tips voor dieren in de hitte

Ook tijdens warme dagen hebben onze (huis)dieren extra aandacht nodig. Ook zij hebben last van de hitte. Wij geven je alvast wat tips mee. 

Schaduw en ventilatie

Zorg dat je dier steeds verkoeling of de schaduw kan opzoeken.

  • Verplaats vogels-, knaagdieren- en konijnenkooien naar een plaats waar het koel is. Leg eventueel een nat laken over het hok om het af te koelen. Zorg ervoor dat de dieren zelf in de schaduw kunnen zitten.
  • Zorg voor voldoende ventilatie in stallen en hokken.
  • Landbouwhuisdieren zoals paarden, ezels, schapen en geiten hebben beschutting nodig zoals bomen of een schuilhok. Een metalen container is ongeschikt als huisvesting op warme en koude dagen.

Vers drinkwater

Zorg voor voldoende drinkwater. Hou er rekening mee dat het water snel verdampt. Voorzie daarom extra drinkbakken die niet kunnen worden omgestoten .

  • Ververs het water minstens 2 keer per dag. 
  • Om het water koel te houden, kan je er ijsblokjes in doen of de drinkflessen even in de diepvries steken. Het water mag echter ook niet te koud zijn. Ijskoud water is namelijk niet gezond.
  • Geef landbouwhuisdieren en paarden ook een zoutblok om verloren mineralen door zweten terug aan te vullen. 
  • Als de dieren een automatische drinkpomp hebben, controleer dan geregeld de werking.

Een badplaats

Voor kleine dieren kan het voldoende zijn om een schaal water of een (modder)plas te voorzien. 

Voor grote dieren loont het om een poel in de weide aan te leggen. Om te vermijden dat de dieren verdrinken zorg je voor een gemakkelijke in- en uitgang. Maak de poel niet te diep zodat de dieren kunnen liggen of rollen. 

Bescherming tegen verbranding

Ook dieren kunnen verbranden vooral als ze een witte of lichte vacht hebben. De gevoelige plaatsen zijn de rug, oren en neus: de oren van katten, puntoren van honden, de rug en oren van varkens, witte neuzen van paarden, ezels, koeien en schapen. Gebruik een zonnebrandcrème met factor 30 of meer. Voor honden en katten bestaat speciale zonnebrandcrème die niet giftig is. Test de crème eerst op een klein stuk huid om te zien of het dier niet allergisch is.

Ook de voetzolen zijn gevoelig. Heet asfalt en straatstenen veroorzaken brandwonden. Laat je hond dus nooit uit op hete asfalt of tegels lopen.

Transport

  • Laat je dier nooit alleen achter in een auto! Zelfs bij relatief milde buitentemperaturen of op een schaduwrijke plek loopt de temperatuur in de auto razendsnel op.
  • Vermijd transport in de hitte. Ga je toch de baan op, voorzie dan verkoeling en voldoende drinkwater.

Vermijd oververhitting

Oververhitting kan je herkennen als de dieren er vermoeid of levenloos uitzien. Vaak houden ze de bek of snavel open en hijgen ze. Honden en katten met een korte snuit zijn extra gevoelig aan oververhitting.

Breng het dier direct in een koele omgeving en maak de onderkant van het dier nat met lauw water of leg het dier op een frisse, natte handdoek. Je kan ook de poten en buik afspoelen met lauw water.
Gebruik geen te koud water, want dan gaan de bloedvaten dicht zodat de overtollige warmte niet weg kan. Voorzie koel drinkwater en laat het dier iedere paar minuten een klein beetje drinken.

Raadpleeg een dierenarts als het na enkele minuten niet beter gaat met het dier. 

Bekijk hier meer tips per diersoort

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact en payconiq.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.