transport en verplaatsingen

💡 Mag men zich verplaatsen?
De burgers moeten thuisblijven om contact met andere personen dan hun naaste familie maximaal te vermijden.

💡 Zijn er uitzonderingen op dit principe?
Verplaatsingen zijn enkel toegelaten in het geval van noodzakelijkheid en omwille van dringende redenen, zoals bijvoorbeeld:

  • Woon- werkverkeer;
  • Absoluut noodzakelijke verplaatsingen (doktersbezoek, aankopen van etenswaren, verplaatsingen naar de post, bank, apotheker, tankstation of bijstand aan hulpbehoevenden, daklozen, verplaatsingen van ouders naar de opvang van hun kinderen, etc.);
  • Fysieke activiteiten in openlucht, mits inachtneming van de social distancing maatregelen. Wandelen, fietsen en joggen zijn toegestaan. Verplaatsingen met de auto voor recreatie zijn niet toegestaan.

💡 Worden er specifieke maatregelen genomen voor het openbaar vervoer?
Het openbaar vervoer is nog steeds actief maar moet zo georganiseerd worden dat social distancing maatregelen zoals het houden van 1.5m afstand gegarandeerd kan worden.

💡 Wat met taxichauffeurs (en andere private vervoersdiensten zoals Uber)?
Taxichauffeurs mogen verder personen vervoeren maar een persoon per rit in de taxi. Het gezin mag in één taxi. Het is aangeraden de taxi regelmatig te verluchten.

💡 Carpool? Hoeveel personen in privéwagen?
Zoals bij taxi’s mag er slechts één persoon meerijden. Het gezin mag in één auto meerijden. Het is aangeraden de auto regelmatig te verluchten. Verplaatsingen met de auto moeten zoveel mogelijk vermeden worden.

💡 Mogen bedrijven verdergaan met het organiseren van transport per bus voor hun werknemers?
Ja, wanneer social distancing wordt gerespecteerd.

💡 Mag ik nog boodschappen doen voor mijn hulpbehoevende (groot)ouder met de auto? 
Ja, boodschappen doen voor hulpbehoevende mensen is een essentiële verplaatsing en is bijgevolg toegestaan. Je mag die boodschappen met de auto doen en met de auto gaan brengen. Je moet dit wel alleen doen en zeker ook voldoende afstand bewaren tot de hulpbehoevende persoon. Ook hier verwijst het crisiscentrum naar social distance (= 1,5 meter).

💡 Is het nog mogelijk om deelauto’s, deelsteps en deelfietsen te gebruiken?
Ja, deze worden beschouwd als transportmiddel en zijn bijgevolg niet verboden. Gocarts voor één of meerdere persoenen worden beschouwd als recreatieve activiteiten en zijn bijgevolg verboden.

💡 Vallen de sector van autoverhuur en hun bedrijven onder de essentiële diensten?
Ja, maar enkel voor noodzakelijke verplaatsingen en voor de essentiële diensten, en mits inachtneming van de social distancing maatregelen. Je moet verplaatsingen met de auto zoveel mogelijk vermijden.

💡 Wat met de carwash voor trucks (reiniging van vrachtwagens die voedsel vervoeren)? Kunnen er voor dergelijke omstandigheden uitzonderingen worden gemaakt?
Dit maakt deel uit van de essentiële dienstverlening, als de reiniging in functie is van het verzekeren van de veiligheid van de voedselketen.

💡 Mogen herstellingsdiensten hun activiteiten voortzetten?
Garages, bandenwerkplaatsen en voorruitreparateurs kunnen alleen op afspraak en onder voorbehoud van voorzorgsmaatregelen openblijven voor dringende reparaties.
Fietsherstellers kunnen ook alleen op afspraak werken en mits inachtneming van de social distancing maatregelen voor dringende reparaties.

Dringende herstelling/interventie aan huis kan op verzoek van de consument of het bedrijf, op afspraak en mits inachtneming van de social distancing maatregelen.

💡 Kan ik mijn rijbewijs halen?
De theoretische en praktische rijlessen en -examens worden opgeschort. Wanneer ten gevolge van deze opschorting de verplichting met dwingende termijnen niet kan worden nageleefd, zal aan de betrokkene een uitstel worden verleend.

💡 Worden specifieke maatregelen genomen voor boten en cruiseschepen?
Cruiseschepen en -boten mogen hun passagiers niet ontschepen, maar kunnen wel bevoorraad worden.
Nieuwe cruises georganiseerd door boten of schepen die varen onder de Belgische vlag, zijn verboden.

💡 Ik ben momenteel op mijn kot. Mag ik terugkeren naar mijn ouders?
Het is noodzakelijk dat de studenten een vaste verblijfplaats kiezen om te blijven tijdens de crisis.

💡 Mag ik nog naar mijn kot? En wat met contact met kotgenoten?

  • Wie eenmalig naar zijn kot zou moeten terugkeren om essentieel studiemateriaal op te halen, mag dit uiteraard doen, maar vermijdt best contact met andere kotgenoten.
  • Verder moeten studenten één woonplaats kiezen om te verblijven: ofwel is dat hun gezinswoning, ofwel is dat hun kot. Het gebruikelijke wekelijkse pendelen tussen gezinswoonst en kot is met andere woorden niet toegestaan.

💡 Ik ben alleenstaand en moet de auto nemen om een vriend(in) te bereiken om samen te gaan wandelen. Mag dat? 
Nee, dit wordt door het crisiscentrum aanzien als een niet-essentiële verplaatsing en is dus verboden. Zolang je vriend(in) niet in nood is of hulpbehoevend, is deze verplaatsing per definitie niet noodzakelijk. Je kan wel gaan wandelen met één persoon - telkens dezelfde - die in je buurt woont.

💡 Mogen eigenaars van dieren hun dieren blijven bezoeken en voederen?
Ja, zolang je de sociale afstand respecteert. Je handelen moet wel exclusief in het belang van het dier zijn (vb. voederen en verzorgen) en mag NIET recreatief zijn. Mits de maatregelen met betrekking tot social distancing gevolgd worden.

💡 Mogen toeristen naar België blijven reizen (de kust, Ardennen, ..)?
Neen. Het is verboden voor toeristen om naar België te komen omdat de recreatieve activiteiten verboden zijn.

💡 Mag ik naar mijn buitenverblijf, bijvoorbeeld in de Ardennen of de kust?
Neen, dit is niet toegestaan. Door de uitvoering van sociale afstandsmaatregelen om sociale vermenging (leeftijd, mensen die elkaar meestal niet vaak bezoeken) te voorkomen, en anderzijds om te voorkomen dat regio’s waar de gezondheidsvoorzieningen niet voldoende zijn om de instroom van mensen van buiten de regio op te vangen, overbelast raken.

💡 Is een ritje met de Vespa naar de ouders om ze te helpen en ondertussen omweg via een andere gemeente toegelaten?
Nee, je moet de snelste weg naar je ouders nemen. (zowel heen als terug)

💡 Mogen mensen zelf hun huis bouwen waar ze nog niet wonen : dus verplaatsing naar bouwwerf?
Ja, dat mag. Bouwactiviteiten buitenshuis kunnen blijven plaatsvinden. Je moet wel de regels van social distancing (1,5 meter afstand houden) respecteren. Dit geldt overigens ook voor verbouwingen en werken binnenshuis en voor werken in niet-bewoonde gebouwen en woningen.