen in het ziekenhuis 527 in woonzorgcentra = tot. 958
-HH : 238 bevestigde gevallen ( = 7,76 ) per duizend gevallen
 
💡 Make Belgium Great Again
 
In principe is iedereen in ons land donor na overlijden, maar artsen zullen nooit zomaar een orgaan bij je weghalen als je dood bent. Ze zullen eerst controleren of je je wens om orgaandonor hebt geregistreerd en als dat niet zo is, contact opnemen met je familie.
Om te vermijden dat je familie in volle rouw de vraag krijgt of je nu wel of niet je organen wilde afstaan, is het belangrijk om je wens op voorhand te registreren. Vroeger moest je daarvoor naar het stadhuis, maar vanaf 1 juli kan je dat ook zelf online doen, waar je ook bent. Als donor kan je tot acht (!) mensenlevens redden en de levenskwaliteit van vijftig (!) mensen verbeteren. De deal van je leven vraagt vandaag maar om enkele muisklikken.
Maar hoe doe je dat, je online registreren als orgaandonor? Heel simpel, wij leggen het hier even uit:
1. Ga naar www.mijngezondheid.be en vind meteen op de homepagina de rubriek ‘Diverse donaties en wilsverklaringen’.
2. Klik op ‘Mijn orgaandonaties en wilsverklaringen’ en meld je aan met je eID of via ITSME.
3. Je krijgt nu een korte lijst te zien, waarbij je jouw uitdrukkelijke toestemming kan geven voor orgaandonatie voor transplantatie en donatie van lichaamsmateriaal. Vier kliks en je bent geregistreerd! Wie zegt dat een leven redden moeilijk is?
Wil je zelf levens redden? Registreer je dan nu via www.mijngezondheid.be en spoor ook je familie en vrienden aan om hetzelfde te doen!
 
💡Hogeschool PXL investeert 300.000 euro in hybride leslokalen
 
Hogeschool PXL gaat tegen de start van het nieuwe academiejaar 200 leslokalen met een audiovisueel systeem uitrusten. Dat systeem maakt het mogelijk om lessen op te nemen op video en live uit te zenden in een online leeromgeving.
"PXL zet erg in op contactrijk onderwijs en dit onderwijs zal waar mogelijk op de campus worden georganiseerd. Op deze manier komen we tot hybride onderwijs dat afwisselend op onze campus en online, maar ook in het werkveld, zal plaatsvinden", zegt algemeen directeur Ben Lambrechts.
 
💡 Daggemiddelde van aantal besmettingen neemt met 4 procent licht toe
 
Het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus gedurende de laatste zeven dagen is opnieuw toegenomen. Van 1 juli tot en met 7 juli, de recentste periode waarvoor er geconsolideerde cijfers zijn, waren er per dag gemiddeld 84,3 besmettingen, of 4 procent meer dan in de voorgaande periode van zeven dagen. De andere indicatoren, over het aantal opnames en overlijdens, dalen wel. Bij het aantal opnames gaat het van een daling van gemiddeld 11,1 naar 10,1, bij de overlijdens daalt het gemiddelde van 4,7 naar 2,4. Dat blijkt uit de gegevens op het dashboard van Sciensano.
In ons land zijn er nu in totaal 62.469 bevestigde gevallen, of 112 meer dan het cijfer dat vrijdag gemeld werd. Per 100.000 inwoners waren er de voorbije twee weken 10,1 gevallen. Het virus eiste in ons land al 9.782 mensenlevens.
Sinds enige tijd volgt Sciensano de COVID-19-epidemie op aan de hand van de zevendaagse gemiddelden van het aantal bevestigde gevallen, de nieuwe bevestigde ziekenhuisopnames, de ingenomen bedden op intensieve zorgen en de sterfgevallen. Dat laat toe om het weekendeffect uit te vlakken.
In Hh tekent zich langzaamaan een beter resultaat af. Sinds de nieuwe telling van Sciensano gestart is vier weken geleden haalden we de eerste week 11 gevallen , dan 5 , toen weer 8 en deze week dalen we terug naar 4 gevallen waarmee we niet meer aan de kop staan van het peloton. Mijn boodschap blijft : respecteer steeds 1,5 m afstand , draag waar je kan en moet een mondmasker, vermijd drukke plaatsen , gebruik voldoende handgel en hou je gezond en draag zorg voorzeker
 
💡 63.643 nieuwe besmettingen geregistreerd in Amerika :
 
In de Verenigde Staten werden de afgelopen 24 uur 63.643 nieuwe besmettingen geregistreerd, zo meldde de Johns Hopkins-universiteit vrijdagavond lokale tijd.
Een dag eerder tekenden de Verenigde Staten nog een dagrecord van meer dan 65.500 nieuwe besmettingen op. Sinds het begin van de coronacrisis werd al bij meer dan 3,18 miljoen mensen het coronavirus vastgesteld.
Er kwamen de voorbije 24 uur ook 774 doden bij, wat het totale aantal slachtoffers van het virus in het land op 133.969 brengt. Amerika is daarmee veruit het zwaarst getroffen land ter wereld.
 
💡 Belgische CO2-uitstoot daalt dit jaar met 13 procent
 
De vertraging van de Belgische economie door de coronacrisis leidt dit jaar tot een lagere CO2-uitstoot. Uit cijfers van het Planbureau blijkt dat die uitstoot met 13 procent zal dalen. Vanaf volgend jaar zal de uitstoot van broeikasgassen weer toenemen. Zowel in de industrie als in andere sectoren zal die uitstoot blijven toenemen tot in 2023. In de jaren daarop stabiliseert of daalt de uitstoot. Het Planbureau berekende dat in de periode 2019-2025 de Belgische uitstoot met slechts 5 procent zal krimpen.
Bij ongewijzigd beleid zal die daling met 5 pct niet volstaan om de milieudoelstellingen te halen. Die schrijven voor dat er tegen 2030, in vergelijking met 2005, 35 procent minder uitstoot mag zijn. Tegen 2050 moet België, net als de rest van de Europese Unie, CO2-neutraal zijn.
“Op wereldschaal zal de vertraging van de CO2-uitstoot slechts een bijzonder zwak effect hebben op de concentratie aan CO2", zegt klimatoloog Jean-Pascal Van Ypersele.
 
💡 Spreuk van de dag:
“ Wat je wilt hebben, moet je eerst geven.”
 
💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
“Bescherm jezelf, bescherm anderen. Om het risico op coronavirus transmissie te verminderen, vermijd overvolle plaatsen en massale bijeenkomsten”
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.