update Coronavirus 10 juli

Nieuwsbericht: 10.07.2020 om 7 uur

💡 Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 7.146.736 genezen / 12.281.763 bevestigde gevallen / 554.577 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : / 62.210 bevestigde gevallen / 9.778 sterfgevallen
-Limburg : 6.643 bevestigde gevallen = 7,7 per duizend inw) / 431 sterfgevallen in het ziekenhuis 527 in woonzorgcentra = tot. 958
-HH : 232 bevestigde gevallen ( = 7,57) per duizend gevallen

💡 Mondmaskers vanaf zaterdag verplicht in winkels

Het Overlegcomité is donderdag 9 juli bijeengekomen in aanwezigheid van de Groep van Experts belast met de Exitstrategie (GEES). De experts hebben een nieuw verslag voorgelegd waarin zij aanbevelen om de verplichting tot het dragen van een mondmasker uit te breiden. Zij aligneren zich dus met het advies van de Hoge Gezondheidsraad, dat vanmorgen is uitgebracht. Op basis daarvan heeft het Overlegcomité beslist de verplichting tot het dragen van een mondmasker uit te breiden, waarmee het de nieuwe aanbevelingen van de GEES volgt.

Ter herinnering: het dragen van een mondmasker is nu al verplicht in een beperkt aantal situaties, zoals op het openbaar vervoer of bij het uitoefenen van een contactberoep (zoals dat van kapper).

💡 Vanaf nu zaterdag 11 juli is het dragen van een masker ook verplicht:

- in winkels en winkelcentra;
- in bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen, musea

Voor de BIb in Hh is het mondmasker verplicht vanaf zondag omdat de bib op zaterdag 11/7 - Vlaamse Feestdag - gesloten is 

Deze lijst kan na verloop van tijd aangepast worden, afhankelijk van de epidemiologische situatie van ons land. Het dragen van een masker blijft altijd sterk aanbevolen in andere situaties.

Mensen die de verplichting tot het dragen van een mondmasker in de beschreven omstandigheden niet respecteren, riskeren een strafrechtelijke sanctie zoals voorzien in het Ministerieel Besluit. Het Ministerieel Besluit zal ook de mogelijke sluiting voorzien van zaken die de regels herhaaldelijk overtreden.

Ter herinnering : mondmaskers zijn nooit verplicht voor kinderen jonger dan twaalf. Er zijn bijzondere bepalingen voor mensen die om medische redenen geen masker kunnen dragen.
Een elektronische Nationale Veiligheidsraad zal de beslissingen van het Overlegcomité valideren.

De autoriteiten herinneren eraan en dringen erop aan dat het masker een aanvullende bescherming is die mensen niet vrijstelt van het toepassen van de zes "gouden regels", namelijk :

- Pas hygiënemaatregelen toe, zoals het regelmatig wassen van de handen; - Stimuleer activiteiten in de buitenlucht;
- Besteed speciale aandacht aan kwetsbare groepen;
- Houd zoveel mogelijk een veiligheidsafstand van 1,5m aan;
- Beperk uw contacten (15 personen per week);
- Beperk de omvang van uw bijeenkomsten (15 personen).

Deze zes gouden regels blijven de eerste verdedigingslinie tegen het virus.

💡 Mondmasker verplicht vanaf maandag in het NAC 

De gemeentelijke crisiscel heeft gisterenmorgen - in het belang van de volksgezondheid - besloten om de inwoners vanaf maandag te verplichten een mondmasker te laten dragen bij een bezoek aan het NAC. De bewaker zal hierop toezien 

💡 Code rood voor regio’s in Portugal en Spanje, nog nergens oranje

Voor het eerst zijn 3 regio’s in Europa door de FOD Buitenlandse Zaken rood ingekleurd. Dat betekent dat Belgen niet meer naar daar mogen afreizen, en dat wie ervan terugkeert verplicht moet getest worden en in quarantaine moet gaan.

De beslissing gebeurde op basis van de epidemiologische situatie ter plaatse. Het gaat om Lleida en A Mariña in Spanje en de Portugese stad Lissabon. Het is niet duidelijk of Buitenlandse Zaken het heeft over de stad Lleida of de hele gelijknamige provincie. De informatie wordt regelmatig bijgewerkt op de daarvoor in het leven geroepen pagina op de website van Buitenlandse Zaken.

Voorlopig is er geen enkele ‘oranje’ regio. Dat zijn gebieden naar waar reizen niet verboden, maar afgeraden wordt. Wie uit zo’n regio terugkeert, moet ook niet verplicht in quarantaine, maar wordt wel met aandrang gevraagd om dat vrijwillig te doen.

💡 Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) loopt de economische schade voor de wereldeconomie in 2020 en 2021 op tot zowat 12.000 miljard USD :

In een update van haar vooruitzichten schetst de studiedienst van het muntfonds een ontluisterend beeld van de globale economie. Volgens hoofdeconoom Gita Gopinath zal de ‘Grote Lockdown’ recessie dieper snijden en het herstel trager verlopen dan voorzien in april. Het is voor de eerste keer dat alle continenten tegelijkertijd in recessie zijn, waardoor de wereldeconomie dit jaar met bijna 5% krimpt. De Indiase topeconome van het IMF verwacht dat de levensstandaard in 95% van alle landen zal dalen.

Na de kaalslag van het tweede kwartaal, voorziet het muntfonds een herneming van de activiteit vanaf de zomer maar dat zal traag en ongelijk verlopen. Geen economisch herstel in de vorm van de letter V dus, maar eerder een ‘swoosh’, ook wel bekend als het logo van een Amerikaanse sportschoenfabrikant.

In 2021 zou de globale economie opnieuw met 5,4% groeien maar er blijven veel factoren die deze prognose onzeker maken. Op korte termijn blijft het medische succes in de strijd tegen het virus natuurlijk de belangrijkste voorwaarde voor het economisch herstel.

Hoe sterk of fragiel de relance op wereldvlak zal zijn in 2021 hangt ook in grote mate af van de veerkracht van de internationale handel. Oplopende geopolitieke spanningen en handelsconflicten tussen de V.S., China en de EU kunnen roet in het eten gooien.

Het IMF looft de krachtige crisisaanpak van de nationale overheden die een golf van faillissementen heeft voorkomen en het inkomen van de gezinnen beschermt. De meeste landen heropenen ondertussen de economie maar een abrupt einde van de steunmaatregelen is geen goed idee.Daarvoor is het risico op een double dip recessie nog te hoog. Het muntfonds erkent de belangrijke rol van de centrale banken, die via massale geldinjecties een zware crisis op de financiële markten hebben voorkomen.

Het vertrouwen bij de investeerders lijkt hersteld, vooral in de V.S. waar de aandelenindices in april en mei een indrukwekkende rally neerzetten. Maar er is ook een keerzijde aan de medaille. In haar halfjaarlijkse rapport over de financiële markten, wijst het IMF op het risico dat er een kloof ontstaat tussen de reële economie (‘Main Street’) en het positieve sentiment op Wall Street. Als blijkt dat de vooruitzichten van de beleggers te optimistisch zijn, dan kan financiële stress het economisch herstel opnieuw doen haperen.

💡 Spreuk van de dag:

 “ Verander wat je niet kunt aanvaarden. Aanvaard wat je niet kan veranderen ” 

💡 Info-corona :

federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#EuropeansAgainstCovid19 :

“Bescherm jezelf, bescherm anderen. Om het risico op coronavirus transmissie te verminderen, vermijd overvolle plaatsen en massale bijeenkomsten”
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.