update Coronavirus 11 juli

Nieuwsbericht: 11.07.2020 om 7.29 uur

💡 Kengetallen covid-19 : Update
-Wereldwijd : 7.298.983 genezen / 12.529.905 bevestigde gevallen / 559.891 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : / 62.357 bevestigde gevallen / 9.781 sterfgevallen
-Limburg : 6.656 bevestigde gevallen = 7,7 per duizend inw) / 431 sterfgevallen in het ziekenhuis 527 in woonzorgcentra = tot. 958
-HH : 235 bevestigde gevallen ( = 7,67 ) per duizend gevallen
 
💡 11 Juli : Vlaamse feestdag : historiek :
Deze Feestdag van de Vlaamse gemeenschap wordt sinds 1973 herinnerd aan de slag in 11 juli 1302, waarbij milities van de Vlaamse steden en gemeenten een leger van Franse ridders te paard versloegen, aan de Groeningekouter bij Kortrijk.
De Vlaamse milities bestonden toenvoornamelijk uit een burgerleger van ambachtslieden en boeren. Deze veldslag is de geschiedenis ingegaan als de Guldensporenslag, naar de vele guldensporen die na de slag teruggevonden werden op de Groeningekouter te Kortrijk. Later werden deze sporen als trofee opgehangen in de kruisgewelven van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.
Op voordracht van de Vlaamse regering worden op de feestdag eretekens van de Vlaamse Gemeenschap toegekend.
“We zullen met zijn allen Vlaanderen moeten helpen heropbouwen”. De Vlaamse Regering vraagt niet enkel om onze slabakkende economie weer op een hoger toerental te krijgen. Maar zeker ook om onze maatschappelijk weefsel en onze Vlaamse natie mee vorm te geven.
 
💡 Mondmasker vanaf vandaag verplicht in NAC :
Om besmettingen met het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen, moeten vanaf vandaag alle bezoekers van het NAC (Nieuw Administratief Centrum) een mondmasker dragen. Deze beslissing is in lijn met het advies van de Hoge Gezondheidsraad.
De verplichting geldt niet alleen voor de gemeentelijke dienstverlening maar ook voor de andere diensten, organisaties en bedrijven die gevestigd zijn in het NAC. Dus ga je naar bibliotheek, vredegerecht, DCO Tenk,… dan ben je verplicht om een mondmasker te dragen.
Daarnaast blijven de andere veiligheidsmaatregelen voor bezoekers behouden. Zo moet je bij het betreden van het NAC de handen ontsmetten met aanwezige handgel. In de openbare ruimte moet je de looplijnen volgen en moet je 1,5 m afstand houden van andere aanwezigen.
Net zoals bij andere gemeentebesturen, werken we op afspraak. Inwoners kunnen een afspraak maken via de gemeentelijke website of via het actienummer 011 49 20 03 (tijdens onze openingsuren)
 
💡 Mondmaskers verplicht in winkels: dit is wat de wetenschap zegt over het nut daarvan
Vanaf vandaag is het dragen van een mondmasker verplicht in winkels, bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen, musea en bibliotheken. Maar wat zegt de wetenschap precies over het dragen van mondmaskers?
Draag je een mondmasker of draag je het niet? En als je er eentje draagt, draag je het dan voor jezelf of ‘uit beleefdheid’ voor een ander? Het gebruik van mondmaskers beroert de gemoederen. Ook zijn er inmiddels heel wat wetenschappelijke onderzoeken versleten aan het onderwerp.
Verspreiding doen afnemen : Zo bleek uit een grootschalige meta-analyse - waarbij 172 eerder uitgevoerde observatieonderzoeken werden gebundeld - dat het dragen van een mondmasker de kans op de verspreiding van het virus aanzienlijk kleiner maakt. De kans op besmetting mét masker is volgens het onderzoek nog 3 procent. In eenzelfde situatie zonder masker is dat iets meer dan 17 procent. Omdat de kans op besmetting en de verspreiding van het virus groter is als er geen mondmaskers gedragen worden, stijgt de reproductiegraad (R-waarde) vanzelf: er worden meer nieuwe mensen besmet (secundaire besmettingen) door elk nieuw geval van Covid-19.
Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de WHO en werd gepubliceerd door het vaktijdschrift The Lancet. En er valt volgens epidemiologen, ondanks de beperkingen, zeker iets te zeggen over het resultaat van de meta-analyse. Let wel op, voldoende afstand houden blijkt nog een tikkeltje effectiever te zijn dan het dragen van een mondmasker.
Wie bescherm je? : er zijn twee belangrijke redenen om een mondmasker te dragen. Ze beschermen jezelf (in lichte mate) tegen besmetting met het coronavirus, maar mondmaskers beschermen vooral anderen tegen een infectie met het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2. Uit onderzoek blijkt immers dat patiënten al een tijdje ziek kunnen zijn voordat ze symptomen van Covid-19 vertonen. Intussen kunnen ze het virus makkelijk via druppels verspreid hebben, zonder het zelf te beseffen.
“Als je praat, komen er vochtdruppeltjes vrij”, legt Linsey Marr uit. Marr is onderzoeker aan Virginia Tech (VS) en bestudeert de overdracht van virussen via de lucht. Die vochtdruppels zijn (gelukkig) onzichtbaar voor het oog, maar kunnen het virus evenzeer verspreiden. “Met een mondmasker, zelfs eentje van lage kwaliteit, worden die druppeltjes verhinderd.” Zo bleek uit een studie die in april in het vaktijdschrift Nature Medicine verscheen, dat chirurgische mondmaskers bijna alle besmettelijke vochtdruppels tegenhielden.
 
