update Coronavirus 12 april

Nieuwsbericht: 12.04.2020 om 9.17 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update ??

-Wereldwijd : 392.858 genezen / 1.735.486 bevestigde gevallen / 106.524 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 5.986 genezen / 28.018 bevestigde gevallen / 3.346 sterfgevallen
-Limburg : 580 genezen / 3.470 bevestigde gevallen / 220 sterfgevallen
-HH : 82 bevestigde gevallen ( 2,67 per duizend )

💡Mooi Paasverhaal 🍀🍀🍀

Dominee met corona: ‘Pasen kan mensen hoop geven’

Dominee Timothy Cole (59) werd als eerste in Washington positief getest op COVID-19. Na drie weken in het ziekenhuis vertelt hij over de hoop die het paasverhaal kan bieden.

Het is 1 maart. Dominee Timothy Cole, Father Tim voor bekenden, leidt zoals altijd de drie zondagsdiensten in de populaire Christ Church in Georgetown. Hij reikt de communie uit. Honderden aanwezigen nemen een slokje wijn uit dezelfde beker. Tijdens zijn preek waarschuwt Cole nog expliciet voor het coronavirus: neem het niet te licht op.

Een paar dagen later gaat het opeens slecht met zijn gezondheid. ‘Koorts, zweten, rillingen, kortademig: ik had het allemaal. Totdat ik op een bepaald moment letterlijk neerviel,’ vertelt Cole.

De zachtaardige Schot, die sinds 2016 in Washington woont, wordt naar het ziekenhuis gebracht, waar de diagnose longontsteking wordt gesteld

Kort daarna blijkt uit een test dat hij het coronavirus heeft opgelopen, als eerste in de Amerikaanse hoofdstad. Als hij weer bij bewustzijn is, hoort hij dat de organist en drie gelovigen waarschijnlijk via hem besmet zijn geraakt. Alle mensen die de kerk bezochten die ene zondag, moeten in quarantaine. Hij biedt vanuit zijn ziekenhuisbed zijn verontschuldigingen aan, maar de gemeenschap is vooral bezorgd over de gezondheid van hun gebedsleider.

Cole moet namelijk naar de intensive care en belandt aan de beademing. ‘Je kunt niets doen, alleen maar wachten tot het beter gaat.’ Het brengt hem, zo zegt hij, ‘naar donkere plaatsen’. ‘Je bent zo onzeker over wat er gaat gebeuren. Hoewel ik het gevoel had dat het geloof me er doorheen kon slepen.

Mini-paasverhaal

Na drie weken gaat het eindelijk beter. De ontlading is groot als hij uit het ziekenhuis wordt ontslagen. ‘Het was alsof ik van een leven in zwart-wit naar een leven in kleur ging. Wekenlang zag ik niets anders dan mijn kleine ziekenhuiskamer en kon ik niks. Nu zag ik mijn vrouw en op weg naar huis de prachtige bloesem in de bomen.’

Zijn verhaal noemt hij met een grinnik een ‘soort mini-paasverhaal’. ‘We vieren met Pasen de passie voor het leven. En het patroon van Pasen zien we natuurlijk constant terug in mensenlevens: we gaan van diepe tragedie naar nieuwe hoop”

Nieuwe rol voor de kerk

Het coronavirus heeft tegenstrijdige effecten op religie. Aan de ene kant moeten kerken zoals die van Cole dicht – normaliter zouden er wel 2.000 mensen naar de dienst met Pasen komen. Niet ieder gebedshuis in Amerika houdt zich daar overigens aan. ‘Ik wil best begrijpen waarom sommige kerkleiders gezamenlijk bidden boven het leven op aarde stellen, maar kerken moeten nu echt even dicht,’ vindt Cole. ‘Zeker voor mij als eerste coronapatiënt zou ik het niet kunnen verkroppen als een gelovige mijn kerk binnen wandelt, het virus oploopt en misschien wel overlijdt.’

Aan de andere kant proberen kerken met online middelen zoveel mogelijk mensen te bereiken, omdat er juist nu grote behoefte is aan troost. Cole maakt een vergelijking met zijn tijd als predikant voor het Britse leger tijdens de oorlogen in Afghanistan en Irak. ‘Als je overal om je heen misère ziet, al die jonge mensen ziet doodgaan, dan zoek je samen naar hoop.’

‘Ik kan me het verhaal van een groep Nederlanders herinneren, die ondanks dat ze niet christelijk waren, wel elke keer voordat ze op pad gingen, met elkaar stonden te bidden. Dat is wat zo’n situatie met mensen doet; het brengt ze samen.’

Cole haalt een paar keer adem, voor hij vervolgt. Nog steeds is hij niet helemaal fit: zijn longen doen zeer en hij hoest veel. ‘Nu zit de hele wereld eigenlijk in zo’n zelfde positie – met heel veel verdriet over de doden en onzekerheid over onze banen, onze levensplannen. Het is wachten op een paasmoment. Een ontwikkeling – een medicijn, een antivirus – zodat we licht aan het eind van de tunnel zien en kunnen gaan bouwen aan nieuw leven.’

Te midden van al het leed dat COVID-19 wereldwijd veroorzaakt, zegt Cole scepsis over het Christendom overigens goed te begrijpen. ‘De eeuwige, begrijpelijke vraag is waarom er ondanks Het geloof zoveel problemen zijn op aarde. Maar het geloof is er niet om al het lijden te laten stoppen. Dan zouden we een soort marionetten zijn, die geen fouten kunnen maken, maar ook niets goeds voor de wereld kunnen doen. God beloofde niet dat er nooit iets vervelends zou gebeuren – zelfs niet aan zijn zoon – Het geloof loodst ons wel door zware tijden heen.

De dominee is de eerste om toe te geven dat de crisis ook hem bang maakt. Maar kijken naar de lange geschiedenis van de mensheid geeft hem hoop.

‘We zijn niet de eerste die iets zwaars meemaken en ook hier komen we als één volk uit.’

💡Spreuk van de dag :

🍀 “Zalig en vrolijk Pasen allemaal” 🍀

💡 Info-corona :

federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#hhzorggoedvoorelkaar

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.