update Coronavirus 11 juni

Nieuwsbericht: 11.06.2020 om 10.20 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 3.700.541 genezen / 7.391.018 bevestigde gevallen / 416.071 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 16.392 genezen / 59.569 bevestigde gevallen / 9.629 sterfgevallen
-Limburg : + 1300 genezen / 6418 bevestigde gevallen = 7,1 per duizend inw) / 426 sterfgevallen in het ziekenhuis + 524 in woonzorgcentra = tot. 950
-HH : 201 bevestigde gevallen ( = 6,56 ) per duizend gevallen

💡Farmareus Janssen Pharmaceutica test coronavaccin vanaf volgende maand op mensen 

👉 Het farmabedrijf Johnson & Johnson gaat bij zijn ontwikkeling van een coronavaccin via de Belgische dochter Janssen Pharmaceutica al in de tweede helft van juli starten met klinische studies op mensen. Dat meldt het bedrijf woensdagavond. Sommige van die studies zullen in België gebeuren.

👉 Het bedrijf heeft zonet wereldwijd aangekondigd dat de fase 1/2a van de klinische studies voor het Covid-19-kandidaatvaccin al in de tweede helft van juli kunnen starten

👉 Eerder werd aangekondigd dat deze ‘first in human’ studies in september zouden starten, maar door de sterke resultaten van de preklinische fase en de positieve interacties met de gezondheidsautoriteiten kan de start van de klinische studie met 2 maanden vervroegd worden.

👉 VS en België : de studies vinden plaats in de VS en België. Er wordt op in totaal 1.045 gezonde volwassen tussen 18 en 55 jaar en 65-plussers getest. Het bedrijf kondigde eerder aan dat het verwacht begin volgend jaar al een vaccin tegen het nieuwe coronavirus te kunnen produceren. Het werkt er al sinds begin dit jaar aan.

👉 Het onderzoek kost meer dan 1 miljard dollar, deels gefinancierd door BARDA, onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid. De bedoeling is om wereldwijd 1 miljard doses van het vaccin te gaan verstrekken. Daarvoor wordt de productiecapaciteit opgeschaald, onder meer door een nieuwe Amerikaanse productielocatie in gebruik te nemen.

👉 Het bedrijf bevestigt woensdag nog eens dat het zijn productiecapaciteit verder uitbreidt om te kunnen voldoen aan dat eerdere engagement tot het produceren van 1 miljard dosissen in 2021.

💡Mondmaskers federale overheid 

👉 Vanaf maandag 15 juni start de verdeling van de stoffen mondmaskers die de federale overheid ter beschikking stelt aan de inwoners. Je kan ze afhalen bij je apotheek.

👉 Hoe zien de mondmaskers er uit?

. De mondmaskers zijn wit met elastiekjes en hebben geen filter nodig. Ze bestaan uit drie lagen. Eén laag bestaat uit 100 procent polyester, de twee andere zijn deels van polyester, deels uit katoen vervaardigd.

. De maskers hebben een antibacteriële laag. Na gebruik moeten ze gewassen worden en dat kan tot dertig keer. Maar pas op, want wassen moet met de hand op maximaal 30 graden. Bij hogere temperaturen gaat de antibacteriële laag stuk.

👉 Wie kan een stoffen mondmasker afhalen?

. 1 persoon komt de maskers halen voor het hele gezin. Zo beperk je het aantal verplaatsingen en vermijd je wachtrijen bij de apotheek.

. Als je niet in staat bent om ze zelf te halen kan de mantelzorger, thuisverpleegkundige, huisarts, dienst voor gezinszorg of een andere zorgverlener aan huis dit doen. Je hulpverlener kan dan tegelijk zijn eigen maskers afhalen voor zijn eigen gezin.

👉 Wanneer kan je jouw stoffen mondmasker afhalen?

??De verdeling gebeurt via een vaste procedure. De oudste leeftijdsgroep komt eerst aan bod aangezien zij het meest kwetsbaar is voor het virus:

. maandag 15 juni: 75 jaar en ouder (geboren in 1945 of eerder)

. dinsdag 16 juni: 67 jaar en ouder (geboren in 1953 of eerder)

. woensdag 17 juni: 60 jaar en ouder (geboren in 1960 of eerder)

. donderdag 18 juni: 55 jaar en ouder (geboren in 1965 of eerder)

. vrijdag 19 juni: 50 jaar en ouder (geboren in 1970 of eerder)

. maandag 22 juni: 45 jaar en ouder (geboren in 1975 of eerder)

. dinsdag 23 juni: 40 jaar en ouder (geboren in 1980 of eerder)

. woensdag 24 juni: 35 jaar en ouder (geboren in 1985 of eerder)

. donderdag 25 juni: 30 jaar en ouder (geboren in 1990 of eerder)

. vrijdag 26 juni: iedereen

👉 Wat moet je meebrengen naar de apotheek om je mondmaskers af te halen?
Vergeet je eID en een attest gezinssamenstelling niet mee te nemen. Dat laatste is te verkrijgen via ons e-loket.

💡Controletoren en mobiele teams moeten tweede lockdown vermijden 

👉 Een controletoren en mobiele teams die de eerstelijnszones bijstaan moeten een tweede lockdown door corona vermijden.

👉 De strategie bestaat erin een tweede verdedigingslinie te organiseren. De bedoeling is zeer gericht te werk te gaan.

👉 De federale instelling Sciensano krijgt de taak van 'controletoren'. Sciensano moet sneller data verzamelen en die in realtime doorspelen naar het lokale niveau.

👉 Vlaanderen gaat dan weer mobiele teams op de been brengen, die ter plaatse gaan waar er uitbraken zijn. Zij zorgen voor de doorstroming van info van de controletoren naar de eerstelijnszone, die de lokale overheid en de zorg- en hulpverleners samenbrengt. De eerstelijnszone legt op haar beurt contact met onder meer artsen, politie en scholen.

💡Onze coronacijfers gaan de goede kant op, maar het virus houdt de wereld nog steeds in een wurggreep ??

👉 De Belgische, en zelfs Europese cijfers, lijken te suggereren dat de uitbraak van corona onder controle is. Vergeet het! Met wereldwijd meer dan honderdduizend extra besmettingen per dag houdt het virus onze aardbol nog steeds in een wurggreep. Het globale plaatje - 7,3 miljoen besmettingen en 412.000 doden - is een manifeste onderschatting.

👉 De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat het virus krachtiger woedt dan ooit en misschien nooit meer zal verdwijnen. Vooral in de Latijnse landen escaleert de situatie, in Azië flakkert het virus op, Afrika blijft het ware mysterie maar een grote potentiële broeihaard.

💡 Spreuk van de dag :

🍀 “ Je kunt niet teruggaan en het begin veranderen, maar je kunt beginnen waar je bent en het einde van richting doen veranderen ” 🍀

💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.