Aangepaste teststrategie COVID-19

De ministers van Volksgezondheid en Welzijn in ons land hebben de coronatest-strategie aangepast.
Sinds 23 november kunnen ook mensen zonder symptomen of klachten terug getest worden op COVID-19. Hieronder het nieuwe stappenschema dat aangeeft wie voortaan in welke gevallen getest wordt (en wat je vervolgens moet doen).

Voor mensen zonder symptomen of klachten kan een test in volgende gevallen:

  • Als je een hoogrisicocontact had: je ontvangt een code via de contacttracing (indien dit contact plaatsvond in een collectiviteit zoals een school of bedrijf is het de coördinerend arts die je deze code bezorgt)
  • Als je terugkomt uit een rode zone: indien na het invullen van het PLF blijkt dat je getest moet worden, ontvang je een code per sms
  • Na een risico-analyse door je huisarts (of indien bovenstaande werkwijze niet gevolgd kon worden): je huisarts bezorgt je een code.

Deze mensen kunnen met deze code naar een triage- en staalafnamecentrum, waar de test gebeurt op dag 7 te beginnen op de dag na het laatste hoogrisicocontact of terugkeer naar België¨. Daarvoor dienen zij eerst een afspraak te maken via de reservatietool . Op deze website zal ook het resultaat van de test kunnen worden geraadpleegd en kan dit resultaat ook gelinkt worden aan de Coronalert-app.

Indien deze test positief is, wordt het hoogrisicocontact in isolatie geplaatst voor minstens 7 dagen vanaf de dag dat de test is afgenomen. Indien deze test negatief is, kan het hoogrisicocontact uit quarantaine. Het belang van het aanhouden van extra waakzaamheid tot in totaal 14 dagen na de dag van het laatste hoogrisicocontact (met inachtneming van de geldende uitzonderingen voor zorgpersoneel) wordt wel benadrukt. 

Indien geen test wordt afgenomen (bijv. kind jonger dan 6 jaar), of wanneer het testresultaat niet tijdig beschikbaar is, stopt de quarantaine van asymptomatische hoogrisicocontacten na 10 dagen beginnend de dag na het laatste hoogrisicocontact. Deze quarantaine wordt dan gevolgd door een periode van 4 dagen extra waakzaamheid.

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.