💡 Mondmasker ook verplicht in bank :
Ook geld afhalen aan een automaat in een bankkantoor moet vanaf zaterdag gebeuren met een mondmasker op. De uitbreiding van de verplichting om een mondmasker te dragen omvat immers ook de publieke ruimte van de bankkantoren, zoals de selfbankruimte, zo zegt sectorfederatie Febelfin vrijdag.
De federatie herhaalt voorts dat ook de andere maatregelen om het coronavirus in te dijken blijven gelden, zoals de anderhalve meter afstand en een goede handhygiëne. Febelfin wijst er ook op dat sommige banken nog steeds alleen op afspraak werken. Wie wil langsgaan, bekijkt dus best even vooraf hoe dat het best kan
 
💡 Betaalbaarheid pensioenen en gezondheidszorg nog meer onder druk :
Door de coronacrisis zullen de kosten voor de pensioenen, gezondheidszorg en andere sociale uitgaven nóg moeilijker betaalbaar zijn. Dat blijkt uit de jongste vooruitzichten van de Studiecommissie Vergrijzing.
De kosten van de vergrijzing lopen al sterk op door het te verwachten stijgend aantal senioren in onze maatschappij. De Studiecommissie voor de Vergrijzing bij de Hoge Raad van Financiën gaat ervan uit dat het aantal 67-plussers tegen 2040 zal oplopen van de huidige 1,9 miljoen tot 2,7 miljoen, of 22 procent van de bevolking. Het aantal 80-plussers onder hen stijgt in diezelfde periode van 650.000 tot boven het miljoen. Terwijl het aantal actieve Belgen (18-66 jaar) tegen 2040 afneemt van de huidige 7,2 miljoen tot 7,1 miljoen.
Uitgaven : Daardoor stijgt het totaal van de sociale uitgaven (pensioenen, gezondheid, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, kinderpremie, enz.) van de huidige 25 procent van het bbp, tot bijna 30 procent in 2040. Vooral de kosten voor pensioenen en de gezondheidszorg zijn verantwoordelijk voor de forse toename. Pas daarna is sprake van een zeer geleidelijke afkoeling van de vergrijzingskosten. Alles samen kost de vergrijzing ons tegen 2040 zowat 5 procent van het bbp, of 5 procent van de welvaart.
Volgens de Vergrijzingscommissie is de toename het meest uitgesproken op middellange termijn, dat wil zeggen de komende jaren die getekend zullen zijn door de effecten van corona. En dat vooral omdat het bbp structureel nooit de kloof zal kunnen dichten, vergeleken met een situatie zonder corona.
 
💡 Spreuk van de dag:
“ We hebben geen macht nodig om de wereld te veranderen, we vinden alle kracht die we nodig hebben al in onszelf: de kracht om alles in het leven beter te doen , voor elkaar. ”
 
💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
“Bescherm jezelf, bescherm anderen. Om het risico op coronavirus transmissie te verminderen, vermijd overvolle plaatsen en massale bijeenkomsten”
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.