update Coronavirus 1 mei

Nieuwsbericht: 01.05.2020 om 8.47 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update ??

-Wereldwijd : 1.038.160 genezen / 3.302.128 bevestigde gevallen / 233.745 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 11.576 genezen / 48.519 bevestigde gevallen / 7.594 sterfgevallen
-Limburg : - genezen / 5.327 bevestigde gevallen = 6,1 per duizend inw) / +353 sterfgevallen
-HH : 139 bevestigde gevallen ( = 4,53 per duizend inw. ) - genezen ( wordt niet berekend )

💡Licht toch op groen voor onze motorvrienden 👌🧐

👉 Na de grote verwarring is er goed nieuws voor de motorrijders die een ritje willen doen ter ontspanning. Vanaf 4 mei is het toegelaten om de motor te gebruiken voor een buitensportactiviteit, 👏

👉 Het gaat om een “rondrit die thuis start en eindigt zonder onderweg een bezoek te brengen aan bezienswaardigheden of zogenaamde ‘hotspots’“, luidt het. In een grote groep de motoren laten ronken, mag nog niet. De limiet ligt op drie motoren samen.

👉 Onder deze vermelde voorwaarden zijn recreatieve motorritten dus opnieuw mogelijk. Sinds de invoering van de strikte coronamaatregelen mochten mensen de motor wel gebruiken om naar het werk te rijden, boodschappen te doen of naar de apotheker of het tuincentrum te gaan.

💡Afhaalbib start op 4 mei in Hh

👉 Je kan vanaf maandag 4 mei boeken , DVD’s en CD’s reserveren. Volg (vanaf zaterdag) deze link (https://houthalen-helchteren.bibliotheek.be), vul ons webformulier in en wij doen de rest. Je ontvangt na jouw aanvraag een bevestigingsmail met jouw afhaalmoment. 👌

👉 Hou er wel rekening mee dat omwille van de social distancing slechts een beperkt aantal pakketten per dag op afspraak kunnen worden opgehaald 😷

👉 Wat met de uitleentermijn?
Leners kunnen hun boeken inleveren In de inleverbox of je mag deze voorlopig nog thuis houden aangezien de materialen van alle leners automatisch verlengd werden tot en met 30 juni. ??

👉 De sluitingstermijn van de bib wordt voorlopig verlengd tot en met 8 juni ??

💡 1 mei : feestdag & strijddag : historische betekenis 🌹

👉 1 mei was al een feestdag lang voor het geboekstaafd werd als Dag van de Arbeid.

👉 Bij de Schotse en Ierse Kelten was 1 mei de start van de lente en de zomer, met een feest ter ere van Belenos, god van leven en dood. Een feest in het teken van licht en leven, van bloei en bevruchting. Germanen en Saksen eerden in de nacht van 30 april op 1 mei Freya, godin van liefde en vruchtbaarheid.

👉 Bij de Romeinen stonden de dagen tussen 28 april en 3 mei in het teken van Flora, godin van bloemen en planten. In plaats van de gebruikelijke witte toga's dosten mensen zich tijdens het Floralia-festival uit in felle kleuren. Rome was het decor van uitbundige taferelen

👉 Aan de 1 meiviering als viering van de arbeidersbeweging ligt de invoering van de achturige werkdag ten grondslag. De eis om slechts acht uur per dag te werken werd in de 15e en 16e eeuw veelvuldig onder de Engelse ambachtslieden gehoord.

👉 Bij het eerste congres van de Tweede Internationale in 1889 werd besloten om op 1 mei 1890 een internationale strijddag voor de achturige werkdag te organiseren.

👉 Op 1 mei 1890 werd de eerste internationale Dag van de Arbeid gevierd met een grote demonstraties voor de achturige werkdag in verschillende landen van Europa. “8 u werken , 8u slapen en 8u ontspannen” werd het belangrijkste doel.

👉 Op het congres van de Tweede Internationale van 1891 werd besloten om van de Dag van de Arbeid een jaarlijkse traditie te maken. Volgens het congres waren er drie hoofddoelen:

. Strijd voor de achturige werkdag;
. Pleiten voor andere arbeidsrechten;
. Voor het behoud van vrede.

👉 Bij vieringen op 1 mei wordt traditionele nog vaak het strijdlied “De Internationale“ gebracht.

👉 De 1 meiboodschappen van de linkse kopstukken in ons land staan in de 21e eeuw vooral in het teken van (internationale) solidariteit en verbondenheid. Door de lockdown zijn er geen rode optochten en festiviteiten en gebeuren de meeste toespraken online

👉 Elders in de wereld wordt 1 mei nog wel echt aangegrepen als actiedag voor vakbonden om meer rechten voor arbeiders te eisen, vooral in Latijns-Amerika en in Azië

👉 Geniet van jullie feestdag en laat deze coronacrisis een wake-up call zijn voor meer solidariteit en nog meer aandacht voor onze zorgsector 🌹?

💡 Spreuk van de dag : 😉

🍀 “Gelijkheid wordt nooit verworven en is altijd een strijd. Gelijkwaardigheid nastreven begint bij jezelf” 🍀

💡 Info-corona :

federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#blijf-in-uw-kot-en-op-afstand
#hhzorggoedvoorelkaar

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.