update Coronavirus 11 mei

Nieuwsbericht: 11.05.2020 om 8 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update

-Wereldwijd : 1.493.401 genezen / 4.181.021 bevestigde gevallen / 283.868
sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 13.642 genezen / 53.081 bevestigde gevallen / 8.656 sterfgevallen
-Limburg : +1.207 genezen / 5.693 bevestigde gevallen = 6,5 per duizend inw) / 383 sterfgevallen
-HH : 149 bevestigde gevallen ( = 4,86 per duizend inw. ) - genezen ( wordt niet berekend )

💡Heropening winkels helpt 100.000 mensen weer aan de slag 

👉 Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, is tevreden dat morgen nog eens 100.000 mensen opnieuw aan het werk kunnen nu de winkels en de distributie heropenen. Na de 150.000 medewerkers die op 4 mei weer aan de slag konden, kunnen vanaf vandaag volgens de ramingen van Voka nog eens 100.000 mensen extra aan het werk.

👉 Toch lijkt het conflict tussen volksgezondheid en economie stilaan te verscherpen. Het een kan niet zonder het ander en omgekeerd, maar de vraag wat voorrang moet krijgen wordt steeds vaker luidop gesteld. De vraag is of een nieuwe lockdown de meest efficiënte remedie is voor deze pandemie. In buurlanden kan het anders.

👉 Viroloog Marc Van Ranst waarschuwt :
“Er zijn omstandigheden dat je enkel met een lockdown tot resultaten kan komen. Elke situatie is anders. De discussie tussen economie en gezondheid zal bij een tweede golf bitser worden. We weten nu dat het kan, maar niet aangenaam is. De eerste keer is dat iedereen overvallen. De tweede keer zal moeilijker zijn. We moeten er alles aan doen om dit te vermijden.” 

💡 Vakantielanden maken zich op voor een toeristische zomer.

👉 Turkije wil vanaf mei opnieuw toeristen ontvangen en heeft belangrijke hygiënische maatregelen getroffen om zich voor te bereiden. Toerisme is een belangrijke pijler van de Turkse economie. Naar verwachting reizen er dit jaar 58 miljoen bezoekers naar Turkije als de pandemie onder controle blijft.

👉 Vanaf eind mei kunnen de toeristen stap voor stap opnieuw naar Turkije komen. Volgens hem zijn internationale vluchten opnieuw mogelijk vanaf juni. De Turkse regering heeft ook een programma opgesteld voor de hotels en restaurants die zich aan strikte regels moeten houden. Voorts is er een lijst met toegankelijke ziekenhuizen in de toeristische regio’s en hun capaciteit.

Het is afwachten wat de Nationale Veiligheidsraad zal beslissen de komende weken ....?

👉 Ook Kroatië en Griekenland promoten zich als “coronavrije” bestemmingen?
Terwijl toeristische toplanden als Spanje, Frankrijk en Italië overeind trachten te krabbelen, profileren landen als Kroatië (90 overlijdens ), Griekenland (151 overlijdens ) zich als het ‘coronavrije alternatief’. Worden zij de winnaars van het toerisme in coronatijden?

💡Door Defensie bestelde maskers niet compatibel met filters van Geens.

👉 De 22 miljoen filters die federaal minister van Justitie Koen Geens besteld heeft, zijn niet compatibel met de 18 miljoen mondmaskers die minister van Defensie.

💡 Na virtuele knuffel .. de roboknuffel 

👉 Nu de lockdown langzaam aan versoepelt, kunnen we langzaam maar zeker dromen van een dikke knuffel. Voor wie in een risicogroep zit, blijft het echter afwachten. Over Skype een knuffel geven, lukt nog niet, maar de technologie blijft niet achter. Een goed gesprek of aperitief laat zich nog vervangen met een goede wifiverbinding, maar aanraking valt niet te faken. Of toch ? De robo(t)knuffel..

