update Coronavirus 11 april

Nieuwsbericht: 11.04.2020 om 7.44 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update ??

-Wereldwijd : 376.500 genezen / 1.699.815 bevestigde gevallen / 102.741 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 5.568 genezen / 26.667 bevestigde gevallen / 3.019 sterfgevallen
-Limburg : 570 genezen / 3.280 bevestigde gevallen / 214 sterfgevallen


💡De Vlaamse begroting ontspoort ??

👉 De Vlaamse begroting duikt dit jaar minstens 4,14 miljard in het rood door de coronacrisis. 'Een evenwicht in 2021 is niet meer haalbaar'

👉 De corona-uitgaven ( : hinderpremies voor zelfstandigen, een energiecheque voor tijdelijk werklozen, een garantieregeling voor bedrijfskredieten en extra ondersteuning voor de woon-zorgcentra) komen uit op 2,5 miljard euro

👉 Daarnaast wordt er getekend op 1 miljard euro minder inkomsten uit de gewestbelastingen

👉 Samen met het eerder voorziene tekort van 434 miljoen euro maakt dat in totaal een globaal tekort van 4,14 miljard euro.

👉 De eerste prioriteit is de gezondheidscrisis te beheersen en het economische weefsel te beschermen en nadien moet er snel weer aanknoopt worden met een gezond financieel beleid.

👉 Een economische heropflakkering hangt ook af van de mate waarin men alert blijft voor duurzame investeringen in infrastructuur. Wij rekenen er als gemeente op dat de Noord-Zuid een absolute prioriteit voor LImburg blijft ??🧐🤛

💡 Marc Van Ranst over de exit-strategie :

??Gaan de scholen na de paasvakantie terug open ?

👉 Woensdag komt de Veiligheidsraad nog eens samen om te beslissen of de huidige maatregelen verlengd zullen worden na 19 april. “Maar het ziet er niet naar uit dat de scholen terug open zullen gaan. Je kan dat woensdag niet beslissen, er is te weinig tijd om dat te organiseren”, zegt Van Ranst.

👉 “De politiek wou een moment om te evalueren of de maatregelen langer moeten duren, maar de kans dat we naar een grote afzwakking zullen gaan, is quasi nihil. Men werkt al een tijd aan een alternatief van preteaching, waarbij kinderen nieuwe leerstof aangereikt zal worden”, besluit hij.

??Wat met het voetbal ?

👉 De Pro League gaat ervan uit dat er in september opnieuw met publiek kan worden gevoetbald. Maar Marc Van Ranst wil zich niet vastpinnen op een datum.

👉 “We zijn nu begin april en er zijn opnieuw 1.600 nieuwe gevallen vastgesteld. Ik vind dat veel. Vooral omdat we weten dat dat getal een onderschatting is”, klinkt het. “Hoe kan je spreken over het afbouwen van maatregelen en het heropstarten van de competitie als we nog niet eens weten of we op het toppunt van de eerste piek zitten?”

👉 “Wij moeten eerlijk zijn: massa-evenementen als voetbalwedstrijden of muziekfestivals zullen bij de laatste dingen zijn die we opnieuw toelaten.”

💡Spreuk van de dag :

🍀 “Geluk lijkt een beetje op paaseieren: ernaar zoeken is het leukst” 🍀

💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#hhzorggoedvoorelkaar

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.