👉 De Hugvie, bijvoorbeeld, is een soort kussen uit Japan, met plaats voor een telefoon. Hij ziet er een beetje uit als een klein spookje. Tijdens het bellen knuffelt u met het kussen en de Hugvie reageert vervolgens door te vibreren en pulseren aan de hand van de stempatronen aan de lijn.

👉 U kan met een ander gadget, de CuteCircuit Hug Shirt, ook langeafstandsknuffels sturen. Die heeft sensoren die een knuffel registreren en dat patroon naar een ander Hug Shirt kunnen sturen.

👉 Volgens Niketa Kumar, een psychologe uit San Francisco, weet uw lichaam niet precies waar aanrakingen vandaan komen en is het dus ook prima als een robot die geeft. ‘De sleutel is dat u druk op de huid simuleert’, zegt Kumar. Aanrakingen zorgen voor de vrijgave van oxytocine, het knuffelhormoon, of het liefdeshormoon. ‘Dat effect kan u krijgen van een gewenste aanraking, door een vriend, uzelf of dus een robot, ook al kan deze laatste het menselijk contact nooit helemaal vervangen.

💡Never waste a good crisis. Nog voor de val van het Romeinse Rijk werden volkeren getroffen door epi- en pandemieën. Naast een zware dodentol, kwam daar ook steeds een medische les uit voort voor komende generaties. ( deel 2 ) 

👉 Cholera (1800)

Gedurende de hele negentiende eeuw vonden er minstens zes verschillende, wijdverspreide uitbraken van cholera plaats, met miljoenen doden tot gevolg. De infectieziekte veroorzaakt door een bacterie heeft zijn oorsprong in India en raakte snel verspreid via handelsroutes. Het drinken van besmet water of consumeren van voedsel dat in aanraking is gekomen met dat water ligt aan de oorsprong van de overdracht.

In afwachting van wetenschappelijke kennis, ontstonden in de geschiedenis veel doorbraken in de gezondheidszorg puur op basis van observatie. Een bekend voorbeeld in het geval van cholera is een uitbraak in Londen in 1854, waarbij verschillende doden vielen rond een publieke waterpomp. Een snuggere Dr. John Snow haalde de hendel van die pomp waardoor mensen ze niet meer konden gebruiken. De London School of Hygiene & Tropical Medicine heeft daarom een replica van die pomp laten maken bij wijze van symbool, die nog steeds in Londen te bewonderen is.

👉 Spaanse Griep (1918-1980)

Een circulerend griepvirus uit de vorige eeuw ontaarde in één van de grootste medische rampen uit de geschiedenis, met naar schatting 50 tot 100 miljoen slachtoffers – vooral jonge, gezonde mensen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, ontstond de uitbraak niet in Spanje. Vermoedelijk kwam patiënt nul uit de VS, al zijn er ook hypotheses die richting China of Europa wijzen. Omdat Spanje in de Eerste Wereldoorlog neutraal was en er daarom geen censuur gebeurde op de pers, brachten zij verslag uit over de uitbraak. Vandaar de ‘Spaanse griep’.

Wat deze pandemie aan het licht bracht, is het belang van social distancing. De steden die ten tijde van de Spaanse Griep grote evenementen afgelasten, telden achteraf beduidend minder besmettingen en doden. Het enige land dat geen slachtoffers maakte bleek Australië, waar toen geen enkel schip meer binnen mocht varen zonder dat de reizigers eerst in quarantaine gingen.

De Spaanse griep brak uit in een wereld die nog maar net terug in zijn plooi moest vallen na een wereldoorlog, en de idee van een publieke sociale zekerheid stond nog maar in zijn kinderschoenen. Door deze uitbraak kwam de ontwikkeling ervan in een stroomversnelling, morgen ( deel 3)

💡Spreuk van de dag :

🍀 ”Als je niet begrijpt wat er rond je gebeurt. Geraak niet in paniek. Daag jezelf uit verantwoordelijkheid te nemen over hoe je omgaat met wat er gebeurt. Hier put je kracht uit ” 🍀

💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.